English

موج گرانی در کشورهای حاشیه خلیج فارس به راه افتاده است

مالیات های مستقیم و غیرمستقیم در کشورهای حاشیه خلیج فارس حالتی از نگرانی در میان شهروندان و افراد مقیم به وجود آورده است؛ زیرا نقض قرارداد اجتماعی میان آنها و حاکم به شمار می رود؛ قراردادی که از نیم قرن پیش دنبال می شده است.

موج گرانی در کشورهای حاشیه خلیج فارس به راه افتاده است

به گزارش خبرگزاری موج، دولت «رفاه» در کشورهای حاشیه خلیج فارس در حال از بین رفتن است. امری که نارضایتی اجتماعی و سیاسی در پی خواهد داشت و این نارضایتی به اعتراض هایی منجر می شود که در آنها پرونده های زیادی از جمله تصمیم ها برای ورود به جنگ های بررسی نشده و کمک های خارجی بر اساس مزاج مسئولان و حمایت از انقلاب ها و احزاب و جنبش های سیاسی معارض در فلان و بهمان جا و نیز پرونده های فساد و پارتی بازی باز می شوند.

روزنامه رأی الیوم در سرمقاله خود به بد شدن اوضاع اقتصادی در کشورهای حاشیه خلیج فارس و دلایل آن پرداخت و نوشت: کسانی که از کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی برای استراحت و آسایش به پایتخت های کشورهای غربی می آیند در سخنان شان یک مساله مشترک وجود دارد و آن شکایت کردن از افزایش قیمت ها و ترس شان از گسترش پدیده مالیات علنی و پنهان و پرسش آنها درباره دلایل بخار شدن ذخایر مالی و آینده آنها و نسل های بعدی است.

افزایش قیمت ها در درجه نخست به لغو سوبسید کالاهای اساسی مانند آب و برق و سوخت بر می گردد؛ امری که خود به خود به کالاهای دیگر کشیده می شود اما افزایش مالیات و عوارض ابزاری است که حکومت های عربی برای متحمل کردن شهروند و مقیم برای از بین بردن کسری بودجه روافزون در بودجه های آنها به آن پناه می برند.

روز گذشته دولت کویت افزایش بهای بنزین را از ۴۲ تا ۶۰ درصد بدون جبران مالی در مقابل آن را اعلام کرد و تاکید کرد که برای قیمت گذاری سوخت در هر سه ماه کمیته ای تشکیل داده است این یعنی افزایش قیمت امری قابل توقعی است.

این اقدام کویت در تقلید از اقدامات مشابهی است که بیشتر کشورهای حاشیه خلیج فارس اتخاذ کرده اند کشورهایی مانند عربستان، قطر، سلطنت عمان، بحرین و امارات. بیشتر این کشورها با کسری های زیاد در بودجه های سالیانه خود رو به رو هستند و نیز در حال اجرای ریاضت اقتصادی به دلیل کاهش بهای نفت هستند.

دولت قطر روز گذشته - سه شنبه - اعمال مالیات فرودگاه به ارزش ده دلار برای هر مسافر را اعلام کرد و بعید نیست که کشورهای حاشیه خلیج فارس دیگر نیز همین مالیات را اعمال کنند. حجم کسری در بودجه قطر امسال به ۱۳ میلیارد دلار می رسد و به احتمال زیاد طی سه سال آینده بیشتر شود مگر آن که قیمت نفت و گاز به شدت بالا برود و این مساله بر اساس دیدگاه بیشتر کارشناسان بعید است، علاوه بر آن هزینه پروژه های زیرساختی برای تاسیسات جام جهانی که قرار است در سال ۲۰۲۰ در دوحه برگزار شود، بالا رفته است.

این مالیات های مستقیم و غیرمستقیم حالتی از نگرانی در میان شهروندان و افراد مقیم به وجود آورده است زیرا نقض قرارداد اجتماعی میان آنها و حاکم به شمار می رود قراردادی که از نیم قرن پیش دنبال می شده است. علاوه بر آن، این مالیات که به نظر اندک می رسد در آینده به شکل بزرگی رو به افزایش می رود. مهم این است که «سابقه» مالیاتی ثبت شده است.

