خبرگزاری موج گزارش میدهد؛
آیا متعادل سازی بازار برنج به واردات جدید نیاز دارد؟
طبق آمارها قبلا میزان عرضه برنج در کشور بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن بوده و هم اکنون کمتر از این میزان در کشور تولید می شود و از طرف دیگر واردات هم ممنوع است بر همین مبنا شرکت بازرگانی دولت تصمیم گرفته است که از ذخیره استراتژیک برای متعادل کردن بازار استفاده کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، در یک سال گذشته قیمت برنج در کشور بیش از ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده و تورم های اخیر قیمت ارز و ...باعث شده هیجان جدیدی با بازار وارد شود و از آنجایی که برنج اصلی ترین منابع غذایی خانواده های ایرانی است گرانی این محصول منجر به کوچک شدن بیشتر سفره غذایی مردم می شود از این رو تصمیم های وزارت صنعت و وزارت جهاد کشاورزی در شرایط کنونی می تواند نقش مهمی در بازار این محصول داشته باشد.
به تازگی عباس توکلی، رئیس انجمن واردکنندگان برنج در نامهای به سید جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرده است که« کمیته محترم ارزی وزارت صمت در سال ۹۸ با توجه به ظرفیت بخش خصوصی در تأمین مناسب، ذخیره و واردات برنج و صیانت از منابع ارزی کشور و جلوگیری از تبعات خریدهای خارجی شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران و افزایش قیمت جهانی که با برگزاری مناقصات بین المللی اتفاق میافتد، نسبت به کاهش ذخیره احتیاطی کشور از ۶۰۰ هزار تن به ۳۰۰ هزار تن اقدام نمود. در حال حاضر به نظر میرسد با تغییر گروه کالایی برنج این تصمیم انجام نمیشود.این حجم از محمولههای برنج توسط شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با هدف رفع احتمال کمبود در ایام خاص و غیر خاص و توزیع آن با نرخهای کمتر از بخش خصوصی در بازار که بدون سود عرضه میشود، اختلال جدی در فعالیت بخش خصوصی ایجاد مینماید. آن مقام عالی مستحضرند واردکنندگان برنج با کارنامه درخشان در تأمین امنیت غذایی کشور خصوصاً برای شش دهک اقشار آسیب پذیر در طول دوره ۱۰ ساله با رعایت قیمت مصوب، در شرایط اقتصادی کنونی و وضعیت بهداشتی کشور، و همچنین تغییر گروه کالایی و تخصیص ارز نیمایی به واردات برنج، بنگاههای آنان با کاهش تقاضا و سرمایه دچار آسیب شدهاند و این گونه فشارها، در این شرایط موجب ورشکستگی آنان خواهد شد. ورود به بازار توسط دولت محترم با رقابت ناسالم، عدالت محوری را زیر سوال برده و با حذف بخش خصوصی کشور، هزینههای تأمین امنیت غذایی از طریق بنگاه داری دولت در شرایط تحریمی و کمبود منابع ارزی و ریالی را در بلند مدت افزایش خواهد داد. لذا خواهشمند است دستور فرمائید ضمن توقف اجرای مصوبه مذکور نسبت به برگزاری جلسات کارشناسی جهت بررسی موارد فوق الذکر با هدایت و مدیریت جنابعالی برای اخذ تصمیم مناسب مساعدت فرمایند.»
این موضوع پس از آن پیش آمده که مدیر عامل محترم شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی اعلام کرده«به واسطه ذخایر راهبردی برنج هیچ کمبودی در خصوص تأمین این محصول وجود ندارد و از طریق ذخایر میزان برنج مورد نیاز بازار تأمین میشود.» بخش خصوصی می گوید توزیع ۱۰۰ هزار تن برنج خارجی از ذخایر استراتژیک کمبود برنج در جامعه را از بین نخواهد برد و دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه واردات برنج به کشور در شرایط کنونی ممنوع است، گفت: میزان تولید برنج در ایران نمی تواند نیاز داخلی را تامین کند و همین مساله باعث شده که در یک سال گذشته قیمت برنج ایرانی هم پای کالاهای وابسته به دلار گران شود این در حالی است که قبلا وزارت جهاد کشاوری اعلام کرده بود ظرفیت تامین نیاز کشور از طریق تولید داخلی وجود دارد.
مسیح کشاورز با بیان اینکه واردات برنج سال گذشته نصف سال ۹۸ برنج واردات شده بود، تصریح کرد: به طور قطع بخشی از دهک های پایین جامعه که توان خرید و مصرف برنج ایرانی را نداشتند در سال های قبلی از طریق خرید برنج هندی، تایلندی و ... نیاز خود را تامین می کردند که در شرایط کنونی این محصولات به واسطه گرانی دلار هم نرخ با برنج ایرانی عرضه می شوند و قیمت برنج ایرانی هم افزایش یافته که تحت تاثیر بهم خوردن تعادل بازار است.
او با تاکید بر اینکه حدود ۶۰ میلیون از جمعیت کشور در دهک های پایین جامعه قرار دارند که بخشی از آنها مربوط به خانواده های قشر کارگر و افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و ... هستند که برنج مصرفی آن ها از طریق واردات تامین می شد، اما امروز توان خرید برنج ندارد، از این رو واردات برنج پرمحصول می تواند اقدامی در جهت تامین نیاز آنها باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، طبق آمارها قبلا میزان عرضه برنج در کشور بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن بوده و هم اکنون کمتر از این میزان در کشور تولید می شود و از طرف دیگر واردات هم ممنوع است بر همین مبنا شرکت بازرگانی دولت تصمیم گرفته است که از ذخیره استراتژیک برای متعادل کردن بازار استفاده کند حالا بخش خصوصی می گوید اگر که از این ذخیره استفاده شود در کوتاه مدت می توان بازار را متعادل کرد و بعد از ان ممکن است با شوک جدید افزایش قیمت مواجه شویم.
ارسال نظر