عضو کمیته کرونای اتاق بازرگانی در گفتگو با خبرگزاری موج؛
جهش تولید زیر سایه محدودیت ها اتفاق نمی افتد
ابوالفضل روغنی گلپایگانی گفت: در حال حاضر در تولید ماسک، دستکش و الکل مازاد نیاز داخلی داریم و آمادگی صادرات وجود دارد، اما در بخش های نساجی، لوازم خانگی و مسکن رکود شدید حاکم است و در بخش صادرات موانعی وجود دارد، از این رو جهش تولید زیر سایه محدودیت ها اتاق نمی افتد.
عضو کمیته کرونای اتاق بازرگانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به شرایط بنگاه های اقتصادی کشور و سیاست های صادراتی گفت: بعد از شیوع ویروس کرونا که تجارت در دنیا غیرطبیعی شد صادرات ایران به کشورهایی همچون چین،ترکیه، عراق و امارات دستخوش تغییر قرار گرفت و بسیاری از کامیون های ایرانی در مرزها زمین گیر شده بودند، البته برخی از آنها که حامل کالای فاسد شدنی بودند با پیگیری های امور بین الملل اتاق بازرگانی و وزارت خارجه و بازگشایی موقت یکی دو روزه مرزهای ترکیه و ... مشکلشان حل شد، اما در مجموع به اقتصاد صادراتی ایران آسیب وارد کرد.
ابوالفضل روغنی گلپایگانی با بیان اینکه اقتصاد کشور به گونه ای است که انگیزه چندانی برای صادرکننده به وجود نمی آید، افزود: برخوردهای جدی که برای تاخیر بازگرداندن ارز صادراتی اعلام کردهاند باعث کاهش صادرات شده تا جایی که دیگر آمار صادرات کنونی کشور دلخوش کننده نیست. از این رو جهش تولید زیر سایه محدودیت ها اتاق نمی افتد.
او با تاکید بر اینکه در بخش هایی مانند محصولات آرایشی، بهداشتی و شوینده ها افزایش تولید داشته ایم، اظهار کرد: در حال حاضر در تولید ماسک، دستکش و الکل مازاد نیاز داخلی داریم و آمادگی صادرات وجود دارد و در بخش صنایع غذایی نیز نه تنها کمبودی احساس نشده، بلکه امکان صادرات نیز بود، اما به دلیل محدودیت تردد مرزها امکان صادرات این محصولات به کشورهای همسایه وجود نداشت.
روغنی گلپایگانی با تاکید بر اینکه در بخش های نساجی، لوازم خانگی و مسکن رکود شدید حاکم است، اظهار کرد: این صنایع امروز دچار مشکلات ساختاری شده اند و دولت باید استراتژی برای کمک به آنها داشته باشد. از طرف دیگر باید توجه داشت که ایران در تولید کاشی و سرامیک جزو برترین های دنیاست و قبلا به کشورهایی مانند اروپا و استرالیا صادرات داشته، هرچند صادرات سیمان شرایط متفاوتی دارد و باید تنها به حومه ۲۰۰ کیلومتری فرستاده شود و ارسال آن برای مناطق دورتر صرفه اقتصادی ندارد.
سیاست های ناپایدار در بخش صادرات
او با انتقاد به سیاست های ناپایدار در بخش صادرات، اظهار کرد: وقتی که صادرات نفت کاملا محدود شده دولت باید حمایت ویژه ای برای صادرات کالاهای غیر نفتی داشت باشد نه اینکه سیاست های بازدارنده تدوین کنند.
روغنی گلپایگانی با اشاره به اینکه اندازه اقتصاد دنیا ۴ تا ۵ درصد کاهش داشته است، اظهار کرد: با توجه به اینکه درآمد مردم در تمام دنیا کاهش یافته و تقاضای منفی ایجاد شده نمی توان انتظار رشد اقتصادی داشت و این محدودیت ها برای همه اقتصادها بوده، تا جایی که چین برای نخستین بار رشد منفی صادرات را تجربه کرده، از طرف دیگر، آمریکا تحریم های شدید تری را برای صادرات کالای ایران به عراق وضع کرده است. به همین دلیل شرایط ایران بسیار بدتر از کشورهای دیگر است.
او با اشاره به اینکه چین بزرگترین واردکننده های نفت بوده، اما در حال حاضر چالش هایی ایجاد کرده است، تصریح کرد: شیوع ویروس کرونا باعث بیماری بسیاری از خدمه ناوگان کشتی ها شده، از این رو تجارت دریایی نیز با چالش هایی مواجه شده است.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه محدودیت های مبادلات بانکی، تحریم و ... را باید به مشکلات ویروس کرونا اضافه کنیم اظهار کرد: شرایط ایران بسیار خرابتر از کشورهای دیگر است، همچنین تا ۶ ماه آینده موضوع انتخابات ریاست جمهوری مطرح می شود و همین موضوع روی اقتصاد کشور تاثیر منفی میگذارد.
روغنی گلپایگانی درباره سیاست های دولت برای کنترل تورم و نقدینگی در سال جاری اظهار کرد: آزادسازی سهام عدالت از نظر اقتصادی کار بسیار مناسبی است که می توان نقدینگی را به سمت بخش های مولد هدایت کرد، اما مشکل اینجاست که دولت نباید دخالت آشکاری در بورس داشته باشد و همین مساله باعث بروز پالس های منفی در بورس شده است.
افزایش شدید نقدینگی در اقتصاد
وی با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی بورس اوراق بهادار روی شاخص کنترل شدیدی دارد، اظهار کرد: طبق سیاست های دولت و افزایش شدید نقدینگی در اقتصاد احتمال سقوط شاخص کم است اما احتمال رکود در آن وجود دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، سال جاری به نام جهش تولید مزین شده است، از این رو سیاست های دولت باید در راستای تحقق این هدف باشد اما از آنجایی که اقتصاد کشور دچار نوعی رکود تورمی است و از طرف دیگر مشکلات شیوع ویروس کرونا نیز محدودیت های صادراتی ایجاد کرده عملا بسیاری از صنایع کشور در رکود عمیق تری فرو رفتهاند و اگر دولت سیاست های دقیقی برای رشد اقتصاد تدوین نکند نه تنها جهش تولیدی رخ نمیدهد، بلکه رکود اقتصادی عمیق تر نیز می شود و تبعات تورمی نیز دامن مردم را می گیرد.
ارسال نظر