الزام وزارت راه و شهرسازی به ارائه آمار مسکن هر سه ماه یکبار/در دولت گذشته اطلاعات دستی و با دخل و تصرف ارائه میشد
معاون دفتر طرح ریزی و پایش طرح های مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: وزارتخانه موظف است هر سه ماه یکبار آمار مربوط به مسکن را به صورت عمومی به مجلس شورای اسلامی ارسال کند.

، احسان مسعودی، معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی، در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: سامانه تم از سال ۱۳۹۸ و با آغاز طرح اقدام ملی مسکن در دولت دوازدهم فعالیت خود را آغاز کرده است. این سامانه به عنوان مرجعی برای ارائه آمار، گزارشها و تحلیلهای مربوط به وضعیت قانون جهش تولید مسکن در اواخر شهریور ماه ۱۴۰۰ مورد استفاده قرار گرفت.
مسعودی افزود: این سامانه به عنوان ابزاری برای راهبری طرح، شامل آمارهایی از جمله پالایش متقاضیان، روند پیشرفت پروژهها و روند ارائه تسهیلات بانکی است.
وی عنوان کرد: در دولت سیزدهم، به دلیل مشکلاتی در ارائه آمار، برخی اطلاعات به صورت دستی و با دخل و تصرف ارائه میشد.
معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن تأکید کرد: از ابتدای دولت چهاردهم، وزیر محترم راه و شهرسازی، بر لزوم شفافیت و دقت در بهروزرسانی اطلاعات و آمار سامانه تأکید داشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: با روی کار آمدن دولت جدید، برخی آمارها که کارشناسی نشده و نادرست بودند، مورد بازنگری قرار گرفتهاند.
معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی تأکید کرد: اطمینان دارند کارشناسان به درستی وظایف خود را انجام خواهند داد.
وی گفت: در آغاز، تأکید شخص وزیر در دستور کار قرار گرفت و وزارت راه و شهرسازی موظف است هر سه ماه یکبار آمار مربوط به مسکن را به صورت عمومی به مجلس شورای اسلامی ارسال کند.
مسعودی افزود: این اطلاعات مبنای تصمیمگیریهای وزارت ساختمان در آینده خواهد بود و ما روند پیشرفت را در بخشهای مختلف، از جمله پیشرفت فیزیکی و ارائه تسهیلات به متقاضیان، رصد خواهیم کرد.
وی اشاره کرد: با توجه به تحلیلهای انجام شده، برنامهریزیهای دقیقتری برای آینده صورت خواهد گرفت و آسیبشناسی موضوعات به صورت استانی انجام خواهد شد.
احسان مسعودی به بررسی وضعیت متقاضیان مسکن در استانهای شمالی کشور، به ویژه مازندران و گیلان، پرداخت.
وی با اشاره به اینکه این استانها به دلیل درصد کمتری از متقاضیان موثر، تعهد کمتری نسبت به متقاضیان دارند، روند یک سال اخیر ثبتنام متقاضیان را مورد بررسی قرار داد.
مسعودی اعلام کرد: در سال گذشته، تعدادی از متقاضیان تعیین تکلیف شده و روند تخصیص پروژهها در این استانها به چه صورت بوده است.
وی به الگوی کلی ساخت و مفهوم متقاضی موثر اشاره کرد و نسبت پروانههای صادر شده به تعهدات موجود را بررسی کرد.
به گفته این مقام مسئول طبق آمار ارائه شده، ۵۳ درصد از متقاضیان محصل، قرارداد مشارکت مدنی با بانکها منعقد کردهاند و ۷۱ درصد پروژهها عملیات اجرایی خود را آغاز کردهاند. از مجموع ۵۹۹۷۷ واحد، ۷۷۰ واحد شروع به کار کرده و ۷۶.۷ درصد از ۴۶۰ هزار و ۲۶۷ واحد فونداسیون آنها به اتمام رسیده است.
