رئیس سابق مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری در گفتگو با خبرگزاری موج؛
بومی سازی فناوری منوط به وجود مدل های اقتصادی است
سید علی اکرمی فر گفت: بومی سازی تکنولوژی در همه بخش ها امکان پذیر است و تنها مشکل نبود مدل های اقتصادی است و در بومی سازی یک تکنولوژی ابتدا باید مشخص شود از چه مدل اقتصادی قرار است تامین سرمایه شود که صرفه اقتصادی نیز وجود داشته باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، یکی از مقوله های که بعد از تحریم های آمریکا علیه ایران به شدت مورد توجه قرار گرفت موضوع بومی سازی فناوری در کشور بود که برخی از کارشناسان با ابراز نگرانی از اینکه فناوری در ایران کاملا وارداتی است یا به صورت کپی از فناوری های خارجی در کشور به وجود می آید از این رو تشدید تحریم ها می تواند این مسیر را کاملا قطع کند، با این حال سیاست های کلان کشور در مسیر تقویت مجموعه های فناوری ساز در کشور است، هرچند امروز بسیاری از مبتکران و صاحبان ایده نمی توانند در ادامه وارد مقوله انبوه سازی و تبدیل ایده به محصول شوند که رئیس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری در این زمینه معتقد است مشکل نبود مدل های اقتصادی مانع از بومی سازی بسیاری از فناوری ها در کشور شده که برای عبور از این مشکل ابتدا باید چگونگی تامین سرمایه این پروژه ها مشخص شود.
رئیس سابق مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه این مرکز در موضوعات مختلف فناوری را پیگیری می کند، گفت: مهمترین بخش های بومی سازی فناوری در بخش نفت و گاز، انرژی های تجدید پذیر و آی سی تی است، برای نمونه یکی از کاتالیست های پر مصرف در بنزین مصرف می شود و در سال های مختلف واردات بوده بومی سازی شده است.
سید علی اکرمی فر با بیان اینکه امکان درصد بومی سازی فناوری در کشور مشخص نیست، افزود: درصد بومی سازی یا باید بر مبنای حجم ارزش یا تعداد بومی سازی مشخص شود و در حال حاضر آمار این بخش در کشور شفاف نیست.
او با تاکید بر اینکه بومی سازی تکنولوژی در همه بخش ها امکان پذیر است، تصریح کرد: در بومی سازی تکنولوژی تنها مشکل نبود مدل های اقتصادی است، به عبارت دیگر اگر قرار باشد بومی سازی یک تکنولوژی انجام شود باید در ابتدا مشخص شود از چه مدل های اقتصادی قرار است تامین سرمایه انجام شود که صرفه اقتصادی نیز وجود داشته باشد. از طرف دیگر برخی محصولات مانند کاتالیست یک فناوری است، اما برخی دیگر تنها یک فناوری نیستند و یک سیستم هستند، برای نمونه در بخش حمل و نقل فناوری ها سیستمی هستند.
اکرمی فر با بیان اینکه در شرایط کنونی اگر مدل اقتصادی مناسبی داشته باشد امکان بومی سازی هر فناوری وجود دارد، اظهار کرد: در خصوص خودرو مرکز همکاری های تحول و پیشرفت افزایش ظرفیت فناوری را دنبال می کند با رویکرد استفاده از بازارهای بین المللی دنبال افزایش ورود به بازارهای بین المللی هستیم، چراکه توان قطعه سازی در داخل بالاست، اما به خوبی از ظرفیت این قطعه سازان برای صادرات استفاده نمی شود.
رئیس سابق مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در حال حاضر نیز صادرات قطعه در صنعت خودرو وجود دارد، تصریح کرد: امروز مشکل اینجاست که صادرات قطعه روان نیتس و مشکلاتی دارد که باید دفاتر صادراتی در خارج از کشور با حمایت حاکمیت تقویت شود و محدودیت های نقدینگی این واحدهای تولیدی برطرف شود. همچنین موضوع استاندارسازی قطعات از دیگر اقداماتی است که دولت باید به این تولیدکننده ها کمک کند.
اکرمی فر با بیان اینکه امروز در دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان تجربیاتی برای تولید قطعات داریم، گفت: امروز با بهره گیری از قابلیت شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها می توانیم صنعت قطعه سازی را ارتقا دهیم و تاکنون نشست های نیز با انجمن های تخصصی صنعت قطعه سازی انجام شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، یکی از سیاست ها که در زمان تحریم باید دنبال شود تقویت ارتباط بین صنعت و دانشگاه است تا بتوان مسیر تبدیل ایده و فناوری به محصول تقویت شود، هرچند در ایران امروز بین این دو بخش فاصله زیادی وجود دارد و بسیاری از ایده ها هیچ گاه به محصول تبدلی نمی شوند و حتی این مسئله گاهی به مهاجرت و فرار مغزها بدل می شود.
ارسال نظر