چه میلگردی بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارد؟
میلگردها از محصولات پر کاربرد در صنعت ساختمانسازی محسوب میشوند. البته این قطعات فولادی، سایزها و کاربردهای متفاوتی دارند که در این نوشته میخواهیم به معرفی پرمصرفترین آرماتورهای مخصوص ساختمانسازی بپردازیم.
به گزارش خبرگزاری موج ، میلگردها از محصولات پر کاربرد در صنعت ساختمانسازی محسوب میشوند. البته این قطعات فولادی، سایزها و کاربردهای متفاوتی دارند که در این نوشته میخواهیم به معرفی پرمصرفترین آرماتورهای مخصوص ساختمانسازی بپردازیم. داشتن دانش در این زمینه به شما کمک میکند که در مواقع لزوم بتوانید بدون کمک گرفتن از دیگران و یا گرفتار شدن در دام افراد متقلب، بهسادگی قطعات مورد نیاز خود را بشناسید. پس با ادامه این مطلب همراه باشید.
میلگرد چه نقشی در ساختمان سازی دارد؟
این قطعه فولادی یکی از مصالح اصلی ساختمانسازی است و شما نمیتوانید هیچ سازهای را پیدا کنید که بدون استفاده از این محصول ساخته شده باشد. برخلاف تصور عمومی در مورد کاربرد این قطعات در ستونها، از آنها در تمام نقاط سازه از پی و فونداسیون گرفته تا بالاترین نقطه ستونها برای مرتفعکردن بنا و شکلدادن به ساختمان استفاده میشود.
دستهبندی میلگردها
این محصولات را میتوان از لحاظ گرید، آج، استاندارد، سایز، کارخانه سازنده، وزن و جنس تقسیمبندی کرد که در ادامه به هرکدام از این دستهبندیها میپردازیم.
گرید، آج و استاندارد میلگردها
آرماتورها معمولا در چهار گرید متفاوت A۱، A۲، A۳ و A۴ تولید میشوند و به طور کلی در چند دسته ساده، آجدار، کلاف، کلاف ساده و کلاف آجدار قرار میگیرند. گریدA۱ به نوع ساده اطلاق میشود و میلگردهای آجدار معمولا در دسته گریدهای A۲ تا A۴ قرار میگیرند و هر کدام کاربرد متفاوتی دارند.
علاوهبر تقسیمبندی فوق، این قطعات از لحاظ نوع آج دارای انواع مختلفی مانند آج دوکی، آج جناقی و آج هفتوهشتی هستند. استاندارد ساخت این محصولات هم متفاوت است و وزن آنها نیز میتواند طبق استاندارد ساخت و مواد اولیه بهکاررفته توسط هر کارخانه، کاملا منطبق با جدول استاندارد اشتال، از آن سبکتر یا سنگینتر باشد.
سایز میلگردها
طول میلگردهای ساخته شده معمولا 12 متری است. آرماتورهای با سایز کوچکتر از 10 را میتوان بهصورت کلاف نیز تولید کرد. از طرفی در کنار این فاکتورها، هر نوع آرماتور در سایزهای متفاوتی، از سایزهای کوچکتر مانند 8 تا سایزهای بزرگتر مانند 40، ساخته میشود که هر کدام از این سایزها برای صنایع و حوزههای متفاوتی کاربرد دارند. قطر استاندارد آنها بین 6 تا 60 میلیمتر است، اما اکثر کارخانهها سایزهای 6 تا 32 را تولید میکنند و برای سایزهای بالاتر باید سفارش دهید تا برای شما تولید کنند.
کارخانههای میلگرد سازی و نوع قیمتگذاری
موضوع مهم دیگر، کارخانههای متنوعی هستند که این قطعه پرمصرف را تولید و به بازار عرضه میکنند. هر کدام از این کارخانهها با توجه به شیوه تولید، استانداردها، مواد اولیه و تجربه خود، محصولاتی با قیمت و کیفیتهای متفاوتی میسازند. بهعنوانمثال میتوان به قیمت میلگرد سیادن ابهر اشاره کرد. محصولات این کارخانه در بازار دارای مشتریان زیادی هستند و تقاضا برای قطعات و سایزهای مختلف آرماتورهای این کارخانه بالا است. میلگرد ابهر، از جمله محصولات سنگینوزن در بازار فولاد شناخته میشود و وزنی بالاتر از جدول اشتال دارد. معمولا از این محصول باتوجه به سنگین بودن وزن آن، برای ساختمانسازی و همچنین خاموتزنی استفاده میشود.