مسعودی به وضعیت کلی روند ساخت در فازهای مختلف کشور اشاره کرد و اعلام کرد: ۹۵۸ و ۱۴۴۷ واحد به بانکها معرفی شدهاند و ۴۴۸۱۷۵ واحد دارای قرارداد مشارکت مدنی هستند.
وی به وضعیت استانها و میزان پیشرفت پروژهها به تفکیک استان اشاره کرد و تأکید کرد: متقاضیان تحت پوشش حمایتی نیز در این روند مورد توجه قرار گرفتهاند.
معاون دفتر طرح ریزی و پایش طرح های مسکن وزارت راه به وضعیت پروانههای ساختمانی و معرفی واحدها به بانکها اشاره کرد و افزود: طبق آمار، ۹۵۸ و ۱۴۴۷ واحد به بانکها معرفی شدهاند و ۴۴۸۱۷۵ واحد دارای قرارداد مشارکت مدنی هستند.
وی به شروع پروژهها اشاره کرد و اعلام کرد: ۵۰۰ واحد پروژه برای ارزیابی استانی در نظر گرفته شده است. مسعودی تأکید کرد: اتمام فونداسیون و اسکلت سقف متقاضیان موثر ممکن است در زمانهای مختلف جابجا شود و با پیشرفت پروژهها، وضعیت آنها تغییر کند.
به گفته این مقام مسئول وضعیت موجود کشور به تفکیک استانها نیز مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص شود که چه تعداد از متقاضیان موثر، فونداسیون پروژههای خود را به اتمام رساندهاند. همچنین، متقاضیانی که تحت پوشش حمایتی از جمله کمیته امداد و بهزیستی هستند، در این روند مورد توجه قرار گرفتهاند.
افزایش ۲۰ درصدی در صدور پروانه ساخت
احسان مسعودی ادامه داد: در سال ۱۴۰۳، تعداد ۴۹۱۵۲۲ پروانه ساختمانی صادر شده بود که این عدد هماکنون به ۶۱۲۹۳۵ واحد رسیده است. این افزایش نشاندهنده رشد ۲۰ درصدی در صدور پروانهها از زمان آغاز دولت چهاردهم است.
وی به اهمیت صدور پروانهها در شروع عملیات اجرایی و انتقال قوانین مشارکت بانکی اشاره کرد. در بخش تعداد واحدهای پروژههای در وضعیت انعقاد قرارداد بانکی، تعداد واحدها از ۳۶۲۹۴۰ واحد به ۴۴۸۱۷۵ واحد افزایش یافته است.
در زمینه عملیات فیزیکی ساخت، اتمام فونداسیون از ۳۸۴۸۱۱ واحد به ۴۵۹۷۴۱ واحد رسیده و اتمام اسکلت سقف نیز از ۱۹۱۹۳۲ واحد به ۲۷۳۴۶ واحد افزایش یافته است. همچنین، ثبت اتمام سفتکاری از ۷۷۱۳۹۳ واحد به ۱۱۷۹۵۵ واحد رسیده است.این دادهها به تجزیه و تحلیل روند ساخت و دهکبندی متقاضیان کمک میکند.
بیشترین تخصیص پروژه ها به متقاضیان در دهک ۴
وی در ادامه به بررسی وضعیت دهکهای درآمدی متقاضیان پروژههای ساختمانی پرداخت و گفت: سامانه مربوطه اطلاعات دقیقی از متقاضیانی که به پروژهها وصل شدهاند، ارائه میدهد. به عنوان مثال، ۴.۸ درصد از متقاضیان در دهک یک معادل ۳۷۱۹۱ نفر و ۸.۹ درصد در دهک دو معادل ۱۶۳۲ نفر قرار دارند.
توزیع متقاضیان در دهکهای ۳ تا ۱۰ تقریباً برابر است و بین ۸ تا ۱۲.۶ درصد متغیر است. بیشترین تخصیص پروژه به متقاضیان در دهک ۴ با ۹۸۵۵۳ نفر معادل ۱۲.۶ درصد از کل متقاضیان اختصاص یافته است.
