English

معاون وزیر راه و شهرسازی:

آزادراه منجیل-رودبار یک سازه ممتد مهندسی است

معاون وزیر راه وشهرسازی در آیین افتتاح آزادراه منجیل-رودبار گفت:‌ آزادراه منجیل-رودبار با ۵ کیلومتر پل و تونل و ۱.۷ کیلومتر دیوارسازی، یک سازه ممتد مهندسی و پروژه عظیمی از ابنیه‌های فنی است.

 آزادراه منجیل-رودبار یک سازه ممتد مهندسی است
به گزارش خبرگزاری موج

، صبح امروز آزادراه منجیل-رودبار با حضور  منصوری معاون اجرایی رئیس جمهور، بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، عباسی استاندار گیلان و خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت مادرتخصصی ساخت و توسعه و جمعی از مدیران استان گیلان افتتاح شد.

خیراله خادمی افتتاح این آزادراه را موجب کاهش چشمگیر بار ترافیکی آزادراه قزوین-رشت در این محدوده اعلام کرد و گفت: آزادراه قزوین-رشت بخشی از کریدور بین‌المللی شمال-جنوب کشور است که سواحل غربی دریای خزر را به شبکه آزادراهی متصل می‌کند و تکمیل آزادراه منجیل-رودبار به‌عنوان بخش پایانی این آزادراه موجب بهره‌مندی از مزایای این مسیر آزادراهی می‌شود.

معاون وزیر راه وشهرسای طول آزادراه منجیل-رودبار را ۸.۲ کیلومتر اعلام کرد و گفت: در این مسیر، حدود ۵ کیلومتر پل و تونل و حدود ۱.۷ کیلومتر دیوار احداث شده و همین موضوع آزادراه منجیل-رودبار را به یک سازه ممتد مهندسی و یک پروژه بزرگ ابنیه فنی تبدیل کرده است.

خادمی ادامه داد: این آزادراه با اراده و توان مهندسین داخلی با استفاده از آخرین تکنولوژی‌های روز احداث شده و با به‌کارگیری روش‌ها و متدهای نوین و رعایت مهندسی ارزش ساخته شده و به بهره‌برداری رسیده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی امسال را سال طلایی تکمیل شبکه آزادراهی کشور دانست و گفت: با بهره‌برداری از ۲۴۲ کیلومتر آزادراه از ابتدای سال جاری تاکنون متوسط سالانه ساخت آزادراه‌ها که در گذشته ۹۰ کیلومتر بوده، ۲.۷ برابر رشد کرده که رقم قابل‌توجهی است.

مدیرعامل شرکت ساخت وتوسعه طول شبکه آزادهای کشور را ۳ هزار کیلومتر اعلام کرد و افزود: بیشترین میزان تردد جاده‌ای کشور از طریق شبکه آزادراهی کشور است و تکمیل شدن آن برای افزایش ظرفیت‌های حمل و نقلی کشور، کاهش سوانح جاده‌ای و افزایش ایمنی یک ضرورت ملی محسوب می‌شود.

وی اظهار کرد:‌ در این راستا حدود ۳ هزار کیلومتر مسیر آزادراهی دیگر نیز در دست اجرا، مطالعه یا آماده سرمایه‌گذاری هستند تا ظرفیت‌های حمل‌ونقل شبکه آزادراهی کشور به‌ویژه در کریدورهای ترانزیتی افزایش یابد و به‌دنبال آن توسعه منطقه‌ای در درجه اول و همچنین توسعه اقتصادی ایجاد شود.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه