English

طرح مردمی‌سازی عرصه‌های منابع طبیعی کشور تهیه شد

معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور از تهیه «طرح مردمی‌سازی عرصه‌های منابع طبیعی» خبر داد.

طرح مردمی‌سازی عرصه‌های منابع طبیعی کشور تهیه شد

به گزارش خبرگزاری موج، حسن وحید، آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی در کارگاه آموزشی معاونین فنی ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور که با هدف ارزیابی عملکرد مدیریت مشارکتی در عرصه‌های جنگلی و نحوه اجرای مدیریت در طرح‌های مرتعداری تلفیقی، گفت: وجود این شرایط سبب ایجاد ۳۲ میلیون هکتار عرصه‌های بیابانی، ۱۴ میلیون هکتار کانون بحرانی گرد و غبار و افزایش مراتع ضعیف در سطح ۵۰ میلیون هکتار شده است.

وی افزود: عبور از این شرایط سخت و دشوار است و باید با مدیریت صحیح بر روی منابع موجود سازگاری بیشتری با این شرایط اقلیمی ایجاد کنیم.

وحید به اجرای بیش از ۴۰ میلیون هکتار طرح مرتعداری در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: نگاه به مرتع و جنگل در گذشته صرفاً تولید علوفه و برداشت چوب بود، این در حالی است که بیش از ۷۰ درصد ارزش جنگل و مرتع، زیست‌محیطی و غیر بازاری است که اصلاً به حساب نمی‌آید و همین دیدگاه تخریب‌های زیادی را در این دو بخش از سنوات گذشته ایجاد کرده است.

وی یادآور شد: بودجه‌ای که برای مراتع کشور در نظر گرفته شده برای هر هکتار ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان است، حتی اگر کل اعتباراتی که به منابع طبیعی تعلق می‌گیرد برای مراتع هزینه شود، با توجه به مشکلات اجتماعی و اقتصادی که دامن‌گیر مراتع کشور شده، این میزان ناچیز است.

معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور با بیان این که منابع طبیعی تنها با مشارکت و همراهی مردم به اهداف خود دست پیدا می‌کند، از تهیه طرح مردمی‌سازی عرصه‌های منابع طبیعی خبر داد و تصریح کرد: این طرح در قالب شیوه‌نامه به زودی به منابع طبیعی استان‌ها ابلاغ خواهد شد.

وی به عرصه‌های بیابانی و کانون‌های بحرانی ریزگرد در کشور نیز اشاره کرد و گفت: وجود بیش از ۳۰ میلیون هکتار عرصه‌های بیابانی و همچنین وجود ۱۴ میلیون هکتار کانون بحرانی ریزگرد نشان می‌دهد که وضعیت مناسبی در این زمینه بر سرزمین ما حاکم نیست، بیشترین کانون بحرانی ایجاد شده در بخش بیابان به دلیل مدیریت نادرست از منابع آبی است، اما باید دیگر عواملی که موجب ایجاد این کانون‌ها شده‌اند، مورد بررسی قرار گیرد.

 

حمایت تمام قد وزیر جهاد کشاورزی از طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت

معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی نیز در کارگاه آموزشی معاونین فنی ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: با این که عمده دولت‌های دنیا درباره منابع طبیعی شعار می‌دهند، اما بر اساس آمارهای ارائه شده، وضعیت منابع طبیعی در دیگر کشورها نیز چندان مناسب نیست.

نقی شعبانیان افزود: در گذشته اهداف مدیریت جنگل، ارتقای شاخص‌های اکولوژیکی بود، اما وقتی می‌توان از پایداری مدیریت جنگل سخن گفت که در کنار شاخص‌های اکولوژیکی، موضوعاتی مهم همچون مسائل اقتصادی و اجتماعی را در نظر گرفت و برای آن برنامه‌ریزی کرد.

معاون امور جنگل که دبیر ستاد طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت است، با اشاره به تولید سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال در کشور، اذعان داشت: کاشت این نهال‌ها یک مرحله از کار است و اقدام اساسی در این زمینه که باید از سوی منابع طبیعی برنامه‌ریزی شود مراقبت از این نهال‌ها است.

وی از حمایت تمام قد وزیر جهاد کشاورزی از طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت خبر داد و گفت: محمد نوبخت وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد است که مسیر کاشت یک میلیارد درخت بی برگشت ادامه دارد.

 

پیشنهاد نامگذاری روز ملی مرتع و عشایر

ترحم بهزاد، مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز در این مراسم، اقدام به تبیین رویکرد و سیاست‌های دفتر امور مراتع در سال ۱۴۰۲ و برنامه هفتم توسعه در بخش‌های مختلف شامل ممیزی، تهیه و احاله مدیریت طرح‌های مرتعداری تلفیقی، مدیریت چرا، کنترل پروانه و ساماندهی کوچ، نحوه بهره‌برداری از گیاهان دارویی، بارگذاری اطلاعات در سامانه سمطا، اقدامات اجرایی پروژه‌های بیولوژیک و بیومکانیک و وظایف ناظرین پرداخت.

وی ضمن تاکید بر اهمیت مراتع در حفظ آب و خاک، توسعه پایدار و امنیت غذایی و زیستی، از ادارات کل خواست تا به اتمام ممیزی مراتع به عنوان زیربنای مدیریت مراتع و در راستای آن تهیه، تصویب و احاله و اجرای طرح‌های مرتعداری با نگرش تلفیقی در چارچوب ماده ۳ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع اهتمام ورزند.

بهزاد همچنین با اشاره به چهل و دومین کنفرانس فائو که سال ۲۰۲۶ را به عنوان «سال جهانی مرتع و عشایر» نامگذاری کرده است، پیشنهاد داد به منظور توسعه پایدار در مراتع با توجه به وضعیت حساس و شکننده اکوسیستم مرتعی، روز ۲۵ اردیبهشت ماه هر سال به عنوان «روز ملی مرتع و عشایر» نامگذاری شود.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه