English

خبرگزاری موج گزارش می دهد

پیش‌بینی قیمت دلار/دورنمای قیمت ارز از لایحه بودجه چیست؟

در حال حاضر پیش‌بینی‌های دولت در لایحه بودجه نشان می‌دهد که کف صادرات نفت و مشتقات نفتی بیش از یک‌میلیون و ۵۰۰ بشکه در روز خواهد بود، از این رو بر اساس درآمد تعیین‌شده در تبصره یک، دولت در سال ۹۸ خواهد توانست منابع ارزی مورد نیاز کشور را از طریق صادرات تأمین کند که حکایت از دورنمای با ثبات قیمت ارز در سال ۹۸ است، اما دلیل افزایش قیمت این روزها چیست؟

پیش‌بینی قیمت دلار/دورنمای قیمت ارز از لایحه بودجه چیست؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، قیمت ارز صبح روز سه شنبه که رییس جمهوری لایحه بودجه را تقدیم مجلس کرد، با تغییراتی همراه بود، به گونه ای که در ابتدای صبح قیمت دلار ۱۰۳۰۰ تومان بود، اما حدود ساعت ۱۲ ظهر این قیمت به ۱۰۸۰۰ تومان رسید و چهارشنبه قیمت دلار به مرز ۱۲ هزار تومان رسید، حال سوال این است که تغییرات ارز پس از تقدیم بودجه ناشی از کدام تحلیل ها است ؟

مهم‌ترین مقوله بودجه که قیمت ارز را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد، پیش بینی قیمت نفت و میزان صادرات نفت و مشتقات نفتی است که درآمدهای ارزی کشور را تأمین می کند. اگر میزان صادرات بالا باشد، نرخ ارز تثبیت خواهد شد، زیرا دولت می تواند در صورت نیاز ارز مورد تقاضای بازار را تزریق و به مشتریان ارزی داخلی پاسخ مثبت بدهد، اما اگر دولت نتواند ارز مورد نیاز را از طریق صادرات تأمین کند، به طور قطع از تزریق در زمان نیاز خودداری خواهد کرد و این فضایی برای افزایش قیمت ارز در سال آینده خواهد بود. با این حال واقعیت های بودجه ۹۸ نشان می دهد که روند با ثباتی را پیش رو خواهیم داشت.

طبق بند ب تبصره ۱ لایحه بودجه سقف منابع حاصل از ارزش صادرات نفت، (نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز) مندرج در ردیف٢١٠١٠١ جدول شماره(٥ )این قانون بودجه، معادل یک میلیون و سیصد و هفتاد هزار و سیصدو شصت و دو میلیارد ریال (۱.۳۷۰.۳۶۲.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) و منابع مربوط به سه درصد(٣ %)مندرج در ردیف٢١٠١٠٩ جدول شماره(٥) لایحه بودجه، پنجاه و پنج هزار و بیست میلیارد (٥٥.٠٢٠.٠٠٠.٠٠٠.٠٠٠) است. همچنین بند (ج) تبصره یک لایحه بودجه تاکید می کند چنانچه منابع دولت از محل صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال ١٣٩٨ کمتر از یک میلیون و چهارصد و بیست و پنج هزار و سیصد و هشتاد و دو میلیارد و یک میلیون (۱.۴۲۵.۳۲۸.۰۰۱.۰۰۰.۰۰۰)ریال شود، به دولت اجازه داده می شود، با رعایت بند (ب) ماده (١٧ )قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور از محل پنجاه درصد(٥٠%)مانده منابع حساب ذخیره ارزی با لحاظ پنجاه درصد (٥٠%)سهم صندوق توسعه ملی نسبت به تأمین مابه‌التفاوت حاصل شده اقدام کند.

پیش بینی بودجه واقعی است

در واقع بند ج تبصره ۱ لایحه بودجه نشان می دهد که دولت نسبت به کسب درآمد حاصل از صادرات نفت خوش‌بین است و از آنجایی که ابوذر ندیمی مشاور رییس سازمان برنامه و بودجه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج تأکید داشت که اصلاحیه بودجه بر اصلاح منابع درآمدی نفتی با تغییر قیمت های اخیر بوده است، روند مثبت بازار ارز را می توان متصور شد.  چراکه او معتقد است در حال حاضر کف صادرات نفت و مشتقات نفتی در لایحه بودجه ۹۸ نزدیک به ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز تعیین و قیمت نفت در بودجه 98 نیز ۵۳ دلار لحاظ شده است، از این رو دولت نسبت به اخذ درآمدهای ارزی خود در سال ۹۸ مطمئن بوده و این موضوع می تواند مؤید ثبات اقتصادی برای سال آینده باشد.

او با بیان اینکه قیمت نفت پس از اصلاح بودجه کاهش یافت، افزود: در اصلاحیه جدیدی که انجام شد ریسک های پیش بینی قیمت ها و درآمدها بر مبنای بازار کاهش یافته تا بودجه بیشتر به واقعیت های اقتصادی نزدیک شود و از هرگونه کسری بودجه در آینده خودداری شود.

احتمالات بازار ارز برای سال آینده

در حال حاضر پیش بینی وضعیت اقتصاد ایران برای سال آینده سخت شده است، به همین دلیل نمی توان نرخ ارز را بر مبنای اینکه تحریم ها سخت خواهد شد، به این نتیجه رسید که قیمت دلار نیز بالا خواهد رفت، البته برعکس این موضوع نیز وجود دارد. بنابراین تنها می تواند بر مبنای واقعیت های اقتصادی تحلیلی منطقی از اقتصاد داشت. یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه دولت روند محتاطانه‌ای را برای برنامه های اقتصادی خود در سال ۹۸ پیش خواهد گرفت، گفت: در شرایط کنونی روند تحریم های نفتی نشان می دهد که صادرات نفتی ایران نسبت به قبل کاهش خواهد یافت و دولت برای جلوگیری از اثر منفی آن بر اقتصاد کشور باید نسبت به صرف هزینه های ارزی احتیاط لازم را داشته باشد.

مرتضی عزتی با تأکید بر اینکه در حال حاضر دولت باید کمتر در بازار ارز دخالت کند و موجودی ارزی را برای سال آینده نگهدارد، افزود: روابط خارجی ایران با کشورهای اروپایی و ... پایدار نیست و می تواند در آینده تغییرات زیادی داشته باشد و حتی ممکن است در مسیر مثبت تری نیز گام بردارد، از این رو نمی توان پیش بینی کرد که گشایش های در بازارهای بین المللی و حتی مبادلات مالی با خارجی ها به وجود می آید یا خیر. اما واقعیت این است که احتمال توافق های جدید و افزایش توان دولت برای دخالت در بازار ارز نیز وجود دارد.

به گزارش موج، روند اقتصادی ۹ ماهه گذشته نشان می دهد که مصلحت کشور در بی توجهی دولت به نوسانات ارزی نیست، از این رو دولت تمام سیاست های خود را به کار خواهد گرفت تا قیمت ارز با همین قیمت کنونی تثبیت شود، هرچند برخی کارشناسان معتقدند امروز ظرفیت کاهش قیمت ارز تا ۸ هزار تومان نیز وجود دارد.

توجه به پیش بینی های درآمد ارزی کشور در بند های تبصره یک لایحه بودجه نشان می دهد که دولت به کسب درآمدهای ارزی مورد نیاز کشور خوش‌بین است، اما در دو روز گذشته قیمت دلار روندی صعودی به خود گرفته است.

آیا این خبر مفید بود؟
نویسنده:
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه