به همت جوان کارآفرین:
هلیلان الگوی صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی می شود
به همت جوان کارآفرین، شهرستان تازه تاسیس هلیلان الگوی صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی می شود.
به گزارش خبرگزاری موج ایلام، برای"سجاد رهداری"جوان هلیلانی، زندگی از همین زمین های سرسبز شروع می شود؛ میان گلبرگهای لطیف و خوشرنگ آفتابگردان و خوشه های طلایی گندم. سجاد که کارشناس ارشد ژنتیک است، رکورد بیشترین برداشت محصول در هکتار را دارد و این یعنی اگر جوانی بخواهد و اراده کند می تواند به مدد دانش و تلاش، راه های نرفته را طی کند و برای دیگران هم راه های جدیدی باز کند همانطور که او توانسته برای ۳۰ نفر به صورت مستقیم و دائم اشتغالزایی کند.
۱۰هکتار آفتابگردان، ۴۵ هکتار گندم،۱۵هکتار هندوانه، ۵ هکتار گشنیز، ۵ هکتار چغندر و۵ هکتار باقله، همگی با روش های نوین اصلاح مصرف آب و آبیاری نوین یا همان آبیاری قطره ای، آبیاری می شوند و به این ترتیب صرفه جویی ۷۰ درصدی در مصرف آب تحقق می یابد که حجم قابل توجهی است.
این جوان هلیلانی توانسته به این روش ۱۲۰تن هندوانه، ۱۵۰ تن چغندر، ۸۵ تن ذرت علوفه ای، ۹ تن ذرت بذری و ۱۰ تن در هکتار گندم برداشت کند و این موفقیتی بزرگ است.
سجاد رهداری البته هربار دست به روش های ابداعی می زند،امسال هم روش ابداعی اش این بوده که محصولاتش را اول در گلخانه کشت کرده و بعد به زمین منتقل کرده است که به این ترتیب هم صرفه جویی زیادی در مصرف آب صورت گرفته و هم باعث کاهش طول دوره و جلوگیری از فرسایش خاک شده است.
او به گفته خودش همیشه پیشرو بوده و پیش ازهرچیزی صرفه جویی در مصرف آب را مدنظر داشته و بعد از آن جلوگیری از فرسایش خاک را در کشت و کارش لحاظ کرده است و در درجه سوم تلاش کرده تا محصولات بیشتری با مصرف آب کمتر و هکتار زمین پائین تر تولید کند که البته محصولاتی با کیفیت نیز بوده اند.
این جوان هلیلانی با اشاره به اینکه امسال ۱۰ هکتار آفتابگردان، ۱۵ هکتار هندوانه، ۵ هکتار گشنیز، ۵هکتار چغندر،۵ هکتار باقله و ۴۵ هکتار گندم که همگی با روش های نوین اصلاح مصرف آب و آبیاری نوین قطره ای کاشت نموده است،گفت: در این راستا برای بیش از ۳۰ نفر به صورت مستقیم و دائم اشتغالزایی شده است.
" سجاد رهداری" به بیشترین برداشت محصول در هکتار اشاره و افزود: هندوانه با استفاده از روش های نوین آبیاری و صرفه جویی ۷۰ درصدی در مصرف آب ۱۲۰ تن ،چغندر ۱۵۰ تن،ذرت علوفه ای ۸۵ تن،ذرت بذری ۹ تن،گندم ۱۰ تن درهکتار برداشت می شود و با استفاده از روش های نوین و صرفه جویی از مصرف بی رویه آب " کلمه ما می توانیم " در این منطقه به اثبات رسیده است.
وی پیش بینی کرد که امسال هندوانه بالای ۱۰۰ تن در هکتار، ذرت علوفه بالای ۸۰ تن و گندم آبی را بالای ۸ الی ۹ تن و باقاله را بیشتر از ۵ تن و آفتابگردان هم بیش از ۵ تن در هکتار برداشت شود.
وی با بیان اینکه امسال هم روش ابداعیم این بوده که محصولاتم را اول در گلخانه کشت کردم و بعد به زمین منتقل کردم هم صرفه جویی زیادی در مصرف آب شده هم باعث کاهش طول دوره و جلوگیری از فرسایش خاک شده است، اظهار داشت:همیشه پیشرو بودم و اول ازهرچیزی در مصرف آب صرفه جویی و دوم جلوگیری از فرسایش خاک و سوم محصولات بیشتری با آب و زمین کمتری و با کیفیت تری تولید شده است.