جنس میلگردها
برخی از این قطعات با فلز آهن ساخته میشوند و برخی دیگر فولادی هستند؛ فولاد، آلیاژی از ترکیب آهن و کربن است. محصولات فولادی خود در چند دسته مختلف قرار میگیرند و معمولا چون فولاد خالص کمتر پیدا میشود، برای تقویت قطعات ساخته شده، عناصر دیگری نیز به آنها اضافه میکنند.
از میلگردها چگونه در ساختمانسازی استفاده میشود؟
قطعا آرماتورهای ساده با سطح صاف را نمیتوان در بناهای چند طبقه و سازههای مرتفع استفادهکرد. بنابراین به تدریج ابتدا با تفاوت در نوع آلیاژهای سازنده و بعد هم با ساخت انواع مختلف محصولات آجدار با آجهای گوناگون سعی در بالا بردن مقاومت و استحکام بنا کردند.
این آجها که به صورت شیار روی میلگردها هستند، سبب میشوند که بتن با آنها درگیری بیشتری پیدا کند و استحکام سازه بالا برود. به عبارتی آجها، باعث چفت شدن آرماتور با بتن میشوند. انواع محصولات ساده و آجدار در ساخت سازههای مختلف، با توجه به تعداد طبقات و کاربری بنا، بهکار میروند. وظیفه این قطعات که به عنوان مکمل بتن نیز شناخته میشوند، تحمل و انتقال میزان زیادی از فشار وارده است.
دلایل استفاده از میلگرد در بتن
چرا این قطعات در ساختمانسازی کاربرد دارند؟ از این محصول برای بالا بردن مقاومت و مستحکم سازی بتن در برابر کشش استفاده میشود. بتن به خودی خود از لحاظ استحکام کششی، ضعیف عمل میکند و این قطعه فولادی پرمصرف باعث تقویت ساختار آن است. این محصول از آنجاییکه استحکام کششی بالایی دارد، به عنوان آرماتور در بتن هم کاربرد دارد و از شکست آن در مقابل نیروهای کششی (مخصوصا در زمان زلزله) جلوگیری میکند.
پرکاربردترین سایز میلگرد در ساختمانسازی و موارد مؤثر بر قیمت آن
محصولات گرید A3 و A4 بیشترین کاربرد را در ساخت سازهها دارند. نوع A3 در بازار، آج-400 یا جناقی هم نامیده میشود و در ساخت اسکلت فلزی، فونداسیون، ستون، تیرچه سفالی و بتنی کاربرد دارد. گرید A4 نیز با نام آج-500 یا میلگرد هفت و هشتی شناخته میشود و در سازههای بتن آرمه قابل استفاده است.
اما در میان این قطعات، کدام سایز بیشترین کاربرد را در قسمتهای مختلف ساختمان دارد؟ سایز 14 پرمصرفترین آرماتور در پروژههای ساختمانسازی است. قیمت میلگرد ۱۴ با توجه به کیفیت، وزن و کارخانه سازنده آن تعیین میشود. قیمت آرماتور سایز ۱۴ برخی از کارخانهها با توجه به روش تولید، وزن و استاندارد آنها ممکن است در مقایسه با کارخانههای دیگر بیشتر محاسبه شود. در میان کارخانههای تولید کننده، میلگرد سایز ۱۴ ذوب آهن از محبوبیت بالایی بین مشتریان، بهخصوص در بخش مرکزی ایران، برخوردار است.
با توجه به تمامی مطالب گفته شده، اهمیت آرماتور در ساختمانسازی و به خصوص اهمیت میلگرد ۱۴ بر کسی پوشیده نیست. این قطعات تحت عنوان فولاد تقویت شده و آرماتوربندی بتن هم نامیدهمیشوند و نقشی اساسی در ساخت بناهای کوتاه، بلند و استحکام آنها دارند. اگر قصد ساختمانسازی دارید، پیشنهاد ما به شما، تهیه مصالح باکیفیت از بهترین برندها است؛ زیرا آرماتور و سایر قطعات اگر کیفیت پایینی داشته باشند، کل بنا را در معرض آسیب و ویرانی قرار میدهند.
ارسال نظر