عربستان سعودی یا همان خواهر بزرگتر همانطور که شهروندان کشورهای با حجم و جمعیت کمتر در شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس عربستان را می نامند، در وضعیت اقتصادی و سیاسی بسیار بدی به سر می برد آن هم به دلیل کاهش ذخایر مالی اش از ۸۰۰ میلیارد دلار در سه سال پیش به حوالی ۴۴۰ میلیارد دلار است که در سایه کسری در بودجه اش که در دو سال گذشته به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است و نیز به دلیل افزایش هزینه های جنگ های مستقیم اش در یمن و نیابتی در سوریه به این میزان رسیده است.

خطرناک تر از آن، این است که مسوولان عربستانی به لغو سوبسید یا کاهش آن برای کالاهای اساسی، تحمیل مالیات، جریمه ها، افزایش عوارض برای کاهش کسری بودجه و کاهش تکیه بودجه کشور بر نفت بسنده نکرده اند بلکه به قرض گرفتن داخلی و خارجی از طریق صدور اوراق قرضه داخلی و دستیابی به قرض های خارجی روی آوردند و بر اساس برخی تخمین ها این قرض ها به ۱۵۰ میلیارد دلار رسیده است.

یکی از کسانی که از عربستان سعودی به لندن آمده به روزنامه «رأی الیوم» گفت که حالتی از نارضایتی در میان شهروندان عربستانی به دلیل افزایش دامنه جنگ کشورشان علیه یمن بدون داشتن هیچ گونه چشم انداز برای پایان آن و ترس از گسترش پدیده مالیات ها و پیامدهای آن در زمینه هزینه های گزاف زندگی وجود دارد.

این منبع سعودی که شخص کارشناس و خبره ای است و درجات علمی بالایی از دانشگاه های اروپایی گرفته است گفت: «خطر این پدیده مالیات در این است که گمان می رود در چارچوب قرارداد اجتماعی و سیاسی جدید میان حاکم و محکوم صورت گیرد یعنی شهروندان مشارکت گسترده سیاسی و نظارت قانونی و آزادی های رسانه های داشته باشند و به شهروندان خدمات عمومی خوبی ارائه شود، چیزی که اتفاق نیفتاده است.»

این منبع عربستانی در ادامه گفت: «شما در انگلیس مالیات بالایی پرداخت می کنید اما در مقابل آموزش خوبی می بینید و از بهداشت عالی بهره مند هستند و نیز وسایل ارتباطی و حمل و نقل تان خوب است، امنیت دارید و از بازنشستگی خوبی بهره مند می شوید، همچنین پارلمان منتخب، بخش قضایی مستقل و رسانه های آزاد دارید اما در عربستان شهروند عربستانی در همه زمینه ها چیزی جز خدمات به درد نخور به دست نمی آورد حتی چند روز پیش دستوری صادر شد مبنی بر این که قربانیان حوادثرانندگی و جاده ها تا زمانی که شرکت های بیمه از قبل همه هزینه ها را پرداخت نکنند، بیمارستان ها هیچ گونه خدمات درمانی به مصدومان ارائه نکنند.»

دولت «رفاه» در کشورهای حاشیه خلیج فارس در حال از بین رفتن است؛ امری که نارضایتی اجتماعی و سیاسی در پی خواهد داشت و این نارضایتی به اعتراض هایی منجر می شود که در آنها پرونده های زیادی از جمله تصمیم ها برای ورود به جنگ های بررسی نشده و کمک های خارجی بر اساس مزاج مسوولان و حمایت از انقلاب ها و احزاب و جنبش های سیاسی معارض در فلان و بهمان جا و نیز پرونده های فساد و پارتی بازی باز می شوند.

ملت های کشورهای حاشیه خلیج فارس شاهد تحول زیادی شده و از آموزش دیده ترین ملت های عربی و با فرهنگ ترین و بلندپرواز ترین آنها هستند و نیز مشارکت آنها در شبکه های اجتماعی بسیار گسترده است، علاوه بر آن، بیش از ۶۰ درصد از مردم این کشورها جوانان زیر ۳۰ سال هستند و بسیار سخت است که به همان شیوه های که بر آبا و اجداد شان حکومت می شد بر آنها نیز حکومت شود

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر