موج گزارش می دهد؛
آیا تولید ۱۰۰ درصدی پژو ۳۰۱ بدون پژو امکان پذیر است؟
طبق ادعای مسئولان در زمان رونمایی پژو ۳۰۱، تا پایان سال این خودرو ۱۰۰ درصد داخلی سازی می شود، در حالی که امروز تندر ۹۰، ساندرو و... با مشکل تامین قطعه روبرو هستند، معاون وزیر صنعت درباره این تناقض می گوید استراتژی این خودرو از ابتدا بومی سازی بوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، هفته گذشته از خودروی پژو ۳۰۱ بدون حضور پژو در ایران رونمایی شد، خودرویی که از همان ابتدای توافق برجام قرارداد آن منعقد شد و قرار شد بخشی از بازار خاورمیانه را از طریق تولیدات ایران تامین کند، در واقع هدف ایران خودرو در ۵ سال نخست، تولید ۴۰۰ هزار دستگاه از این محصول در قالب ۳ تیپ و دو واریانت با گیربکس دستی و موتور EC۵ و یک تیپ با گیربکس اتوماتیک و موتور EC۵ است که نمونه به روزتر موتورهای TU۵ است که روی خودروهایی چون پژو ۲۰۶ تیپ ۵، رانا و پژو ۲۰۷i وجود دارد.
در حال حاضر مساله ای که در زمینه خودروی ۳۰۱ حاشیه برانگیز است رونمایی و معرفی آن بدون حضور پژو است و اینکه در چند ماه اخیر همواره این حواشی در صنعت خودروی ایران وجود داشته که برخی مدل های وابسته به خارج از کشور از جمله ساندرو به دلیل ناتوانی در تامین قطعات تولید آن ها کاهش یافته است و این موضوع نشان می دهد که بدون همکاری پژو تولید این خودروها در کشور مشکلات زیادی را به همراه دارد. چراکه در حالت خوش بینانه ۴۰ درصد قطعات این خودروها از طریق واردات تامین می شود و همین میزان وابستگی کافی است که با وجود سرمایه گذاری سنگین خط تولید متوقف بماند یا در نهایت خودرویی نیمه ساخته در انبارها دپو شود.
هاشم یکه زارع مدیرعامل ایرانخودرو در مراسم رونمایی پژو ۳۰۱ گفت:«تاکنون حدود ۶۰ میلیون یورو برای راهاندازی این خط تولید سرمایهگذاری شده و تا پایان امسال در تولید آن به خودکفایی ۸۰ درصدی پژو ۳۰۱ خواهیم رسید و در بدترین شرایط، اولین سری تولیدات پژو ۳۰۱ اردیبهشت ۹۹ به مشتریان تحویل داده خواهد شد، تاکنون نیز ۱۶ هزار دستگاه از این خودرو فروخته شده که ۱۳ هزار دستگاه به مشتریان تحویل داده شد و ۳ هزار دستگاه نیز به زودی تحویل داده خواهد شد و در سال چهارم تولید به ۲۵۰ هزار دستگاه خواهد رسید.
پس از برجام پژو قراردادی با ایرانخودرو منعقد کرد که بر مبنای آن ۳۰۱ بهعنوان دومین محصول مشترک شرکت ایرانخودرو و پژو با ساخت داخل بیش از ۵۰ درصد تولید شود که پس از خروج فرانسویها معادله کلاً تغییر کرد و ایرانخودرو مدعی است که از همان ابتدا به دنبال تامین قطعات با استفاده از توان داخلی برآمده، از این رو بدون حضور فرانسوی ها نیز اجرای آن امکان پذیر است، حال باید دید که در عالم واقعیت نیز این ادعا اجرایی می شود یا بازهم باید شاهد مشکلات یک سال اخیر درباره پیشفروش خودروهایی مانند تندر ۹۰+، ساندرو و ... باشیم که در نهایت خودروسازان داخلی با اذعان به اینکه امکان تحویل خودرو ندارند خودروهای جایگزین همچون پژو پارس، دنا و پراید و ... تحویل مشتری دادند.
معاون صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه پژو ۳۰۱ با ۶۱ درصد داخلی سازی رونمایی شده است، گفت: استراتژی از رونمایی این خودرو این بوده که در قرارداد بین ایرانخودرو و پژو سرمایهگذاری سنگین انجام شده و از همان قطعه سازان روی ساخت قالب سرمایه گذاری داشتهاند و پیش از اینکه رونمایی انجام شود بارها قطعه سازان نسبت به عرضه نشدن این خودرو گلایهمند بودند، زیرا در این بخش هزینه کرده بودند.
فرشید مقیمی با بیان اینکه این خودرو با هدف جایگزین شدن خودروهای غیراستاندارد به بازار عرضه شده است، افزود: باید توجه داشت که رویکرد ساخت ساندرو متفاوت از پژو ۳۰۱ بوده، زیرا در ۳۰۱ از ابتدا هدفگذاری تولید خودرویی ساخت داخل بوده، اما درباره ساندرو چنین هدفی وجود نداشته است و در حال حاضر نیز قطعه سازان برای تولید قطعات آن مشخص شده است. به عبارت دیگر مقایسه ساندرو با پژو ۳۰۱ مانند مقایسه پرتقال و سیب است، زیرا قرارداد ساخت این دو خودرو کاملا متفاوت است.
او با تاکید بر اینکه در ساخت موتور این خودرو نیز ۶۰ درصد داخلی سازی شده است، تصریح کرد: تولید این خودرو برخلاف سیاستهای قبلی کشور انجام شده، چراکه پیش از این یک پلتفرم وارد می شد و در یک روند طولانی داخلی سازی آن انجام می شد، اما برای تولید این خودرو سیاست این بود که در ابتدای تولید با حداکثر داخلی سازی فعالیت شروع شود.
معاون صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تولید این خودرو را بدون حضور پژو انجام خواهیم داد، تصریح کرد: در نمایشگاه اخیر داخلی سازی قطعاتی که هنوز داخلی سازی نشده اند نیز به نمایش گذاشته میشود تا زمینه تولید آن توسط شرکتهای دانش بنیان و قطعه سازان فراهم شود، به طور کلی می توان گفت تا یک ماه آینده داخلی سازی ۸۰ درصد قطعات پژو ۳۰۱ محقق و برای تولید آن نیز تا پایان سال قطعاتی که در داخل تولید نمی شود از طریق واردات تامین خواهد شد، و در این زمینه نیز مشکلی وجود ندارد، زیرا همان طور که قطعات سایر خودروها وارد می شود برای همین خودرو نیز می تواند واردات کرد.
البته نکته ای حائز اهمیت این است که مدیرعامل ایرانخودرو زمان رسیدن به داخلی سازی ۸۰ درصدی را پایان امسال اعلام کرده و معاون وزیر صنعت یک ماه دیگر. حالا باید دید در کنار این آمارهای متفاوت و عملکردی که در تولید سایر مدل خودرو وجود داشته، اینبار خودروسازی ایران به ادعاهای خود جامع عمل می پوشاند یا اینبار نیز شاهدی مانوری شعارگونه هستیم.
ادعای قطعه سازان؛ آمادگی داخلی سازی ۱۰۰ درصدی
در تولید پژو ۳۰۱، فقط برخی قطعات ازجمله ورق استیل و پلیآمید در ایران تولید نشده و بعضی قطعات استاندارد مثل بلبرینگها و قطعات الکترونیکی خاص بهدلیل تیراژ پایین تولید آن ها در داخل اقتصادی نیستند، محمدرضا نجفی منش عضو انجمن قطعه سازان در رابطه با داخلی سازی پژو ۳۰۱ در کشور گفت: بخشی از قطعات مورد نیاز این محصول در حال حاضر توسط قطعه سازان تولید می شود و امکان تولید سایر قطعات نیز در کشور وجود دارد که به زودی انجام خواهد شد، چراکه سرمایه گذاری های لازم برای تولید آن در کشور انجام شده و مشکلی برای عرضه این خودرو وجود نخواهد داشت.
در واقع این محصول در نمایشگاه ۲۰۱۲خودرو پاریس توسط گروه خودروسازی پژو سیتروئن رونمایی شد و در ابتدا قرار بود تا در بازارهای نوظهور مثل آفریقا، خاورمیانه و هندوستان عرضه شود، از این رو پژو ۳۰۱ در واحد تولید گروه خودروسازی پژو سیتروئن در شهر بیگو اسپانیا تولید میشد و البته این استراتژی بعدها تغییر کرد و قرار شد این محصول با تغییراتی در غرب اروپا نیز عرضه شود. حال باید دید که سیاست ایران برای تولید ۲۵۰ هزار خودرو ۳۰۱ تا ۴ سال آینده محقق می شود یا اینکه راه سایر خودروهای مونتاژی ادامه خواهد یافت و تنها با تولید چند هزار خودرو در ماه قرار است تنها نام آن در سبد تولیدات ایرانخودرو باشد. از طرف دیگر نباید نادیده گرفت که در دنیا عمر استاندارد هر پلتفرم خودرو ۵ سال است و بعد از آن خودروساز برای رقابت در بازار و جلب رضایت مشتریان، پلتفرمی جدید متناسب با ذائقه بازار عرضه میکند، این در حالی است که در ایرانخودرو هدفگذاری برای ۵ سال آینده تازه رسیده به ظرفیت کامل تولید است.
ارسال نظر