English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

نقش محدود لابی زنگنه در صادرات نفت / آینده بازار نفت به سرنوشت کرونا گره خورده است

فروش نفت در ایران زیر سایه تحریم ها بسیار محدود شده و کارشناسان معتقدند که به دلیل رکود اقتصادی جهان، کاهش تولید نفت نیز در قیمت آن تاثیر چندانی ندارد، از طرف دیگر با توجه به اینکه لابی های آمریکا برای کاهش صادرات نفت ایران قوی است، عملا لابی های زنگنه برای فروش نفت نیز کارایی چندانی ندارد.

نقش محدود لابی زنگنه در صادرات نفت / آینده بازار نفت به سرنوشت کرونا گره خورده است

 به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، تولیدکننده عضو و غیرعضو اوپک پس مذاکرات فشرده سرانجام درباره توافق کاهش تولید روزانه ۹.۷ میلیون بشکه‌ای نفت برای ماه‌های مه و ژوئن به اجماع رسیدند. وزیر نفت ایران جزئیات آن را اینگونه تشریح کرده که «برای ۲ ماه مه و ژوئن حدود ۱۰ میلیون بشکه از عرضه کم می‌شود، در ۶ ماه بعد از آن، عرضه روزانه ۸ میلیون بشکه کاهش می‌یابد و ۱۶ ماه پس از آن، یعنی از ابتدای سال ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۲ ۶ میلیون بشکه از عرضه نفت کاسته خواهد شد. البته ایران به دلیل تحریم به همراه لیبی و ونزوئلا از کاهش عرضه معاف است.»

در شرایط کنونی، پس از افزایش قیمت نفت در نتیجه تصمیم اخیر، نفت خام اوپک با نرخ ۲۴ دلار در هر بشکه معامله شد، اما این قیمت دلخواه اعضای اوپک به ویژه ایران نیست، چراکه قیمت نفت در بودجه سال ۹۹ حدود دو برابر این قیمت پیش بینی شده و این یک چالش بزرگ برای درآمدهای ارزی کشور خواهد بود. از سوی دیگر ایران موانع زیادی برای فروش نفت دارد و همین موضوع یکی از مسائلی است که امروز انتقادهای زیادی را متوجه وزیر نفت کرده است، در واقع مخالفان زنگنه این سوال را مطرح می کنند که زنگنه با چندین دوره حضور در راس وزارت نفت و همکاری با سازمان اوپک آیا نمی تواند لابی لازم برای فروش بیشتر محصولات نفتی ایران را فراهم کند؟ در شرایط کنونی مشتریان بین المللی به دلیل اینکه خرید نفت ایران با ریسک هایی همچون تحریم مواجه است عملا قیمت پایین تری را برای خرید نفت پیشنهاد می دهند و همین مساله مشکلات بیشتری را برای درآمدهای کشور به وجود آورده است.

یک کارشناس نفت با اشاره به اینکه بعد از دو جلسه فشرده اعضای سازمان اوپک و غیر اوپک برای کاهش تولید به نتیجه رسیدند، گفت: در این جلسات بین عربستان و آمریکا و مکزیک اختلاف نظرهای وجود داشت، با این حال به جمع بندی برای کاهش ۹.۷ میلیون بشکه ای رسیدند و به نظر می رسد که تصمیم اخیر روی قیمت نفت در بلند مدت تاثیر مثبتی بگذارد تا بازار جهانی به وضعیت پایدارتری برسد، هرچند در همان ساعت اولیه اعلام خبر کاهش تولید، قیمت نفت ۵ درصد رشد داشت.

حسن مرادی با بیان اینکه وضعیت بازار نفت ایران از تصمیم اخیر اعضای اوپک و غیر اوپک مستثنی نیست، افزود: به طور قطع افزایش قیمت و کاهش عرضه مزیت های برای ایران خواهد داشت، حال اگر چین، کره جنوبی و ژاپن خریدهای خود را از سر بگیرند بین عرضه و تقاضای نفت تعادل بیشتری ایجاد می شود، هرچند در حال حاضر ایرلاین ها هنوز فعالیت خود را آغاز نکرده اند و به نوعی فعالیت های اقتصادی تحت تاثیر کرونا است.

او با تاکید بر اینکه زنگنه یکی از وزرای باسابقه در اوپک است، اظهار کرد: به طور کلی لابی ها تا حدود کمی روی میزان عرضه نفت تاثیر خواهد داشت، زیرا در مقابل اقدامات ایران، لابی هایی نیز برای سخت کردن تحریم وجود دارد که مانع از تحقق مذاکرات برای فروش نفت می شود که وزیر نفت تاکنون در این زمینه گام های موثری برداشته اند.