این جوان خوش ذوق هلیلانی تصریح کرد:یکی از برنامه هام این است که یک گلخانه احداث کنم تا با کشت نشا و انتقال آنها به زمین، در مصرف آب صرفه جویی کنم و هم بتوانم محصولات بهتر و با کیفیت تری تولید کنم، چون وقتی گیاه در فضای گلخانه کشت می شود، بهتر می توان بهش رسیدگی کرد و با انتقال دادن آنها به زمین، از مصرف بی رویه آب صرفه جویی خواهد شد.
رهداری با بیان اینکه در نظر دارم بذرهای اصلاح ژنتیک شده ای که نیاز به آب کمتری دارند را ترویج کنم تا ضمن استفاده خود به دیگران نیز آموزش دهم،خاظرنشان کرد: قصد دارم محصولات جدیدی از جمله پنبه و محصولاتی همچون دانه های روغنی وارد هلیلان کنم و به کشت آنها ادامه دهم ، هر چند که سال های قبل اینگونه محصولات کشت کرده ام .
این جوان خوش ذوق هلیلانی با اشاره به اینکه سالهاست که روش های نوین آبیاری از جمله بارانی و قطره ای محصولاتم را کشت می کنم و از هدر رفت آب جلوگیری شده است،گفت:هلیلان دارای ظرفیت های بزرگی در بخش کشاورزی است ولی متاسفانه بخاطر فاصله زیاد از مرکز استان همیشه مورد کم لطفی برخی مسئولان قرار گرفته و از ظرفیت ها به درستی استفاده نمی شود و مردم بصورت سنتی و4 روش های سقلی برای آبیاری استفاده می کنند.
رهداری افزود:برای روان آب های باران و آب های فصلی هم اگر جهاد کشاورزی استان همکاری کند در نظر دارم یک سد و سیل بند کوچک در یکی از مراتع اطراف زمین هام بزنم تا آب های باران و فصلی پشت آن سد کوچک جمع شوند و در فصل کم باران مثل اواخر بهار و اوایل تابستان با استفاده از پمپ از آب های ذخیره شده برای کشاورزی استفاده کنم .
وی اظهار داشت:با ایجاد سد و سیلبند کوچک هم باعث جلوگیری از حرکت روان آب ها در فصل پرباران و جلوگیری از فرسایش خاک مس شود و هم با ذخیره کردن آن آب ها می توان برای مصارف کشاورزی و دامی و همچنین آشامیدن حیوانات وحشی و ایجاد یک اکوسیستم کوچک طبیعی استفاده کرد.
این جوان خوش ذوق و تحصیلکرده هلیلانی گفت: سال آینده در نظر دارم که از روش آبیاری مه پاش در بخشی از زمین هام استفاده کنم و این روش رو امتحان کنم و در حال حاضر در حال تهیه و تدارک ابزارالات اولیه این طرح هستم.
وی به تحقق نامگذاری سال جاری توسط مقام معظم رهبری اشاره کرد و ادامه داد:در سالی که به مانع زدایی مزین شده باید مسئولان با استفاده از روش های علمی موانع را از سر راه تولید کنندگان بردارند،بزرگترین مانع برای ما کشاورزان استفاده ازدرمان های مسکنی و موقتی است، زمانی که در خشکسالی به سر می بریم اولین چیزی که به فکر مسئولان ذیربط می رسد اینکه جلوی کشاورزی را بگیرد تا داغی به داغ های کشاورزان اضافه کند، بجای این کار باید میزان ورودی به سفره های زیر زمینی را تقویت کنیند و مصرف آب را از آب های زیر زمینی به سمت روان آب ها ببریم.
رهداری تصریح کرد:هلیلان منطقه ی محرومی است و علت این محرومیت اجازه استفاده ن و فراهم نکردن زیرساخت ها برای استفاده از رودخانه بزرگ سیمره می باشد، به طوری که میلیون ها متر مکعب سالیانه از هلیلان آب عبور می کند، اما استفاده آنچنانی از این روان آب نشده است.
وی خاطرنشان کرد:دومین مشکل این است که کشاورزی مدرن و ابزارالات مدرن در بین کشاورزان تبلیغ و ترویج نشده است و هرگاه کسی قصد این می کند که مجوز گلخانه گاوداری یا هر واحد تولیدی را بگیرد، صدها مشکل و نامه نگاری و در مسیر او قرار می دهند به طوری که فرد مذکور ناامید شده و دست از مدرنیته برمی دارد، امیدوارم با احداث یک گلخانه کشت نشا را به حدی گسترش دهیم تا همه کشاورزان از نشا استفاده کنند تا ازاآب و خاک محافظت شود.