معاون دفتر طرح ریزی و پایش طرح های مسکن وزارت راه و به این نکته اشاره کرد و بیان کرد: دادهها از سامانه رفاه ایرانیان استخراج شده و برخی از افراد هنوز در این سامانه دهکبندی نشدهاند. این اطلاعات به مدیریت دقیقتر متقاضیان کمک میکند، هرچند که پالایش کامل متقاضیان نیاز به برنامهریزی بیشتری دارد.
۱۹ همت از آورده متقاضیان در حسابهای آنها باقی مانده است
معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: قراردادهای مشارکت مدنی به مبلغ نزدیک به ۱۱۲ همت برای پروژهها منعقد شده است. این مبلغ تقریباً نیمی از کل قراردادهای منعقد شده را تشکیل میدهد. همچنین، متقاضیان ۸۳ درصد از آورده خود، معادل ۱۲۶ همت، به پروژهها تزریق کردهاند.
وی افزود: ۵۳ درصد از پروژههای موجود با مبالغ آورده متقاضیان پیشرفت داشته و ۴۷ درصد دیگر با پرداختی بانکها ادامه یافته است. در حال حاضر، حدود ۱۹ همت از آورده متقاضیان در حسابهای آنها باقی مانده و تسهیلات بانکی نیز به میزان ۱۱۳ همت در حال حاضر در دسترس است.
معاون دفتر به پیشرفت فیزیکی پروژهها اشاره کرد و گفت: تسهیلات بانکی بر اساس این پیشرفت به پروژهها تزریق خواهد شد. اطلاعات بیشتری درباره وضعیت انتقال قراردادها و درصد پیشرفت پروژهها نیز ارائه خواهد شد.
مسعودی در ادامه توضیحات خود به وضعیت استانها اشاره کرد و افزود:این بررسی به معنای رتبهبندی نیست، بلکه هدف مقایسه وضعیت استانها در کنار هم بر اساس شاخصهای مختلف عملکردی است.
وی خاطر نشان کرد:تمامی شاخصهای قابل رصد، از جمله تعداد ثبتنامها و متقاضیان تایید نهایی، مورد بررسی قرار گرفته است. استان فارس با ۹۳۳۴۹ نفر، بیشترین تعداد متقاضیان تجدید نهایی و موثر را دارد.
مسعودی به بررسی نسبت تعهدات و اتمام فونداسیونها بر اساس متقاضیان موثر اشاره کرد و گفت: برخی استانها مانند مازندران، فونداسیون بیشتری نسبت به تعداد متقاضیان موثر دارند.
وی به مفهوم رنگبندیها در سامانه جامع نهضت ملی مسکن اشاره کرد و گفت: عملکرد بالای ۷۵ درصد در بخشهای مختلف به عنوان رنگ سبز، بین ۵۰ تا ۷۵ درصد به عنوان رنگ زرد و کمتر از ۵۰ درصد به عنوان رنگ قرمز در نظر گرفته میشود. در مورد بخشهای قرمز، نیاز به اتخاذ تصمیمات ویژه وجود دارد.
مسعودی در ادامه به روند ساخت و وضعیت استانها اشاره کرد و افزود: هرچه روند صافتر باشد، استانهایی که به سمت رنگ قرمز میل میکنند، بیشتر خواهند بود. با توجه به متقاضیان موثر و تعهدات، وضعیت کشور بیشتر در حالت نرمال قرار دارد و تقریباً ۷۵ درصد به بالا است.
وی تصریح کرد: انتظار میرود پروژهها در سه ماه آینده به اتمام برسند و ضریب وزنی فونداسیونها با زمان تغییر خواهد کرد و بیشتر به سمت اسکلت خواهد رفت.
معاون طرح های مسکن وزارت راه و شهرسازی به وضعیت زمانی و امتیاز کلی روند ساخت اشاره کرد و گفت: این روند فقط از شروع پروانه ساختمانی لحاظ شده و بنایی در آن در نظر گرفته نشده است.
وی به اطلاعات مربوط به پروژههای اجاره ۹۹ ساله اشاره کرد وادامه داد: بر اساس فیلترهای مشخص، یک میلیون پروژه شروع به کار کردهاند. برای شروع هر واحد، چندین فاکتور باید در کنار هم قرار بگیرد، از جمله داشتن متقاضی موثر. به عنوان مثال، اگر در یک شهر ۲۰۰ واحد تعریف شود، اما تنها ۱۰۰ نفر متقاضی موثر وجود داشته باشد، آن واحدها نمیتوانند به مرحله شروع برسند.
معاون طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: ۴۱ درصد از افرادی که ثبتنام کردهاند، در جوامع جمعیتی تایید نهایی شدهاند. از این تعداد، ۲۶۵۷۵ نفر، معادل ۴۰ درصد، دارای وضعیت قرمز هستند.
وی عنوان کرد: از بین افرادی که تایید نهایی شدهاند، حدود ۲۷۳ هزار نفر، ۵۶۷۴۶ نفر به دریافت زمین یا پروژه پرداختهاند. همچنین، متقاضیان دارای چهار فرزند زیر ۲۰ سال و مشمول قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت قابل تفکیک هستند.
معاون طرحهای مسکن به تفکیک اطلاعات اشاره کرد و گفت:میتوان بررسی کرد که چند نفر از این متقاضیان در بخش اجاره و حمایت از خانواده و جوانی جمعیت قرار دارند. در این راستا، خراسان رضوی با ۳۳۱۴۴۰ نفر، بیشترین تعداد متقاضیان تایید شده را دارد، در حالی که اردبیل با ۱۳۶۱ نفر، کمترین تعداد را به خود اختصاص داده است. این اطلاعات همچنین در خصوص دهکبندی اجاره ۹۹ ساله نیز قابل استفاده است.
مسعودی به وضعیت متقاضیان جوان جمعیت اشاره کرد و افزود: بین جوانانی که ثبتنام کرده و تایید شدهاند، درصدی از آنها در چه دهکهایی قرار دارند و چند درصد به پروژهها متصل شدهاند.
وی توضیح داد:یکی از شاخصهایی که به مدیریت تخصیص زمین به جوانان کمک میکند، دهکبندی است. بر اساس این دهکبندی، متقاضیان جوانی جمعیت، به ویژه آنهایی که دارای چهار فرزند هستند، معمولاً از دهکهای کمبرخوردار محسوب میشوند و سهم بیشتری از تخصیص زمین به آنها تعلق میگیرد.
این مقام مسئول به سامانههای مربوط به طرح جوانی جمعیت پرداخت و عنوان کرد: این سامانهها جزو تکالیف و تعهدات در پایان طرحها هستند. در حال حاضر، ۲ میلیون و ۴۶۴ هزار و ۱۹۷ واحد در سامانه تعریف شده است که میتواند شامل مالکین شهری و روستایی باشد. این اطلاعات به مدیریت بهتر تخصیص زمین و پروژهها کمک خواهد کرد.
مسعودی به وضعیت اجاره ۹۹ ساله و بافت فرسوده اشاره کرد و گفت: از این تعاریف، یک میلیون و ۹۲۸ هزار واحد به بانکها برای انتقال قرارداد مشارکت مدنی معرفی شده است. این تعداد معادل ۵۴ درصد از واحدهایی است که به بانکها معرفی شدهاند و از این تعداد، یک میلیون و ۵۶۳۶۴ واحد قرارداد مشارکت مدنی را منعقد کردهاند.
وی به وضعیت قراردادها و مبلغ آنها در بانکهای مختلف اشاره کرد و افزود: این اطلاعات به صورت کلی در داشبورد قابل رصد است. این داشبورد دیتاهای کلی متقاضیان، بانکها و پروژهها را تحلیل میکند و به مدیران و ارگانهای مربوطه این امکان را میدهد که به راحتی بر اساس استانهای مختلف و روند ساخت آنها بررسیهای لازم را انجام دهند.
مسعودی تأکید کرد: این اطلاعات به تصمیمگیریهای بهتر و دقیقتر کمک خواهد کرد و نیاز به بررسیهای دقیق بر اساس دادههای موجود احساس میشود.
ادامه دارد...
ارسال نظر