موج گزارش می دهد؛
مزیت و معایب تصویب پالرمو و سی اف تی برای ایران
برخی تحلیل گران معتقدند همکاری بانک های اروپایی با بانک های ایرانی با تصویب پالرمو بهبود مییابد در مقابل برخی از مخالفان تصویب آن میگویند دلیل عدم همکاری بانک های اروپایی ترس از تحریم آمریکا است و تصویب این قوانین در ایران به محدودیت بیشتر تجارت خارجی ختم می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، یکی از اتفاقاتی که در یک سال اخیر همزمان با تشدید تحریم ها حاشیه برانگیز بوده لایحه الحاق ایران برای مبارزه با جرایم فراملی « پالرمو » و «سی اف تی» بوده است و از زمستان سال گذشته تاکنون در چندین مرحله مجمع تشخیص مصلحت نظام پرونده رسیدگی به آن را به تعویق انداخته است، البته در این مدت برخی مسئولان دولتی بر ضرورت اجرای آن مصاحبه کرده اند و برخی اعضای شورای نگهبان و... مخالفت خود را با تصویب آن اعلام کرده و محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با تاکید بر روند نظارت بر اداره کشور، افزایش یافته، در این باره گفته بود« بعد از تشکیل هیات عالی نظارت به دستور رهبری برای بررسی موضوعات بینالمللی از جمله FATF وCFT و پالرمو نظارت در کشور افزایش یافته است.»
علیرضا رحیمی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی بعد از اینکه سخنان اسحاق جهانگیری درباره تایید لایحه پالرمو از سوی رهبری مورد انتقاد قرار گرفت، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «پس از درج شروط پیشنهادی مرکز پژوهش های مجلس به لایحه دولت، همه مخالفان از جمله آقای ذوالنوری در کمیسیون امنیت به «سی اف تی» رای مثبت دادند.»
همچنین هیات دولت در آستانه برگزاری اجلاس اخیر گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و در تاریخ ۲۱ مهر امسال آئین نامه اجرایی ماده ۱۴ الحاقی قانون مبارزه با پولشویی را به تصویب رساند. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور این آئین نامه اجرایی را یک روز بعد از تصویب، به نهادهای اجرایی ابلاغ کرد. در ماده ۱ آئین نامه اجرایی قانون مبارزه با پولشویی «فهرست تحریمی» مورد پذیرش کشور را علاوه بر فهرست مصوب شورای عالی امنیت ملی، قطعنامه ۱۳۷۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داده است.
حالا باید دید در نهایت سیاست های اقتصادی کشور در مجامع بین المللی چگونه اتخاذ خواهد شد، که به نظر می رسد بخش عمده ای از جهت گیری ایران در قبال این مقررات مالی به نقش اروپا در فعالیت های تجاری ایران و فروش نفت بستگی دارد.
این اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه در حال حاضر شرکت های بزرگ اروپایی از همکاری با ایران برخلاف توافق های برجام سرباز زده اند، اظهار کرد: در حال حاضر اتحادیه اروپا به صورت نمادین برجام را برای حفظ پرستیژ خود نگهداشته است و برای عبور از مشکلاتی که در نتیجه روابطی که با آمریکا دارد این ادعا را مطرح می کند که شرکت های اروپایی به صورت مستقل عمل می کنند و دولت ها نمی توانند آنها را مجبور به همکاری با کشوری کنند.
محمود جامساز با بیان اینکه مسائل زیادی تجارت خارجی ایران را تحت تاثیر قرار داده است، افزود: مذاکرات ایران با اروپا در گذشته منجر به نتیجه ای خاصی در زمینه ادامه همکاری های اقتصادی ایران نشده است، از طرف دیگر موضوع تصویب اف ای تی اف نیز به صورت جدی از سوی این کشورها پیگیری می شود و قبلا کمیته اف ای تی اف نیز گفته بود ایران بخشی از الزامات مبارزه با پولشویی را انجام نداده و فهرستی از نواقص اصلی اجرای قوانین اف ای تی اف در ایران را منتشر کرده بود و آن ها با تمرکز بر این بخش که تامین مالی تروریسم و تهدید ناشی از آن، برای نظام مالی بین المللی ریسک بالایی دارد ضرورت پیوستن ایران به اف ای تی اف را به صورت جدی پیگیری می کنند. البته باید توجه داشت که تایید لایحه الحاق ایران برای مبارزه با جرایم فراملی «پالرمو» از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام که مورد موافقت مجلس بوده ممکن است در روند همکاری ایران با اروپا تاثیر مثبتی بگذارد.
