رئیس سازمان برنامه و بودجه:
دولت کنونی و حتی دولت چهاردهم باید همچنان بدهی دولت دوازدهم را پرداخت کنند
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: یکی از انتقادها به دولت این است که در این دولت اوراقی که منتشر شده یعنی بدهی برای دولت بعد عدد قابل توجهی است؛ در ابتدای دولت ۴۷۷ هزار میلیارد تومان مجموعه اصل و سود اوراقی بوده که دولت قبل منتشر کرده و تحویل گرفتیم. این ۴۷۷ هزار میلیارد تومان به حدود ۸۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده است، از این رقم بخشی برای پرداخت تعهدات ۴۷۷ هزار میلیارد تومان مانده از دولت قبل است.
، داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه هیات دولت که به صورت زنده در حال پخش است، به ارائه گزارش عملکرد بودجهای و اقتصادی دولت پرداخت.
وی با بیان این که در بخش تقاضای اقتصاد، هزینه مصرف نهایی و خصوصی مردم در دهه ۹۰ رشد ۱/۸ درصدی در سال داشته است، گفت: اما در این ۳ سال گذشته بهطور میانگین ۷/۸ درصد بوده است. این همان برخورداری مردم از ثمرات رشد است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: متوسط رشد هزینههای دولت ۷/۴ درصد بوده که تبدیل به خدمات برای مردم شده است. اما در سه سال گذشته به ۹.۴ درصد افزایش پیدا کرده است. کل رشد اقتصادی با نفت از ۰/۹ در دهه ۹۰ به ۵/۵ درصد به طور میانگین در ۳ سال گذشته رسیده است.
منظور بیان کرد: در دهه ۹۰ شاهد کاهش تشکیل سرمایه با نرخ سالانه منفی ۴/۳ درصد بودیم. این میزان سرمایه سالانه مستهلک شده و جایگزین نشده است. این نرخ در ۳ سال گذشته به طور میانگین ۳/۸ درصد رشد مثبت در تشکیل سرمایه ثابت داشتیم.
وی با بیان این که در بودجه عمومی شاهد این هستیم که در سال های ۹۶ تا ۱۴۰۰ تعداد پروژههای خاتمه یافته ۱۳۸۰ است، تصریح کرد: ارزش روز پروژههای خاتمه یافته در چهار سال گذشته ۵۵۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: پیش بینی ما این است که تا پایان امسال این عدد باید به ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برسد.
منظور با تاکید بر اینکه تعداد طرحهای خاتمه یافته در سه سال گذشته ۲۰۰۰ طرح بوده است که پیش بینی این است تا پایان امسال به ۲۱۰۰ پروژه افزایش یابد، ادامه داد: سهم اعتبارات تملک در بودجه های استانی از ۳۱ درصد در سال ۹۹ به ۳۹ درصد در سال در سال ۴۰۳ افزایش پیدا کرده. یعنی نه تنها در سطح ملی تخصیص طرحهای تملک افزایش یافته، سهم استانها هم در تخصیص تملک افزایش پیدا کرده است.
وی یکی از شاخص های مهم عملکرد بودجه دولت تراز عملیاتی دانست و توضیح داد: تراز عملیاتی یعنی تفاوت درآمدهای پایدار با هزینههای جاری دولت؛ در سال ۹۹ این تفاوت نسبت به بودجه عمومی منفی ۳۰ درصد بود، یعنی حدود ۳۰ درصد درآمدهای دولت از منابع سرمایهای یا محل استقراض تأمین شده. در سال ۱۴۰۲این عدد به منفی ۱۹ درصد کاهش پیدا کرده. یعنی ما به سمت درآمدهای پایدار حرکت کردهایم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: نکته مهم در بودجه دولت انتشار اوراق بدهی است؛ یکی از انتقادها به دولت این است که در این دولت اوراقی که منتشر شده یعنی بدهی برای دولت بعد عدد قابل توجهی است؛ در ابتدای دولت ۴۷۷ هزار میلیارد تومان مجموعه اصل و سود اوراقی بوده که دولت قبل منتشر کرده و تحویل گرفتیم. این ۴۷۷ هزار میلیارد تومان به حدود ۸۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده است، طبیعی است که از این رقم بخشی برای پرداخت تعهدات ۴۷۷ هزار میلیارد تومان مانده از دولت قبل است.
منظور ادامه داد: مانده تعهد اوراق قبل از ۱۴۰۰ ،۱۴۳ همت است، ۳۳۴ همت اوراق بابت اصل و فرع اوراق قبل از ۱۴۰۰ منتشر کردیم، ۱۳۹ همت اوراق منتشر کردیم برای بدهی های دولت های قبل داشتند و دولت سیزدهم این بدهی های را شفاف کمردند تا طلبکاران شفاف این بدهی ها را دریافت کنند.
وی با بیان این که به عنوان مثال بابت تسویه مابه التفاوت قیمت برق با قیمت تمام شده، ۳۰ هزار ملیارد تومان اوراق منتشر کردیم برای این که طلب پیمانکاران برق در سال های گذشته بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد تومان از وزارت نیرو تسویه کنیم.
رئیس سازمان تاکید کرد: پس این بدهی برای تسویه بدهی های گذشته بوده است و آنچه دولت سیزدهم تاکنون به طور خالص منتشر کرده، ۲۶۸ هزار میلیارد تومان است.
منظور در پایان تاکید کرد: سالانه ۵ درصد بودجه مصوب ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ خالص اوراق مالی منتشر شده است اما در سال ۹۷ تا ۹۹ ۱۴درصد بودجه اوراق منتشر شده است، پس هم به لحاظ سهم هم به لحاظ عدد اوراق منتشر دولت سیزدهم کاهش قابل توجهی دارد.
ارسال نظر