چرا شبکه ملی اطلاعات شکست خورد؟!
طبق تعریف دولت شبکه ملّی اطلاعات هر کس از شبکه داخلی استفاده کند، هزینه اینترنت آن نصف می شود آنهم به شرطی که تمام ظرفیت اینترنت را مصرف کرده باشد در غیر اینصورت اگر اینترنت مازادی مصرف نکرده باشد عملا حجمی از اینترنت که استفاده کرده برابر با سایت های با سرور خارجی خواهد بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، رهبر معظم انقلاب اخیرا در جلسه آنلاین با هیأت دولت تأکید کردند: « فضای مجازی بدون اختیار ما، از بیرون از اختیار ما دارد مدیریت می شود. بخاطر این است که بنده روی مسأله شبکه ملی اطلاعات این همه تأکید می کنم؛ نمی شود این مسأله را رها کرد و می بینم که آن اهتمام لازم به خرج داده نمی شود.»
الزامات حاکم بر تحقّق شبکه ملّی اطلاعات، سال ۱۳۹۳، به این شرح تصویب و منتشر شد؛ شبکه متشکل از زیرساخت های ارتباطی با مدیریت مستقل کاملا داخلی باشد یعنی از اینترنت جداست؛ ولی می تواند از آن، به صورت مدیریت شده استفاده کند؛ به شرطی که هر بخشی از اینترنت که وارد شبکه ملّی اطلاعات می شود، مدیریت به آن، حاکمیت داخلی داشته باشد. همچنین امکان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری که برای آحاد مردم با تضمین کیفیت، با قابلیت تحرک و قابلیت انواع محتوا را داشته باشد. اما در حال حاضر شبکه داخلی ما قابلیت حمایت از کاربران داخلی را هم ندارند. موضوع دیگر امنیت شبکه است که شامل رمزگذاری و امضای دیجیتال است یعنی در شبکه ملی باید از کاربر شناسه ملّی بخواهند. ما الآن در ایران IP خاص هر کاربر نداریم؛ جز «رنج ده ها» که در جاهای محدودی استفاده می شود. به عبارت دیگر وقتی کاربران وارد شبکه می شوند همه به یک شکل از یک اینترنت استفاده می کنند و معلوم نیست چه کسی دارد از این اینترنت استفاده می کند؛ در نتیجه، اینترنت تناسبی ندارد با کسی که دارد از آن استفاده می کند. این خودش یک اشکال است.
حال با توجه به سخنان رهبر معظم انقلاب درباره زیرساخت های شبکه ملّی اطلاعات، باید همه دستگاه های مرتبط در ایجاد این شبکه اقدام کنند، هرچند در این مورد شورای عالی فضای مجازی وجود دارد اما بخشی از فعالیت های مجازی توسط کمیسیون تنظیم مقررات رادیویی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام میشود. از طرف دیگر سازمان صدا و سیما، در مورد صوت و تصویر هم، مجوز صادر می کند.
رهبر انقلاب با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات اجزایی دارد فرمودند: «این اجزا باید در زمان بندی های مشخص تحقق پیدا کند؛ آدم می بیند که تحقق پیدا نمی کند، از زمان بندی ها عقبند؛ یا سیاست های اصولی ای در زمینه پهنای باند وجود دارد که مکرر ابلاغ شده؛ خب این سیاست ها باید رعایت بشود و اینها مورد درخواست و تأکید موکد اینجانب است.»
از سوی دیگر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادعا کرده که بخش عمده ای از مسئولیت های وزارت ارتباطات در شبکه ملی اطلاعات اجرایی شده است و رشد این شبکه از سال ۹۲ تاکنون را غیرقابل مقایسه با پیش از آن عنوان بوده است.
اما فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی در آذرماه سال ۱۳۹۸ قبلا موفقیت وزارت ارتباطات برای اجرای شبکه ملی اطلاعات را رد کرده بود و گفته بود که وزارت ارتباطات مشکلات این شبکه را در حوزه های مختلف از جمله تعرفه، پیام رسان ها و موتور جستجو پذیرفته است.
در حال حاضر باید پذیرفت که «کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» بیش از شورای عالی فضای مجازی اختیارات دارد و اعضای رسمی این کمیسیون هرسه توسط دولت تعیین می شود و کار رسمی آن تدوین قوانین و مقررات مربوط به فضای مجازی و ... در کشور است
شبکه ملّی اطلاعات، یک سامانه متشکل از اعضای سخت افزاری، نرم افزاری، انسانی، سازمانی، قانونی و فرهنگی در راستای استقلال ارتباطی در اینترنت، با امنیت حداکثری ارتباطی درون سامانه، حفظ اطلاعات و مگادیتایی حاصل از فعالیت افراد در سامانه و پاسخ گویی حداکثری کاربران داخلی و خارجی است.
قبلا دولت نهم و دهم ادعا کرده بودند که بر اساس شبکه ملی اطلاعات همه سایت هایی که سرور در ایران دارند اطلاعات آن در کشور حفظ می شود؛ ولی برای سایت هایی که سرور خارج از کشور دارند اطلاعاتشان خارج می شود.
اما مساله اینجاست تعریف دولت از شبکه ملی اطلاعات این است که در شبکه ملّی اطلاعات هر کس از شبکه داخلی استفاده کند، هزینه اینترنت آن نصف می شود آنهم به شرطی که تمام ظرفیت اینترنتت را مصرف کرده باشد در غیر اینصورت اگر اینترنت مازادی مصرف نکرده باشد عملا حجمی از اینترنت که استفاده کرده برابر با سایت های با سرور خارجی خواهد بود. بنابراین آنچه که به عنوان شبکه ملی اطلاعات تعریف می شود با آنچه که قرار بود انجام شود بسیار متفاوت است.
ارسال نظر