جامساز با تاکید بر اینکه آمریکا به دنبال کاهش سطح همکاری های ایران و اروپا است و از همین عوامل برای تشدید فشار خود به اروپا برای عدم همکاری با ایران استفاده می کند، تصریح کرد: در حال حاضر مسیر اقتصاد ایران به گونه ای است که نیازمند بازارهای جهانی دارد و بدون توسعه همکاری های بین المللی نمی توان رشد اقتصادی و توسعه تکنولوژی مناسب ایجاد کرد، از این رو باید از اقداماتی که مانع از همکاری بیشتر شرکت های خارجی با ایران می شود خودداری کرد.
راهکارهای عبور از مشکلات بانکی
در شرایط کنونی به جز تراکنش مالی برای واردات کالاهای خاص که مربوط به فعالیت های بشر دوستانه می شود سایر فعالیت های تجاری با محدودیت مواجه هستند و این موضوع نه تنها مانع از فعالیت های اقتصادی شرکت های دولتی شده، هزینه گزافی نیز به بخش خصوصی تحمیل کرده است.
یک اقتصاددان دیگر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با تاکید بر اینکه ایران در نهایت ناگزیر به پذیرش اف ای تی اف است افزود: از آنجایی که قوانین و مقررات سیاست های مالی بین المللی تمام معاملات بانکی را تحت تاثیر قرار می دهد، از این رو ایران نیز با تاخیر هم که شده این مقررات را می پذیرد. به ویژه در شرایط کنونی که در فضای بینالمللی برخی کشورها علیه ایران فضاسازی میکنند و با عنوان های همچون تامین مالی گروهک های غیردولتی و ... ایران را متهم میکنند عضویت در نهادهای بین المللی میتواند این فضای ایران هراسی را بشکند.
آلبرت بغزیان با بیان اینکه تصویب پالرمو به رویکرد شفاف سازی اقتصادی نیز کمک میکند، افزود: یکی از مولفه های که در رتبه کسب و کار ایران تاثیر گذار بوده شفاف سازی قوانین و مقررات است و در صورتی که این مقررات مالی به تایید دستگاه های قانونگذاری و نظارتی ایران نرسد، همواره گزارشهای بین المللی درباره شفافیت اقتصادی ایران پایین خواهد بود.
آلبرت بغزیان باید براساس تجربه گذشته ایران در قراردادهای بین المللی، توافقات با کشورهای اروپایی را مورد ارزیابی قرار داد، افزود: یکی از مواردی که بعد از برجام باعث بروز مشکلاتی در اقتصاد کشور شد خروج شرکتهای اروپایی با وجود قرارداد با ایران بود و این نشان دهند وجود خلاءهای در توافقات و همکاری های ایران با طرفهای اروپایی بود، از این رو سیاست های جدید درزمینه مذاکره و توافق برای قراردادهای جدید باید همسو با رفع مشکلات قراردادهای گذشته باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، در حال حاضر اقتصاد ایران با رشد منفی روبرو شده که در نتیجه محدودیت واردات و صادرات کالا به بازارهای بین المللی بوده، چراکه در شرایط کنونی شرکت های داخلی قادر به مبادلات مالی با شرکت های خارجی نیستند و همین مسئله روی مجموع اقتصاد ایران تاثیر منفی گذاشته است که برخی تحلیل گران معتقدند بهانه جویی های اروپایی ها برای تصویب پالرمو و... به عدم همکاری های بانکی اروپایی ها با ایرانیها دامن زده که اگر این اتفاق رخ دهد ممکن است مشکلات ناشی از تراکنش بانکی کاهش یابد، اما در مقابل برخی از مخالفان تصویب این مصوبه میگویند دلیل عدم همکاری بانکهای اروپایی ترس از تحریم است و تصویب این قوانین در ایران به محدودیت بیشتر تجارت ایران ختم میشود.
ارسال نظر