مرادی با بیان اینکه احتمال بازگشت سریع اقتصاد کشورها به شرایط عادی کم است، تصریح کرد: اگر بیماری کرونا به زودی کنترل شود، ممکن است شرکت های بزرگ برای جبران آسیب های به وجود آمده تولید خود را چند شیفت کنند، در چنین شرایطی تقاضا برای نفت افزایش می یابد و قیمت نیز بالا می رود و آنچه که در بودجه کشور پیش بینی شده محقق شود، در غیر اینصورت قیمت نفت به نرخی که در بودجه امسال پیش بینی شده نخواهد رسید.

پیش بینی قیمت ۳۵ دلاری برای نفت

اقتصاد ایران در سال جاری شرایط بسیار سخت تری نسبت به سایر کشورهای کرونا زده دارد، زیرا از یک سو زیر فشار تحریم ها بخش عمده ای از درآمد نفتی خود را از دست داده، از سوی دیگر هزینه های ناشی از بیماری ویروس کرونا بر آن تحمیل شده، از این رو آینده بازار نفت می تواند برای ایران اهمیت بالایی داشته باشد.

یک کارشناس نفتی دیگر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه تصمیمات اخیر برای تولید نفت تحت تاثیر عوامل مختلفی اتخاذ شده است، گفت: بازار جهانی نفت به دلیل رکود شدید اقتصادی با مازاد عرضه روبرو است و متقاضی می تواند در قیمت گذاری نفت نقش تعیین کننده داشته باشد، از این رو اعضای اوپک و غیر اوپک به تصمیم گیری جدید مجبور شدند، از طرف دیگر بین اعضای اوپک و غیر اوپک رقابتی برای کسب قدرت وجود دارد و کشورهای مانند روسیه، نروژ و... در رقابت با عربستان سعودی برای کسب جایگاه برتر بازار هستند.

فرشید سیم بر با بیان اینکه وضعیت بازار نفت به رشد اقتصادی جهان بستگی خواهد داشت، افزود: با توجه به تداوم قرنطینه کشورها به دلیل شیوع ویروس کرونا، احتمال بازگشت رشد اقتصادی جهان به حالت قبل بسیار کم است. همچنین باید توجه داشت، اگر تقاضا برای نفت افزایش یابد شرکت های تولیدکننده نفت شل دوباره فعال می شوند و عرضه آنها باعث توقف افزایش قیمت جهانی نفت خواهد شد.

او با تاکید بر اینکه در شرایطی که ایران زیر فشار تحریم هاست، فروش نفت ایران قابل ملاحظه نیست و نمی تواند در بازار جهانی نقش فعالی داشته باشند، تصریح کرد: در واقع در حال حاضر ایران بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه نفت می فروشد و کاهش تقاضا باعث تعطیلی بسیاری از چاه های نفتی کشور شده، از طرف دیگر بازگشت دوباره آنها به تولید، هزینه بالایی دارد و اگر هم به تولید برگردند بخشی از بازار خود را از دست داده اند و همچنین مساله دیگر این است که عرضه نفت به چین و هند در طولانی مدت نمی تواند راهگشای صادرات نفت ایران باشد، مگر اینکه روابط ایران و غرب تغییر کند و دوباره بستر سرمایه گذاری برای شرکت ها بزرگ در صنعت نفت فراهم شود.

سیم بر با نگاهی به وضعیت مشتریان نفت ایران، گفت: در حال حاضر هند دلار چندانی در اختیار ندارد و چین هم می گوید که در مقابل پول نفت، کالا بخرید و در شرایط کنونی که ایران به محصولات فناورانه نیاز دارد کالاهای چینی متناسب با نیاز کشور نیستند.

او درباره آینده بازار نفت در شش ماه آینده، اظهار کرد: اگر وضعیت اقتصاد جهانی به حالت عادی برگردد و کشورهای رقیب نفتی به توافقات جدید برای ادامه کنترل بازار برسند احتمالا افزایش قیمت نفت تا ۳۵ دلار وجود دارد، اما اگر قرنطینه و بیماری ادامه یابد، به طور قطع به دلیل کاهش تقاضا، قیمت نفت نیز همچنان پایین خواهد ماند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، فروش نفت در ایران زیر سایه تحریم ها بسیار محدود است و کارشناسان معتقدند که به دلیل رکود اقتصادی جهان، در شرایط کنونی کاهش تولید نفت در قیمت آن تاثیر چندانی ندارد و با توجه به اینکه لابی های آمریکا برای کاهش صادرات نفت ایران قوی است، عملا لابی های زنگنه برای فروش نفت نیز کارایی چندانی ندارد، از این رو پیش بینی رسیدن قیمت نفت در شش ماهه اول سال به حدود ۵۰ دلاری که در بودجه پیش بینی شده بسیار دور از ذهن است.

آیا این خبر مفید بود؟
نویسنده:
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه