مدیر نمونه امروز قهرمان پر افتخار دیروز
هانشی روح الله خورشیدوند ورزشکار جوان سپید دشتی، پس از موفقیت در زمینه ورزش، با باور به اینکه در حوزه فعالیت-های اجرایی میتواند در رشد و اعتلای کشور نقش بهتر و مفیدتری داشته باشد، علیرغم دعوت به بینالمللی هلند ۲۰۰۴، لهستان ۲۰۰۵ و ترکیه ۲۰۰۶ از حضور در این مسابقات خودداری کرده و با تاسیس شرکت¬های نشا و خرم راه ماهان در مسیر عمران و آبادانی کشور حضور پررنگ¬تری نسبت به گذشته داشته¬است.
به گزارش خبرگزاری موج، روح الله خورشیدوند (متولد۱۳۵۸)، کاراته¬کار و دارای کمربند مشکی دان هفت (هانشی) از فدراسیون کاراته جمهوری اسلامی ایران و سازمان بین المللی کیوکوشین کاراته شیرزاد (شین ذن کاراته)، مربی و داور درجه ۱ بین المللی از سازمان بین المللی کیوکوشین کاراته و فدراسیون کاراته ایران، عضو تیم ملی کاراته آزاد ایران از سال۸۰ تا ۸۵، قهرمان مسابقات جهانی لهستان در سال ۲۰۰۲، ستاره مسابقات بین المللی روسیه در سال ۲۰۰۳ و دارنده چندین مدال طلا و قهرمانی مسابقات قهرمانی کشور که پس از سالها فعالیت در حوزه ورزش از ۱۳۸۱ وارد عرصه فعالیت های اقتصادی و عمرانی شده و در پروژههای بزرگ عمرانی اعم از سدسازی، راه و ساختمان، تقاطع های غیر همسطح، تونل و زیبا سازی و مبلمان شهری در سمت مدیر اجرایی در اقصی نقاط کشور شده است، هم اکنون به عنوان مدیرعامل شرکت نشا و رئیس هیئت مدیره شرکت خرم راه ماهان در حال فعالیت میباشد.
هانشی روح الله خورشیدوند ورزشکار جوان سپید دشتی، پس از موفقیت در زمینه ورزش، با باور به اینکه در حوزه فعالیتهای اجرایی میتواند در رشد و اعتلای کشور نقش بهتر و مفیدتری داشته باشد، علیرغم دعوت به بینالمللی هلند ۲۰۰۴، لهستان ۲۰۰۵ و ترکیه ۲۰۰۶ از حضور در این مسابقات خودداری کرده و با تاسیس شرکت¬های نشا و خرم راه ماهان در مسیر عمران و آبادانی کشور حضور پررنگتری نسبت به گذشته داشته است.
شرکتهای نشا و خرم راه ماهان در حوزه پروژههای عمرانی و صنعتی همچون ساخت فضاهای عمومی، اداری، آموزشی، فرهنگی، ورزشی، راهسازی و پل سازی، تجهیز و راه اندازی کارخانههای صنعتی با حدود ۹۰ نفر نیروی کار دفتری و ۱۱۰۰ نفر نیروی کار کارگاهی از سال ۱۳۵۹ فعال بوده و توانسته با اتکا به نیروی مجرب انسانی و توانمندیهای داخلی در مسیر توسعه ملی کشور عزیزمان ایران بیش از یکصد و پنجاه پروژه را به سرانجام برساند. برخی از این پروژه ها دارای اهمیت ملی بوده اند که در این مجال کوتاه، به نکات بارز سه پروژه در حال اجرا را به اختصار اشاره میشود.
پروژه خانه موسیقی واقع در اراضی عباسآباد
با توجه به اهمیت اراضی عباس آباد در توسعه فرهنگی پایتخت، پروژه های متعدد ملی در این محدوده احداث شده و به طور پیوسته پروژههای ملی دیگری نیز در این محدوده در حال احداث است. از این جمله می توان به پروژه کتابخانه ملی، باغ کتاب، باغ هنر، دریاچه هنر، باغ موزه دفاع مقدس اشاره کرد. با احداث باغ هنر که خانه¬های شعر، موسیقی، نقش و گذر فرهنگ در چهارجبهه اصلی آن قرار دارد، پایتختی فرهنگی در دل پایتخت سیاسی کشور بنا نهاده میشود. در این میان با توجه به حسن سابقه و توانمندیهای شرکت نشا پروژه خانه موسیقی به این شرکت واگذار شده است. معماری این پروژه در مقام یک اثر فاخر شهری دارای ویژگی¬های منحصربه¬فردیست. این بنا با الهام از هنر آبستره و به صورت یک چنگ معکوس طراحی شده است و به این جهت دارای سازه خاص فلزی در زیربنای تقریبی سه هزار و پانصد مترمربع مشتمل بر سالن های اجرای موسیقی و فضاهای آموزشی است. نماسازی و تزئینات داخلی این کار همگی دارای طراحی و تکنیکهای اجرای خاص به منظور متمایزسازی هنری از سایر پروژههای بزرگ است.
پروژه سالن تولید خودرو K125 (ری¬را) ایرانخودرو
شرکت ایرانخودرو در مسیر توسعه محصولات و رقابت با خودروهای وارداتی، خودرو ملی و با کیفیت برتر ریرا (که تحت عنوان پلتفرم K125 تعریف شده است) را در تیرماه 1401 معرفی کرده و قصد دارد تا در تابستان سال جاری این خودرو را وارد بازار کند. تا پیش از این محصولات جدید ایرانخودرو عموماً بر پایه پلتفرمهای مشترک با شرکتهای اروپایی بوده و به این جهت تجهیز سالنهای تولید تحت نظارت و با مهندسی شرکتهای اروپایی به انجام رسیده است. شاید برای اولین بار تجهیز سالنهای تولید از سوی متخصصان داخلی و به دست شرکت نشا انجام میپذیرد. با انجام این مهم میتوان مدعی شد که یک شرکت ایرانی دیگر به توانمندیهای لازم در احداث زیرساختهای تولید خودرو دستیافته است.
آسفالت اپوکسی
آسفالت اپوکسی، یکی از محصولات کارا در پوشش سطوح است که در سالهای اخیر بر گستره استفاده از آن به صورت مداوم افزوده شده است. در پوشش سطوح فلزی استفاده از آسفالتهای قیرپایه عملاً کارایی ندارد و به این جهت استفاده از آسفالت اپوکسی الزامآور است. مضافاً اینکه در پوشش سطوح بتنی در کارخانههای تولیدی و پارکینگها نیز استفاده پوشش اپوکسی نیز بر سایر پوششها به جهت صرفهجویی در هزینه و زمان و همچنین پایداری اولویت دارد. این محصول به دلیل خاصیت دینامیکی بالا و وزن کمتر در تقاطع های پر تردد و با ترافیک بالا، در رو سازی تونل ها و پل ها به جهت تحمل وزن بیشتر کاربرد دارد.
این نکته قابل توجه است که آسفالت اپوکسی پیشتر به عنوان یک محصول وارداتی و بهصورت محدود در کشور استفاده میشده است و پس از اعمال تحریم ها ورود آن به کشور ناممکن و و نتیجتاً پروژه های مرتبط متوقف گردید. قطع اجرای پروژههای آسفالت اپوکسی بهخصوص در پوشش پلهای فلزی در سطح شهر تهران نمود پیدا کرد و راه حلهای جایگزین هیچکدام به نتیجه مطلوب نرسید.
شرکت خرم راه ماهان، به منظور برطرفسازی این ضعف بهعنوان تنها مجموعه پیمانکاری بصورت تخصصی به این حوزه ورود و با سرمایه گذاری گسترده اقدام به بومی¬سازی و تولید داخلی آسفالت اپوکسی با کیفیت در حد استانداردهای بین المللی کرده است. علاوه بر توسعه دانش فنی تولید آسفالت اپوکسی، این شرکت با بهره¬گیری از پرسنل متخصص و مجرب و امکانات و تجهیزات روزآمد با اجرای پروژه¬های متعدد بهسازی و روسازی پل¬هایی فلزی شهر تهران همچون پل حافظ، روش اجرای کارآمد آسفالت اپوکسی را متناسب با شرایط کشور توسعه داده است. در این باره لازم به ذکر است که اجرای آسفالت اپوکسی به متغیرهای متعددی از جمله دمای هوای در زمان اجرا و دمای حداقل، میانگین و حداکثر محیط، چسبندگی و شیب سطح زیرین، ویژگیهای اقلیمی (مانند رطوبت هوا) و ... وابسته است و شرکت خرم راه ماهان امروزه از جمله شرکتهای محدود صاحب دانش فنی در این حوزه است.
ارسال نظر