موج گزارش می دهد؛
چرا سیاست های تعادل بخشی وزارت صنعت محقق نشده است؟ / ادامه اعتراض به سیاست های بورس کالا
فعالان صنعتی در نامه ای به وزیر صنعت اعلام کرده اند که مهندسی عرضه و مهندسی قیمت که توسط بورس عملا رگلاتوری تبعیض آمیزی را موجب شده که صنایع بالادستی منتفع شده و صنایع پایین دستی رو به نابودی می روند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، در حال حاضر دولت به دنبال سیاست گذاری برای تعدیل قیمت ها در بازار است و وزیر صنعت، معدن و تجارت هم به تازگی در نشستی که با خبرنگاران داشت، درباره استفاده از مکانیسم بورس کالا برای تعادل بخشی در زنجیر فولاد به خبرنگار موج گفته بود که «پیش از این دولت روی تولیدکننده ها تمرکز داشت و با استفاده از مکانیسم سهمیه بندی در حلقه های بالادستی به دنبال ایجاد عدالت در توزیع نهاده ها و مواد اولیه در زنجیره تولید بود، اما در شرایط کنونی دولت تمرکز خود را روی بخش بالادستی تولید قرار داده است و به تولیدکننده های بالادستی فشار وارد می کند تا بتوانند خوراک مورد نیاز آنها را تامین کنند.»
رضا فاطمی امین افزود: « در واقع پیش از این اگر یک تولیدکننده پایین دستی با ۶۰ درصد ظرفیت کار می کرد راهبرد ما این بود که بتوانیم نیاز این بخش از تولید را تامین کنیم اما در شرایطی کنونی به دنبال تکمیل کردن تمام ظرفیت تولید با افزایش تولید مواد اولیه و ذخیره سازی مازاد آن توسط شرکت هایی در بورس کالا هستیم تا همیشه مواد اولیه در اختیار تولیدکننده باشد ».
در حال حاضر برخی تشکل های صنعتی در نامه ای اعتراضی نسبت به وضعیتی که در بورس کالا وجود دارد، اعتراض کرده اند و این موضوع حکایت از این دارد که سیاست های وزارت صنعت، معدن و تجارت نتوانسته تعادل لازم را در بازار ایجاد کند.
سلام علیکم؛
با صلوات بر محمد و آل محمد (ص) و با احترام به استحضار عالی می رساند:
- یکی از اهداف عالی شما که در بیانات روزهای اولیه قبول مسئولیت در وزارتخانه مشاهده گردید نظارت و کنترل دقیق با استفاده از ابزارهای شناخته شده اقتصادی نظیر عرضه، تقاضا، بورس و … و جلوگیری از افزایش قیمت در بازارهایی نظیر پتروشیمی و فولاد بود. پیشگیری از مهندسی عرضه و حمایت از صنایع پایین دستی و ارتقا سطح ارزش افزوده محصولات فولادی هم از اهداف آن وزارتخانه محترم بیان گردید که موجبات امیدواری فعالین عرصه نورد فولاد در کشور که قریب به ۸۰٫۰۰۰ نفر اشتغال می باشند را فراهم آورد.
- متاسفانه با مهندسی عرضه و مهندسی قیمت که توسط بورس کالا صورت می گیرد عملا رگلاتوری تبعیض آمیز به نحوی صورت می گیرد که صنایع بالادستی منتفع شده و صنایع پایین دستی رو به نابودی می روند در همین راستا از هفته گذشته بورس کالا در تالار صنعتی، ورود دلالان و واسطه ها را آزاد نموده و موجبات هرج و مرج بر بازار فولاد خصوصاً شمش بعنوان ماده اولیه و بیش از ۹۳ درصد بهای تمام شده صنایع نوردی را رقم زده است و تبعاً افزایش قیمت شمش را در پی داشته است. البته از ورود واسطه ها و دلالان انتظار دیگری نمی رفت و قطعا مسئولینی که این ورود را زمینه سازی نموده اند قطعا از عواقب و تبعات آن مطلع بوده اند.
- بخش نورد کشور که قریب ۲ سال است با حاشیه سود ۵ تا ۷ درصد کار میکردند اخیرا این امر به صفر رسیده (۵ بهمن ماه ۱۴۰۰) در صورتی که مستحضرید هزینه های رشد لااقل ۱۰ تا ۱۵ درصدی داشته است، بسیار بدیهی است در این صورت اعضای انجمن امکان عرضه محصول در بورس را نخواهند داشت. در حال حاضر قیمت شمش و میلگرد در یک سطح قرار دارد که می توان از این اتفاق بعنوان ضایعه ای جبران ناپذیر و بسیار شکننده نام برد که نوردکاران را با زیان های فوق العاده روبه رو می نماید. انتظار می رفت جنابعالی و وزارت محترم صمت بعنوان متولیان و سیاستگذاران صنعت کشور با ابزار بهین یاب در برابر این رفتار بورسی کالا عکس العمل منطقی ابراز می فرمودید و از حقوق مردم و فعالین صنعت نورد کشور دفاع می فرمودید. البته نه تنها این اتفاق حادث نگردیده بلکه با کمال تعجب الزام به عرضه ۱۵ روزه واحدهای نوردی کشور و تهدید به جلوگیری از صادرات آنها نیز مزید بر علت گردیده است.
- جنابعالی به خوبی مستحضر هستید که با توجه به تولید حدود ۲۰ میلیون تن فولاد خام (بیلت و بلوم) در کشور این انتظار می رود که عرضه یک میلیون تن به صورت ماهانه در بورس کالا صورت گیرد. در حالی که از ابتدای سال جاری تا کنون (بهمن ماه-۱۱) حدود ۳٫۴ میلیون تن عرضه این محصولات در بورس کالا صورت پذیرفته است و سرنوشت مابقی این ماده خام اولیه صنعت فولاد کشور بر ما معلوم نیست.
- مهندسی عرضه شمش- قطعی های مکرر برق- گاز و … ، افزایش تعرفه های انرژی، التهابات بازار و بخشنامه های تهدید آمیز گاه و بی گاه وزارت صمت که عطف به ماسبق نیز می کند و ورود دلالان و واسطه ها به بورس کالا و … دیگر رمقی برای ما باقی نگذاشته است.
تولید یک میلیون مسکن در سال بعنوان یکی از شعارهای اساسی دولت محترم حداقل ۱۰ میلیون تن مقاطع طویل از قبیل میلگرد، کلاف، انواع پروفیل لازم دارد. تنها تولیدکنندگان این کالاهای مهم و راهبردی ما هستیم که انتظار حمایت سیاستگذاری مناسب از طرف جنابعالی را داریم اعضای هیئت مدیره این انجمن پس از گذشت حدود ۵ ماه از آغاز فعالیت حضرتعالی و مجددا درخواست برگزاری جلسه حضوری با جنابعالی و معاونین محترم جهت ارائه توضیحات شفاف را داریم.
ارسال نظر