رهداری با بیان اینکه بهترین راه برای اشتغالزایی کشاورزی است به طوریکه با کمتر از 40 الی 50 میلیون تومان یک شغل پایدار ایجادخواهد شد،گفت: در حال حاضر احداث یک گلخانه و خرید یک تراکتور سنگین از نیازهای اولیه می باشد که به تنهایی و بدون کمک سازمان جهاد کشاورزی مقدور نیست،افزود: اگر سازمان کشاورزی تسهیلات ارزان قیمت در اختیار ما کشاورزان قرار دهد به یقین می توانیم بیشتر اشتغالزایی کنیم و از افزایش بیکاری در منطقه جلوگیری می شود.
مدیر ترویج و آموزش سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام گفت:استان ایلام با دارابودن ظرفیت ها و پتانسیل مناسب در بخش های مختلف اقتصادی و بویژه در بخش کشاورزی و منابع طبیعی و وجود تنوع اقلیمی و خاک مناسب و ازهمه مهمتر نیروی انسانی تحصیلکرده و کارآفرین و دارای ایده های نو و خلاقانه از جمله مناطق مستعد کشور برای توسعه ، ایجاد اشتغال و تولید در کشور است.
حشمت اله سیاهی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج ایلام افزود:درسالیان اخیر و بویژه در سال زراعی گذشته استان ایلام با کاهش نزولات جوی و بحران خشکسالی مواجه بوده که با توجه به بیشتر سطح اراضی کشاورزی استان از نوع دیم بوده و خسارت های جبران ناپذیری بر بخش کشاورزی ، امنیت غذایی و معیشت کشاورزان را با چالش جدی مواجه نموده و لزوم توجه جدی و نگاه حمایتی و توانمند سازی کشاورزان و روستائیان را می طلبد.
وی با اشاره به اینکه ترویج فرهنگ کار آفرینی و زمینه سازی بستر مناسب برای ظهور کار آفرینان و حمایت از کشاورزان نو آور و پیشرو است، اظهار داشت: در این بین یکی از راهکارهای مهم و تاثیر گذار برای کاهش اثرات سوء خشکسالی در بخش کشاورزی و پایداری تولید و اشتغال در روستاها در استان ایلام، با ارائه برنامه های توانمند سازی و توسعه آموزش های ترویجی و مهارتی اشتغال محور در بین کشاورزان است.
مدیر ترویج و آموزش سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه توجه به مناطق محروم و در عین حال مستعد و دارای پتانسیل تولید در بخش کشاورزی، از جمله سیاست ها و برنامه های مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی است، تصریح کرد: ایجاد سایت های جامع الگویی تولیدی ترویجی، مزارع نمایشی، کانون های یادگیری، طرح های تحقیقی ترویجی با هدف انتقال یافته های نوین به عرصه های تولیدی، ایجاد سایت های محصول سالم با ترویج فرهنگ تولید و مصرف محصول سالم و گواهی شده و تکمیل و ایجاد زنجیره ارزش گیاهان دارویی در بین زنان روستایی و طرح استحصال فرآورده های جانبی و تولیدات زنبور عسل و آموزش و توانمند سازی زنان روستایی استان در مناطق محروم همچون زرین آباد و دیگر شهرستانها ی استان، ایجاد صندوق های خرد زنان روستایی و عشایری و تربیت زنان تسهیلگر روستایی و راه اندازی کسب و کار های خرد خانگی از دیگر فعالیت های حوزه ترویج کشاورزی است که در سالجاری نیز پیگیری و برنامه ریزی شده است .
سیاهی با اشاره به اینکه حمایت از کشاورزان پیشرو و الگوهای موفق و نمونه در سطح استان و کشور یکی دیگر از این اقدامات است، گفت: در استان ایلام کشاورزان نمونه و کارآفرین موفق در شهرستانها و مناطق محروم نظیر هلیلان وجود دارد که در زمینه بکارگیری سیستم های نوین آبیاری و مدیریت خاک و کشاورزی حفاظتی و تنوع کشت و افزایش عملکرد حرفهای زیادی برای گفتن در عرصه ملی دارد.
ارسال نظر