عملکرد غول نفت و گاز در هالهای از ابهام / جزئیاتی از پشت پرده «تاپیکو»
ابهام در یکی از بزرگترین مجموعه های اقتصادی تحت مدیریت وزارت کار، در دولتی رخ می دهد که رییس و بسیاری از اعضای دیگر آن دایه دار و مدعی ترویج عملکرد شفاف در جامعه اند.
، یکی از بزرگترین شرکتهای اقتصادی کشور، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی است که با داشتن سرمایه اعجاب انگیز ۲۶ هزار و ۲۷۴ میلیارد و ۴۵۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان یکی از کارتل های عظیم سرمایه گذاری در کشور شمرده می شود.
این غول اقتصاد ایران دارای یکی از اصلی ترین هولدینگ های نفت و گاز است که به نام شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین(تاپیکو) خوانده می شود.
جالب اینجاست بدانیم ۶۱ سود شستا متعلق به تاپیکو است. ولی مسئله اصلی اینجاست که عملکرد مالی تاپیکو به عنوان یکی از بزرگترین و سودده ترین مجموعه های زیر نظر شستا به هیچ وجه شفاف نیست. به بیان دیگر ۶۱ درصد از سود بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور در اختیار شرکتی است که مشخص نیست در گردش مالی آن چه می گذرد.
* شفافیت فقط در شعار است
با وجودی که دولت یازدهم بارها تاکید کرده با شفافیت تمامی مسایل خود را پیش می برد، شستا و تاپیکو یکی از اصلی ترین دلایلی است که می توان گفت شعار شفافیت دولت یازدهم در عرصه شفافیت اقتصادی تنها در حد حرف و ژست های تبلیغاتی باقی مانده است.
بر اساس اسناد موجود نزد خبرگزاری موج، بسیاری از محاسبات مالی مجموعه تاپیکو بلاتکلیف است. این بلاتکلیفی را می توان در بخش محاسبات مالیاتی، سرمایه گذاری، برخی از خرید و فروش ها این مجموعه ملاحظه کرد. چنین ابهاماتی در وضعیت درآمد، سرمایه گذاری و سایر بخش های فعالیتی این مجموعه موجب می شود تا محاسبه مالیاتی این نهاد به طور دقیق محاسبه نشود.
به این ترتیب طبق اسناد موجود مانده مطالبات مالیات و عوارض ارزش افزوده گروه شامل مبلغ ۱۴۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان مربوط به شرکت نفت پاسارگاد (از زیرمجموعه های تاپیکو) در سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ بوده که با وجود پیگیری های به عمل آمده از سوی مسئولان مربوطه در خصوص استرداد این مطالبات، نتیجه آن تاکنون مشخص نشده است. از سوی دیگر مبلغ ۱۰۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به عنوان ذخیره هزینه های تعلق گرفته و پرداخت نشده شرکت نفت پاسارگاد(شرکت فرعی متعلق به تاپیکو) بابت تفاوت محاسبه مقدار مواد اولیه دریافتی ازشرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی بوده که این مبلغ هم هنوز تعیین تکلیف نشده است.
تاپیکو به عنوان زیر مجموعه ای از شستا که به نهادی مردمی و کارگری شناخته می شود، حافظ منافع قشری از مردم است که شامل کارگران، بازنشستگان و حقوق بگیرانی می شود که شاید بسیاری از آنها با مفاهیم اقتصادی همچون مالیات، عوارض، میزان درآمد، سوددهی، زیان دهی و… آشنایی ندارند. این بی اطلاعی عمومی نباید منجر به عدم شفافیت کافی در عملکرد این بنگاه اقتصادی شود. چرا که در چنین نهادهایی به طور مستقیم با بیت المال سر و کار داریم.
*چرا مدیرعامل جدید به تاپیکو رفت؟
اکنون جای این پرسش خالی است با وجودی که بسیاری از اسناد مالی تاپیکو در ابهام مطلق قرار دارد و نمی توان به درستی از عملکرد مالی آن، برای سهامداران و مجمع عمومی این شرکت سخن گفت، چرا حسن پیوندی، مدیرعامل ۶۱ ساله تاپیکو در تغییراتی به سبک دولت یازدهم، به ریاست این مجموعه منصوب شد؟ پیوندی در شرایطی به این مجموعه رفته است که وضعیت مالی این شرکت به لحاظ سودده بودن یا زیان ده بودن مشخص نیست و انتظار می رود هر چه سریع تر شفافیت لازم به منظور اطلاع رسانی به مردم که ذی نفعان اصلی این مجموعه سرمایه گذار به حساب می روند، فراهم شود.
ارسال نظر