اینترنت اشیا چیست و چه کاربردی دارد؟
معنا و مفهوم اینترنت اشیا آن است که میلیارد ها دستگاه فیزیکی که در سراسر جهان اطلاعات را جمع آوری و اشتراک گذاری می کنند، به یکدیگر مرتبط شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، اینترنت اشیا (Internet of Things یا به اختصار IoT) به میلیاردها دستگاه فیزیکی در سراسر جهان گفته میشود که به اینترنت متصل هستند و با جمع آوری کردن اطلاعات، آن را با کاربر و سایر دستگاههای متصل به اشتراک میگذارند.
تقریبا هر چیزی که بتواند به شبکه اینترنت متصل شود، بخشی از اینترنت اشیا محسوب میشود. در خانه هوشمند، این گجتهای مجهز به اینترنت ما را از شر انجام کارهای خانه رها میکنند، کمی از وقت باارزشمان را به ما بازمیگردانند و به زندگی روزمره و خاکستری ما، رنگ و لعاب هیجانانگیزتری میبخشند.
امروزه اغلب انسانها میدانند که اینترنت اشیا در حال تغییر دادن صنایع از کشاورزی و بهداشت و درمان گرفته تا تولید و هر صنعت دیگری است.
متصل کردن چیزها به اینترنت مزایای بسیار زیادی دارد. امروزه دیگر تقریبا تمامی انسانها این مزایا را در گوشیهای هوشمند، لپتاپ ها و تبلتها دیدهاند و از آنها بهرهمند شدهاند. در واقع، میتوان به جرات گفت امروزه دیگر گوشی، لپتاپ، تبلت و اغلب گجتهای دیگر، اگر امکان اتصال به اینترنت را نداشته باشند، به نوعی بیکاربرد به نظر میرسند.
مسئله اتصال به اینترنت نه تنها برای دستگاههای مذکور بسیار حائز اهمیت است، بلکه این موضوع برای همه «چیزهای» دیگر هم صادق است. اینترنت اشیا، در واقع مفهوم بسیار سادهای است و معنای آن این است که «همه چیز در جهان به اینترنت متصل شود».
مثالی از اینترنت اشیا
باید گفت که تقریبا هر شی فیزیکی، در صورتی که امکان متصل شدن آن به اینترنت وجود داشته باشد تا بتواند بدون نیاز به دخالت انسان به تبادل اطلاعات در شبکه بپردازد و یا بتوان آن را از طریق اینترنت کنترل کرد، قابلیت مبدل شدن به یک دستگاه اینترنت اشیا را دارد. یک لامپ رشتهای که به وسیله یک گوشی هوشمند قابل روشن و خاموش شدن باشد، یک دستگاه اینترنت اشیا است.
به عنوان یک مثال دیگر؛ در حوزه اینترنت اشیا احتمالا نام یخچال هوشمند زیاد به گوشتان خورده است؛ پس بیاید یکی از جالبترین کاربردهای اینترنت اشیا را با یخچال هوشمند توضیح دهیم. فرض کنید در حال بازگشت از محل کار هستید. خودرو شما به گوشی هوشمندتان متصل است و این گوشی به یخچال هوشمند شما در خانه وصل است. در این لحظه یخچال، پیغامی به گوشی شما میفرستد و شما را از تمام شدن شیر آگاه میکند. این پیام روی داشبورد خودروی متصل شما به نمایش درخواهد آمد و به شما نزدیکترین سوپرمارکت را برای خرید شیر روی نقشه نشان میدهد. قفسههای سوپرمارکت هم متصل هستند و حالا روی داشبورد خودرو با این پیام روبهرو میشوید که سوپرمارکت، برند شیر مورد علاقه شما را موجود دارد. اینترنت اشیا یعنی این.
در حوزه صنایع مانند بخش تولید، حسگرهای اینترنت اشیا در ماشینآلات، تجهیزات، خطوط تولید، انبارها و وسایل نقلیه میتوانند دادههای جمعآوریشده را در قالب گزارشهای تعمیر و نگهداری در لحظه منتقل کنند تا اگر دستگاهی دچار مشکل شد یا قطعهای نیاز به تعویض داشت، سازمان بلافاصله در جریان قرار بگیرد. با داشتن چنین سیستم پیشرفتهای، قطعه معیوب بیدرنگ شناسایی میشود تا مهندسان پیش از بروز هرگونه اختلال در کار، تعمیرات لازم را روی آن انجام بدهند.
اینترنت اشیا در ایران
گفتنی است که درخصوص راه اندازی اینترنت اشیاء در ایران، حسین دلیریان سخنگوی سازمان فضایی ایران در سالروز شهادت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، گفته است: در پروژه منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی قرار است اولین منظومه از ماهوارههای ایرانی را در مدار زمین قرار گیرد.
وی با بیان این که یکی از مهمترین ماموریتهای منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی فراهم کردن سرویس اینترنت اشیاء (Internet of Things) برای مردم است، افزود: فراهم شدن چنین امکانی برای مردم به منظور سهولت در کاربری اشیاء با استفاده از دریافت خدمات ماهواره ای، گام بسیار مهم دولت در جهت خدمت رسانی به مردم است.
سخنگوی سازمان فضایی ایران گفت: در قالب این پروژه، دادههای حسگرهای گوناگون از سطح زمین جمع آوری و این دادهها از طریق ایستگاههای ارسال داده، به ماهواره یا ماهوارههایی که در دید ایستگاه قرار دارند، ارسال می شود و سپس ماهوارههایی که این دادهها را دریافت کردهاند، آن را به یک یا چند ایستگاه مرکزی ارسال میکنند.
دلیریان ادامه داد: با این فرآیند میتوان کار جمع آوری و ارسال دادهها از سراسر کشور را با سرعت بالا انجام داد و در مواقع بحران مثل وقوع حوادث غیرمترقبه و یا حتی با ایجاد یک شبکه ملی انتقال دادهها، مشکلات مردم در اقصی نقاط کشور حتی نقاط دورافتاده و صعب العبور را حل کرد.
بیشتر بخوانید:
منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی به زودی در مدار زمین قرار گیرد
۱۰فناوری برتر که از شبکه G۵ استفاده میکنند
۱۰ اقدام برتر صنعت مخابرات در سال ۲۰۲۱
ارسال نظر