خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
نوسان اخیر برخی بازارها به معنا مهار تورم نیست / چرا سیاست کنترل نرخ ارز به مهار تورم ختم نشد
با توجه به اینکه بعضی از بازارها به قیمت ها انعطاف پذیر زیادی دارند تغییر قیمت در برخی کالا نشانه کنترل تورم نیست، برای نمونه بازار ارز، خودرو، طلا و ... سرعت نوسان زیادی دارند اما در کالاهای دیگر قیمت ها رو به پایین چسبندگی دارند، به همین دلیل نوسان اخیر برخی از این بازارها به معنای کنترل تورم نیست.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، امسال به نام «مهار تورم و رشد تولید» نام گذاری شده است و این موضوع باید سرلوحه برنامه مسئولان اقتصادی کشور قرار بگیرد، اما آیا این هدف گذاری محقق می شود؟ دولت در ماه های اخیر تلاش کرده جلوی رشد برخی بازارهای مالی همچون بورس را بگیرد تا از این طبق تورم را کنترل کرده باشد، اما این سیاست دستاورد ضد تورمی نداشته است، زیرا بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که مهار تورم به اصلاحات ساختاری نیاز دارد.
یک استاد اقتصادی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه اتفاق جدی برای اصلاح اقتصاد در اقتصاد کشور رخ نداده است، گفت: با توجه به اینکه بعضی از بازارها به قیمت ها انعطاف پذیر زیادی دارند تغییر قیمت در برخی کالا نشانه کنترل تورم نیست، برای نمونه بازار ارز، خودرو، طلا و ... سرعت نوسان زیادی دارند اما در کالاهای دیگر قیمت ها رو به پایین چسبندگی دارند، به همین دلیل نوسان اخیر برخی از این بازارها به معنای کنترل تورم نیست.
کامران ندری با بیان اینکه از حیث نرخ تورم سطح عمومی قیمت ها محاسبه می شود، افزود: اگر آهنگ رشد قیمت ها کند شود اقتصاد با یک رکود همراه می شود و تا این رکود اتفاق نیفتد کاهش قیمت اتفاق نمی افتد، البته اینطور نیست که حتما اصلاح قیمت با رکود همراه باشد، برای نمونه اقتصاد امریکا این شانس را داشته که رکود عمیقی نداشته باشد در حالی که سیاست های ضد تورمی را اجرا کرده است اما این مساله برای همه کشورها اتفاق نمی افتد، در ایران احتمال بروز رکود در نتیجه کنترل تورم جدی تر است.
این مساله بیشتر تحت تاثیر اجرای سیاست های ضد تورمی است و تنها شعار ضد تورمی منجر به کاهش قیمت ها و رکود نمی شود، به همین دلیل اگر سیاست گذار در ایران جدی باشد که نرخ تورم را مهار کند یکی از تبعات سیاست های ضد تورمی رکود است.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه اصلاح قیمت ارز تحت تاثیر خبرهای مربوط به مذاکرات و ... رخ داده و اصلاحات ساختاری در اقتصاد کشور نیفتاده است و اقتصاد ایران همیشه تحت تاثیر سیاست های خارجی بوده و این واکنش بازارها متناسب با خبرها متفاوت بوده است. برای نمونه قیمت ارز در سال ۱۴۰۲ در نتیجه تعاملات با عربستان و آزادسازی منابع ارزی به زیر ۵۰ هزار تومان رسید اما به دلیل اینکه این روابط خارجی به صورت سطحی بوده منجر به حل تمام مشکلات نشده است
مهار تورم کالایی تنها با رشد تولید ممکن است
یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه همواره بخشی از تورم در بازار کالایی در نتیجه بر هم خوردن عرضه و تقاضا اتفاق می افتد گفت: وقتی میزان تقاضا بیشتر از میزان عرضه شود قیمت کالاها بالا می رود به همین دلیل زمانی که عرضه کالا افزایش یابد قیمت ها کنترل می شود.
علی اکبر نیکو اقبال با بیان اینکه رکود اقتصادی منجر به افول تولید می شود، افزود: زمانی که اقتصاد کشور دچار رکود شود از یک سو تولیدکننده ها رغبتی برای تولید ندارد و از سوی دیگر تقاضا در بازار زیاد نیست به همین دلیل اقتصاد کشور به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد و منجر می شود که میزان تولید ثروت هم کاهش یابد هرچند که تورم از طریق رکود مهار شده است اما رونقی وجود نخواهد داشت و اشتغالزایی هم افت می کند.
او افزود: به همین دلیل بهترین حالت کنترل تورم این است که رکودی در اقتصاد کشور رخ ندهد و از طریق اصلاحات ساختاری اجرایی شود که در مقطع کنونی در اقتصاد کشور باید چنین سیاست هایی اجرایی شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، در شرایط کنونی دولت بیشترین برنامه خود برای کنترل ارز را روی قیمت ارز و بازار سرمایه گذاشته است و آن هم مبتنی بر این استدلال است که با مهار بازارهای مالی می تواند منجر به جلوگیری از جابه جایی سرمایه ها شود، از این رو در ماه های اخیر قیمت ها در این بازارها تا حدودی کنترل شده اما در بازار کالایی به ویژه محصولات خوراکی و ... همچنان تورم ادامه دارد.
ارسال نظر