خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
نقاط قوت بودجه رئیسی در مقابل بودجه روحانی
در یک سال گذشته بسیاری از کارشناسان اقتصادی نسبت به تورم زا بودن بودجه روحانی گلایه مند بودند این در حالی است که امروزه لایحه بودجه ۱۴۰۱ مورد تایید بسیاری از همان کارشناسان اقتصادی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزای موج، کسری بودجه ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی مهمترین ویژگی بودجه ۱۴۰۰ بود که دولت روحانی مدعی بود رشد اقتصادی را برای کشور به ارمغان می آورد، اما به جز تورم دستاورد دیگری نداشت.
سامان شاه ویسی اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی در سال ۱۴۰۰ در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نمود پیدا نکرده که دلیلی بر تورم زا بودن آن باشد، گفت: هرچند در در سال های گذشته همواره لایحه بودجه در ایران نامتوازن ارائه شده و همواره کسری بودجه و تورم در آن نمایان بوده است، با این حال دولت سیزدهم با انضباط مالی که در بودجه ۱۴۰۱ ایجاد کرده حداقل تورم را در سال آینده برای اقتصاد ایران به وجود می آورد، زیرا به طور قطع هر بودجه ای ممکن است حداقل کسری ها را داشته باشد و از طرف دیگر بخشی از هزینه های که ولت سیزهم امروز می پردازد در نتیجه بازپرداخت اوراق و سود آن است که توسط دولت قبلی برای دولت کنونی هزینه سازی شده است.
سامان شاه ویسی درباره اینکه سیاست دولت سیزدهم این است که قیمت ارز را تک نرخی کند یاخیر، افزود: به طور قطع اجرای چند سیاست ارزی همزمان ممکن نیست و دولت در حال حاضر در بودجه ۱۴۰۱ تمرکز خود را روی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گذاشته زیرا در دولت قبلی ۱۷ هزار میلیارد دلار از محل توزیع همین ارز دولتی تخصیص داده شد اما کالاها با قیمت ارز آزاد به مردم تحویل داده شد و تورم در کشور وجود داشت. بنابراین دستیابی به ارز تک نرخی در شرایط کنونی دشوار است و دولت باید بیشتر روی همان حذف رانت های ارزی تمرکز کند.
او با اشاره به اینکه در سال های گذشته بی انضباطی بودجه ای داشته و تبعات ان امروز در اقتصاد کشور نمایان است، تصریح کرد: نمی توان انتظار داشت که در بودجه ۱۴۰۱ تمام مشکلات اقتصادی کشور حذف شوند و تورم به شدت کاهش پیدا کند، زیرا وقتی اقتصاد کشور هم اکنون با تورم بسیار بالایی مواجه است نمی توان با کاهش چند هزار تومانی قیمت ارز یکبار تورم را به شدت کاهش داد.
اقدامات غیرقانونی در بودجه قبل
شاه ویسی با انتقاد از اینکه رئیس سازمان بودجه دولت قبل جابه جایی بودجه را تا ۴۰ درصد بین دستگاه های مختلف انجام می داد، گفت: در حالی که طبق قانون رئیس این سازمان تنها تا ۱۵ درصد اختیار جابه جایی بودجه دارد و همین اتفاق مشکلاتی را در فعالیت ها و اجرای برنامه های دولت به وجود می آورد. از طرف دیگر در دولت کنونی این اختیار به داخل استان ها داده شده تا این امکان برای آنها باشد که بتوانند توسعه استانی را دنبال کنند.
او با تاکید بر اینکه کارآمدی در یارانه قبلا ایجاد نشده است، گفت: درآمدهای مالیاتی در بودجه ۱۴۰۱ افزایش یافته و پرداخت حقوق کارکنان با ثبت در سامانه منطقی شده و از طرف دیگر برای حداقل حقوق ها هم رشدی فزاینده داشته است و این مساله مشکل چند شغله ها را هم برای دولت حذف می کند.
کارشناس اقتصادی با اشاره به مشکلاتی که در بودجه ۱۴۰۰ وجود داشته و در این بودجه اصلاح شده است، گفت: بودجه کنونی توسط دولت قبل اینگونه تدوین شد که میزان درآمدها بالا پیش بینی شده بعد که نتوانستند میزان تعیین شده نفت بفروشند،اعلام کردند که از محل دیگری آن را جبران می کنیم در حالی که این اتفاق نیفتاد و همه آنها تبدیل به کسری بودجه شد.
هزینه های سرسام آور نهادریاست جمهوری دولت روحانی
محمود جامساز استاد اقتصاد در گفتگو با خبرنگار خبرگزای موج با اشاره به اینکه در بودجه ۱۴۰۰ دولت اعتبار بالای برای نهاد ریاست جمهوری در نظر گرفته بود در حالی که درآمدهای کشور به دلیل تحریم ها به حداقل رسیده بودند، گفت: بودجه ۱۴۰۰ کاملا ناتراز بود از یک سو درآمدها خوشبینانه در نظر گرفته شده بود و از طرف دیگر هزینه ها را هم منطبق با ان بالا در نظر گرفته بودند و همین مساله منجر به بروز کسری بودجه سنگینی شد که در نهایت به دلیل اینکه دولت مجبور به استقراض برای تامین این میزان کسری بود عملا جامعه را با تورم سنگینی همراه کرد که تبعات ان به جامعه و زندگی مردم برگشت.
ارسال نظر