گزارش خبرگزاری موج درباره چالش های مصرف و قیمت گاز در کشور؛
مدیریت هوشمند کنتورهای گاز بهتر از افزایش تعرفه گاز
درحالی دولت سیاست افزایش تعرفه گاز برای کنترل مصرف را دنبال می کند که بسیاری از کارشناسان معتقدند انرژی در ایران همچنان باید به عنوان یک مزیت باقی بماند و دولت باید مدیریت هوشمند کنتورهای گاز را بجای افزایش تعرفه گاز دنبال کند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، قطعی گاز در زمستان امسال به عنوان یک چالش برای صنایع فولادی، پتروشیمی و... همچنان چالش بر انگیز است و ادامه این مساله می تواند در سال های آینده ایران را از برنامه های صادراتی دور کند، از این رو دولت باید سیاست های بهینه سازی مصرف را به صورت جدی دنبال کند، حال از آنجایی که همواره تاکید شده که تامین گاز خانگی در اولویت است باید بهینه سازی مصرف گاز هم از بخش خانگی آغاز شود.
با توجه به اینکه شرکت ملی گاز طی فراخوانی در سال ۹۶، بحث کنترل و مدیریت هوشمند کنتورهای گاز را مطرح کرد تا برآورد میزان مصرف، انتقال اطلاعات آن، طبقهبندی و اتصال به دستگاههای هوشمند مشترکان با استفاده از پلتفرمی هوشمند صورت بگیرد. این هوشمندسازی به مشارکت چند جانبهای نیاز داشت تا این فرآیند در مقیاس ملی به سرانجام برسد و علاوه بر ممانعت از هدر رفت انرژی گاز، سرعت و بهرهوری کنتورخوانی و انتقال اطلاعات افزایشیافته و این سرمایه ملی بهصورت بهینه مصرف شود.
در شرایط کنونی که کشور با کسری بودجه مواجه است همواره بحث نرخ انرژی و میزان یارانهای را که دولت به بخش انرژی وارد کرده با نرخ کشورهای دیگر مقایسه میکند و همواره بر ارزان فروختن انرژی به مردم تاکید دارد؛ اما واقعیت این است که نباید تک بعدی به این مساله توجه کرد و باید نسبت درآمد سرانه مردم ایران که ۲۴۵۰ دلار است را با قیمت انرژی در کشور به عنوان یک منابع ملی در نظر گرفت، چراکه امروز اقتصاد خانوار در ایران بسیار تضعیف شده است و نمی توان درآمد ها را داخلی و هزینه ها را خارجی محاسبه کرد. بهعنوانمثال درآمد سرانه مردم سنگاپور ۵۹ هزار دلار و در کشور نیوزلند به ۱۲۰ هزار دلار است و حتی در همین منطقه درآمد سرانه مردم ترکیه ۸ هزار دلار یعنی ۴ برابر درآمد سرانه مردم کشور ماست بنابراین مقایسه درآمدها حکایت از این دارد که وضعیت اقتصاد خانواده ها در ایران بسیار ضیعف است و افزایش قیمت انرژی با نرخ های جهانی نگاه غیرکارشناسی است.
اهمیت بهینهسازی مصرف انرژی
مهدی ایزد یار درباره اهمیت بهینهسازی مصرف انرژی در نشست پلتفرم هوشمندسازی کنتورهای گاز به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، گفت: در سالها زیادی اصلاح الگوی مصرف انرژی اولویتهای نخست کشور بود و تنها افزایش مبالغ تعرفه گاز و افزایش بهای انرژی را به عنوان راهکار اجرایی کرده ایم و شرایط کنونی نشان می دهد که خیلی این سیاست در بلندمدت پاسخگو نبوده و از طرف دیگر در شیب رشد قیمتها محدودیت هایی وجود دارد و نمی توان به صورت پیوسته تعرفه ها را افزایش داد، از این رو باید راهکارهای جایگزین برای اصلاح این موضوع در نظر گرفته شود.
او با اشاره به اینکه خوشبختانه کارهای مطالعاتی این پروژه در دانشگاه خاتم به سرانجام رسیده است، گفت: پلتفرم هوشمند فناپ زیرساخت طراحی و پیادهسازی شده که مبتنی بر اینترنت اشیا است و تمام این چرخه توسط کارشناسان داخلی طراحی و پیادهسازی شده و با یکدهم میزان سرمایهگذاری ارزی این کار انجام شده است.
کمبود سرمایه گذاری در نفت و گاز
همچنین داور نظری کارشناس هوشمندسازی کنتورهای گاز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه حدود ۷۰ درصد از سبد انرژی کشور را گاز تشکیل داده است، گفت: در دو سال گذشته سرمایه گذاری اندکی در بخش صنعت گاز انجام شده به همین دلیل در مقطع کنونی باید حداقل ۳۰ میلیارد دلار در صنعت گاز انجام شود تا جبران کم کاری های گذشته بشود، از طرف دیگر این میزان جذب سرمایه در این مقطع ممکن نیست.
او افزود: با توجه به اینکه فشار چاه های نفت و گاز ایران نسبت به گذشته کاسته شده باید همه جوانب را در نظر گرفت تا بتوانیم در مسیر توسعه همچنان باقی بمانیم، زیرا در مقطع کنونی همچنان باید گازرسانی به روستاها توسعه یابد و شبکه های فرسوده هم نوسازی شوند. این مساله در کنار کمبود ۲۰۰ میلیون متر مکعبی روازنه گاز برای تامین همه نیاز کشور تنها یک راهبرد را پیش پای کشور قرار می دهد و آن بهینه سازی مصرف گاز است.
ارسال نظر