سازمان فائو چیست و ایران در تامین مواد غذایی جهان چه نقشی دارد؟
سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) جزو سازمانهای بینالمللی است که در زمینهٔ توسعهٔ کشاورزی فعالیت دارد و طبق آمارهای این سازمان ایران نقش بسزایی در تأمین مواد غذایی جهان دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، در اوایل دهه ۱۹۴۰ روزولت، رییسجمهور آمریکا در ویرجینیا موضوع تشکیل یک سازمان جهانی درباره مسائل کشاورزی را پیشنهاد داد و در نهایت این سازمان در ۱۹۴۵ و با رای ۴۴ کشور جهان تاسیس شد.
مبنای پیدایش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، «موسسه جهانی کشاورزی» مستقر در رم (۱۹۰۵) است. موسسه مذکور در زمان حیات جامعه ملل روابط نزدیکی در رابطه با مبادله اطلاعات با سازمان بهداشت و سازمان بینالمللی کار داشت و علاوه بر این در خصوص حمایت از گیاهان و دفع آفات نیز نقش موثری ایفا کرده بود.
پس از تاسیس فائو، از موسسه مذکور به عنوان دفتر منطقهای اروپایی استفاده میشد تا اینکه بالاخره موسسه در سال ۱۹۸۴ به طور رسمی منحل شده و وظایف آن نیز به عهده فائو گذاشته شد. موضوع تاسیس سازمان خواربار کشاورزی جهانی برای اولین بار در کنفرانس خواربار کشاورزی که در ماه مه ۱۹۴۳ به دعوت روزولت در ایالت ویرجینیای آمریکا تشکیل گردید، مطرح شد. شرکتکنندگان در کنفرانس مذکور در زمینه انجام اقداماتی همه جانبه علیه فقر و گرسنگی در جهان به توافق رسیدند.
کنفرانس در این رابطه کمیتهای را به منظور بررسی و تحقیق درخصوص ایجاد سازمانی جهانی که در این زمینه بتواند فعالیت کند، تشکیل داد. بالاخره در شهر کبک در اولین اجلاس (۱۶ اکتبر تا اول ژانویه ۱۹۴۵) طرح تاسیس سازمان مذکور به وسیله نمایندگان ۳۰ کشور شرکت کننده مورد قبول واقع شد. اساسنامه فائو در تاریخ ۱۶ اکتبر ۱۹۴۵ توسط ۴۴ کشور که نمایندگان ۸۸ درصد از جمعیت روی زمین بودند به امضا رسید و در همان تاریخ لازمالاتباع گردید.
فائو به اعضای خود شامل اتحادیه اروپا و ۱۸۳ کشور خدماتی ارائه میدهد و در این راه با هزاران همراه در سرتاسر جهان، از سازمانهای جامعه مدنی مانند گروههای کشاورزان و سازمانهای بشر دوستانه تا دیگر موسسات ملل متحد، بانکهای توسعه و بخش خصوصی، همکاری میکند.
ایران نیز از هفتم آذر ۱۳۳۲ به عضویت این سازمان در آمد.
اهداف فائو
هدف سازمان فائو کمک به گسترش اقتصاد جهانی و تقویت رفاه عمومی است. بهمنظور دستیابی به این اهداف، فعالیتهای خود را حول محورهای زیر انجام میدهد:
1. بالا بردن سطح تغذیه و استانداردهای زندگی مردم
2. اصلاح تولید و توزیع محصولات غذایی و کشاورزی
3. بهبود وضع جمعیت روستایی
این سازمان، که نهاد اصلی توسعه روستایی ملل متحد است، برنامه غذای جهانی را با همکاری سازمان ملل و همچنین برنامههای ویژهای را به منظور پیشگیری از بحرانهای غذایی و برای بهبود تولید و توزیع غلّات ارائه میکند. برای کشورهای خواهان کمک نیز در تمام عرصههای صلاحیّتدار، امداد فنّی فراهم میآورد. سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد به جمعآوری و تحلیل اطلاعات میپردازد. با حکومتها در زمینه سیاست و برنامهریزی مشورت میکند و محل گردهمایی بینالمللی برای بحث درباره مسائل خواروبار و کشاورزی است.
مهمترین بخش فعالیتهای فائو در کشاورزی و در تولید محصول است که حدود 24 درصد هزینه برنامه عمل میدانی فائو در سال را دربرمیگیرد. فائو به کشورهای در حال توسعه برای افزایش تولیدات کشاورزی با روشهایی از جمله بذرهای اصلاحشده و استفاده از کود، حفاظت خاک و جنگلزایی، فنّهای بهتر مدیریت منابع آب، ارتقای تسهیلات انبار و بهبود فرآوری و بازار مالی، کمک میکند.
نقش ایران در تامین مواد غذایی جهان
آمارهای سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) این موضوع را نشان میدهد که ایران از نقش مهمی در تأمین مواد غذایی جهان برخوردار است و در میان صادرکنندگان بزرگ محصولات غذایی در جهان قرار گرفته است.
طبق آمار فائو از سال ۲۰۲۱ ایران در صادرات ۲۵ محصول کشاورزی جزو ۲۰ کشور نخست جهان قرار داشته و رتبههایی از ۱ تا ۲۰ را در این زمینه به خود اختصاص داده است. دراین میان، ایران در صادرات ۱۲ محصول رتبههای تکرقمی از ۱ تا ۹ را به خود اختصاص داده است.
این در حالی است که ایران در سال ۲۰۲۱ با خشکسالی مواجه بوده و تولیدات کشاورزی ایران در این سال کاهشیافته بود.
بیشتر بخوانید:
هشدار سازمان فائو برای تهدیدهای امنیت غذایی در بحران کرونا
ایران دارنده رتبه اول صید فانوس ماهیان در اقیانوس هند است
سال گذشته؛سال بسیار ناهنجار در کشاورزى /محصولات کشاورزى به روز پایش مى شوند
ارسال نظر