English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

بمب‌های ساعتی زیر پای مردم ایلام/ ترک‌هایی که بوی مرگ می‌دهند!

در حالی که مسیل‌ها به‌طور سنتی برای هدایت آب‌های سطحی و جلوگیری از سیل در مناطق شهری طراحی می‌شوند، اقدام به سربسته کردن این مسیل‌ها طی دهه‌های اخیر، شهر ایلام را با بحران‌های جدی مواجه کرده است.

بمب‌های ساعتی زیر پای مردم ایلام/ ترک‌هایی که بوی مرگ می‌دهند!
به گزارش خبرگزاری موج از ایلام

، مسیل‌ها، کانال‌های طبیعی یا مصنوعی هستند که برای هدایت آب‌های سطحی در شهرها طراحی می‌شوند و نقش اصلی آن‌ها، جلوگیری از تجمع آب باران و سیلاب در مناطق مسکونی، تجاری و... است.  

از مزیت مسیل‌ها در شهرها می توان به کنترل سیلاب اشاره کرد و هدف اصلی از احداث مسیل هدایت آب‌های روان و جلوگیری از گسترش سیل در مناطق مسکونی، تجاری و... است.

طی دهه‌های اخیر در برخی از مناطق کشور از جمله شهر ایلام مسئولان شهری اقدام به سربسته کردن مسیل‌‌ها کرده‌اند که این امر زیرساخت‌های شهری را با چالش های جدی مواجه کرده است، به طوری که هرساله در فصل بارش‌ها شاهد تخریب راه‌ها و خیابا‌هایی هستیم که بر روی مسیل‌ها ساخته شده اند.

یکی از مهم‌ترین دلایل سربسته کردن مسیل‌ها در شهرها، کمبود فضای شهری و تلاش برای استفاده بهینه از اراضی است، از این رو مسئولان شهری طی دهه‌های اخیر با پوشاندن مسیل‌ها تلاش کردند از آنها برای توسعه فضای شهری استفاده کنند.

اقدامی که این روزها به یک چالش بزرگ برای شهرندان ایلامی تبدیل شده و جان و مال برخی از آنان را با مخاطرات جدی مواجه کرده است.

یکی از پیامدهای منفی سربسته کردن مسیل‌ها، کاهش ظرفیت آبگذری آن‌ها است، مسیل‌های روباز به طور طبیعی می‌توانند حجم زیادی از آب را در خود جای دهند و به تدریج آن را تخلیه کنند اما هنگامی که مسیل‌ها پوشیده می‌شوند، ظرفیت آن‌ها محدود شده و در صورت وقوع بارندگی‌های شدید، احتمال تخریب در برخی مناطق وجود دارد؛ مشکلی که شهر ایلام هرازچندگاهی با آن مواجه است و این روزها فرونشست زمین و ترک خوردی خیابان در حاشیه برخی مسیل‌ها زنگ خطر وقوع یک فاجعه را به صدا درآورده است.

تعدادی از شهروندان ایلامی در گفت‌وگو با خبرنگار موج از فرونشست زمین در محل برخی مسیل‌های سرپوشیده ابراز نگرانی کرده و معتقدند در صورت بروز حادثه در این مناطق شاهد صدمات جانی و مالی بسیاری به شهروندان خواهیم بود.

 

بهسازی مسیل‌ها نیازمند ۱ هزارو ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار 

افشین مظفری، شهردار ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار موج گفت: شهر ایلام دارای ۴۳ کیلومتر مسیل است که شامل ۲۳ کیلومتر مسیل پوشیده و ۲۰ کیلومتر روباز و فاقد دیوار و پوشش است.

 وی با بیان اینکه مسیرهای ورودی این سیل‌بندها شامل پنج شاخه مختلف می‌باشند که از مناطق ارغوان، استانداری، مسکن مهر، پیام نور و سایر مناطق عبور می‌کنند افزود: بر اساس برآوردهای انجام شده توسط مشاور شهرداری، هزینه ترمیم و ساخت سیل‌بندها حدود ۲ هزارو ۸۰۰ میلیارد تومان است.

مظفری خاطرنشان کرد: اعتبار در نظر گرفته شده بر اساس پیگیری‌های استاندار از سازمان مدیریت بحران کشور ۱هزارو ۸۰۰ میلیارد تومان است که در صورت تحقق ۸۰۰ میلیارد تومان برای ترمیم ۲۳ کیلومتر سیل‌بند پوشیده و ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای احداث و پوشش ۲۰ کیلومتر سیل‌بند فاقد پوشش و دیوار تخصیص خواهد یافت.

 

وجود ۴۶ کیلومتر مسیل در شهر ایلام

نادری فرماندار ایلام نیز در این باره گفت: ۴۶ کیلومتر مسیل شهر ایلام به صورت میدانی توسط افراد متخصص بررسی شده‌اند و مسیل‌های اصلی سطح شهر شامل اصناف، سمندری و صنایع هستند.

وی با بیان اینکه یکی از چالش‌های اصلی شهر ایلام، سیل‌بندها هستند که نیاز به اعتبارات کشوری دارند افزود: این سیل‌بندها در نقاطی که تراکم و ترافیک بالایی دارند، خطرآفرین هستند و نیاز به توجه جدی دارند.

نادری با اشاره به اینکه سال گذشته طی سفر مدیر کل بحران کشور از این مسیل‌ها بازدید شد افزود: این سازه‌ها نیازمند بهینه‌سازی و استانداردسازی هستند و برای جلوگیری از خطرات احتمالی، اختصاص اعتبار لازم به آنها ضروری است.

در روزهای اخیر، وضعیت نامطلوب سیل‌بند مرکزی شهر ایلام موجب نگرانی‌های زیادی در بین شهروندان شده است و یکی از مطالبات اصلی این روزهای مردم شهر ایلام بهسازی مسیل مرکزی شهر است که با توجه به بالا بودن تردد در این محل بروز هرگونه حادثه می تواند به یک بحران جدی تبدیل شود.

این نگرانی‌ها با توجه به امکان تداوم و تشدید بارش‌ها ادامه دارد و شهروندان ایلامی انتظار دارند که مسئولان با سرعت و دقت بیشتری به این مسئله رسیدگی کرده و اقدامات لازم را برای جلوگیری از هرگونه حادثه احتمالی انجام دهند.

 

بهسازی مسیل مرکزی شهر در دست اقدام

دارابی معاون عمرانی استاندار ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار موج اعلام کرد: با توجه به وضعیت سیل بند مرکزی شهر و فرونشست بخش هایی از خیابان خرمشهر جابجایی محل تجمع میوه فروشان و اجرای تعمیرات سیلبند در دستور کار قرار گرفته است.

دارابی افزود:طی روزهای گذشته جلسه‌ای در این خصوص برگزار شده و همچنین روز گذشته شورای ترافیک شهرستان تشکیل شده است و به همین منظور، بناست طی روزهای آتی محل تجمع میوه فروشان جابه‌جا شود.

وی افزود:خیابان خرمشهر به سمت ایستگاه تاکسی مسدود خواهد شد و تعمیرات سیلبند در دست اجرا قرار خواهد گرفت.

 

عدم تخصیص اعتبار برای بهسازی مسیل‌ها از سوی وزارت نیرو

هرچند ایمن‌سازی و ساماندهی مسیل‌ها طی سال‌های گذشته بر عهده شهرداری بوده اما بر اساس رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری به تاریخ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ این وظایف به وزارت نیرو محول شده است.

یارمحمدی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان ایلام در گفت‌و‌گو با موج اظهار داشت: هنوز اعتباری برای بهسازی و ایمن سازی مسیل‌ها از سوی وزارت نیرو به شرکت آب منطقه ‌ای تخصیص داده نشده است.

وی خاطرنشان کرد: اغلب این مسیل‌ها به معبر تبدیل شده اند و قطعا نگهداری از آنها هم اکنون بر عهده شهرداری هاست و اقدامات نگهداری و ایمن سازی بر عهده این دستگاه است.

 

طراحی باز کانال‌ها و امکان شناسایی آسیب‌های کوچک و اقدام به‌موقع

جعفر حسین زاده، استاد دانشگاه و دکترای منابع طبیعی در گفت‌وگو با خبرنگار موج بر ضرورت اقدامات مؤثر در حوزه بالادست برای مدیریت سیلاب‌ها تأکید کرد و بیان داشت: فعالیت‌های آبخیزداری باید به‌طور مستمر انجام شود تا رسوبات مخرب ناشی از سیلاب کاهش یابد و شدت این پدیده کمتر شود.

حسین‌زاده توضیح داد: تخریب کانال‌های هدایت سیلاب عمدتاً به دلیل برخورد سنگ‌ها و اجسام درون سیلاب است و به همین دلیل، محدودسازی این کانال‌ها (از نظر عرض، ارتفاع و سقف) باید بر اساس اطلاعات به‌روز و پیش‌بینی دقیق حجم سیلاب صورت گیرد تا از گنجایش کانال اطمینان حاصل شود.

این استاد دانشگاه همچنین به خطرات مرتبط با محدودسازی سه‌بعدی کانال‌های سیل اشاره و تأکید کرد: این کانال‌ها باید با عرض و ارتفاع کافی و بدون سقف طراحی شوند زیرا سقف‌دار بودن کانال‌ها مانع از ارزیابی مستمر و اطلاع‌رسانی به‌موقع درباره تخریب و فرونشست کف کانال می‌شود، در حالی که طراحی باز کانال‌ها، امکان شناسایی آسیب‌های کوچک و اقدام به‌موقع برای ترمیم آن‌ها را فراهم می‌آورد.

حسین‌زاده همچنین بر لزوم جلوگیری از ورود فاضلاب، زباله و نخاله به کانال‌ها تأکید کرد و این امر را نیازمند مدیریت صحیح و توجه به مسائل بهداشتی دانست.

در نهایت، وی پیشنهاد داد: با طراحی مناسب کف کانال، پلکانی‌سازی و ساخت حفاظ‌ها و پل‌های زیبا، می‌توان این مسیل‌ها را به مکان‌هایی توریستی برای پیاده‌روی و تفریح مردم تبدیل کرد و فضای سبز مناسبی در اطراف آن‌ها ایجاد کرد.

هرچند پوشاندن مسیل‌ها در شهر ایلام، طی دهه‌های اخیر در ظاهر راه‌حلی برای توسعه‌ شهری به نظر می‌رسید اما در عمل به بمب ساعتی تبدیل شده که هر لحظه می‌تواند فاجعه‌ انسانی را رقم بزند.

اظهارات نگران‌کننده‌ شهروندان و هشدارهای صاحب‌نظران نشان می‌دهد که بی‌توجهی به این مسئله، می‌تواند به قیمت جان و مال مردم تمام شود، از این‌رو مسئولین شهری و استانی باید با هم‌کاری و تعامل مؤثر، به‌سرعت نسبت به حل این مشکل اقدام کنند.

آیا این خبر مفید بود؟
خبرنگار:
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه