حذف و جایگزین وال پست با سیستم وال مش
در این مطلب با سیستم که به اصطلاح وال مش نام دارد بیشتر آشنا خواهیم شد.
به گزارش خبرگزاری موج، در کشوری مانند ایران که حوادثی همچون زلزله پرتکرار هستند، استحکام در ساختمانها اهمیت ویژهای دارد. این اصلیترین دلیل استفاده از سیستم جدید وال مش جهت مهار دیوارها در برابر زلزله می باشد. زمین لرزههای بزرگ اخیر مانند زلزله کرمانشاه، به خوبی اهمیت اجرای صحیح وال پست در ساختمانها را مشخص میکنند. نکته قابل توجه در مورد زلزله کرمانشاه، ریزش ساختمانهایی است که در آنها وال پست فلزی به روش سنتی اجرا شده بود. همین موضوع باعث شده است کارشناسان یک بازنگری کلی بر سیستم وال پست و نحوه صحیح اجرای آن داشته باشند. به دنبال این بررسیها، مهار دیوار با مش فایبرگلاس و به روش کامپوزیت FRCM به عنوان یک روش جدید اما مؤثر، بیشتر به میان آمد. در ادامه با این سیستم که به اصطلاح وال مش نام دارد بیشتر آشنا خواهیم شد.
وال مش چیست؟ | هر آنچه باید بدانید!
هنگامی که صحبت از اجزای غیر سازهای و میانقاب ساختمان در میان باشد، اجرای صحیح وال پست حرف اول را میزند. به عبارتی دیگر، اگر دیوارهای یک سازه بتوانند بار جانبی وارد شده در اثر حوادثی همچون زلزله را به خوبی تحمل کنند، ساختمان کمترین آسیب را خواهد دید. یک روش مؤثر برای تقویت دیوارها استفاده از انواع وال پست است که موجب یکپارچگی بیشتر دیوار و انتقال نیروها به اسکلت اصلی ساختمان میشود. در این بین، وال مش، از جمله جدیدترین سیستمهای وال پست به حساب میآید که در سالهای اخیر توانسته به خوبی جایگزین انواع قدیمیتر وال پست شود.
سیستم وال مش از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
وال پست مش از اجزاء کم هزینه تشکیل میشود که در ادامه معرفی خواهند شد.
- مش فایبرگلاس دیوار
میتوان گفت اصلیترین بخش سیستم وال مش ، مش و توری فایبرگلاس است.
مش فایبرگلاس به کار رفته در سیستم وال پست مش عمدتاً در دو نوع E-Glass و AR-Glass به فروش می رسد. در مواردی که محیط عاری از مواد قلیایی باشد، توری فایبرگلاس E-Glass مورد استفاده قرار میگیرد. در مقابل، زمانی که مصالح مورد استفاده، خاصیت قلیایی داشته باشند (برای مثال هنگامی که از پلاستر گچی به عنوان پلاستر وال مش استفاده می کنیم) باید از مش فایبرگلاس AR استفاده شود که مقاوم به قلیا است.
- پلاستر وال مش
بخش دیگری از سیستم وال مش، پلاستر وال مش است. برای فیکس کردن مش فایبرگلاس روی سطح دیوار از پلاستر گچی یا سیمانی استفاده میشود که هر کدام ویژگیهای منحصر به فردی دارند. در صورتی که مش به کار رفته در سیستم وال مش از نوع E-Glass باشد، نباید از پلاستر سیمانی استفاده شود، زیرا خاصیت قلیایی داشته و به توریها آسیب میرساند.
- پروفیل نبشی و ناودانی
در سیستم وال پست جدید یا همان وال مش، از نبشیها و ناودانیها نیز استفاده میشود. پروفیل نبشی و ناودانی جهت مهار لبههای دیوار مورد استفاده قرار میگیرند.
- چسب اپوکسی
در وال پست های مرسوم و فلزی جهت اتصال پروفیل نبشی و یا ناودانی به تیر، ستون و سقف از اتصالات جوشی و یا اتصالات مکانیک نظیر پیچ و... استفاده می شود. در سیستم وال مش، علاوه بر استفاده از روش های مرسوم جهت اتصال پروفیل ها به تیر، ستون و سقف میتوان از چسب اپوکسی استفاده نمود. چسب اپوکسی با چسبندگی قوی و با استحکام بالا بر پایه رزین اپوکسی بوده و معمولا به صورت دو جزئی ( رزین و هاردنر) تولید می شوند.
سیستم وال مش بهترین جایگزین وال پست فلزی در ساختمان بتنی و فولادی
وال مش دارای مزایای فراوانی است که موجب شده به عنوان یک گزینه جایگزین برای وال پستهای فلزی در نظر گرفته شود. مهمترین این مزایا در ادامه عنوان خواهند شد.
- سیستم وال مش بدون نیاز به میلگرد بستر
در سیستم وال پست سنتی یا فلزی، جهت تقویت دیوارها از میلگرد بستر استفاده میشد. در سیستم وال پست مش، اجرای میلگرد در بستر دیوار لزومی ندارد، زیرا استفاده از مش فایبرگلاس به تنهایی میتواند دیوار را در برابر بارهای جانبی پایدار نماید.
- حذف وادارهای قائم و تیرک های افقی در سیستم وال مش
وادارهای قائم و تیرکهای افقی از بخشهای اصلی وال پست فلزی به شمار میروند، اما در سیستم وال مش به هیچ یک از این اجزاء فلزی نیاز نیست و دردسر نصب و اتصال وادارها به طور کامل حذف شده است.
- کاهش چشمگیر هزینه اجرای وال پست به روش وال مش در ساختمان (۳۰ تا ۵۰ درصد)
یکی از مهمترین مزایای سیستم جدید وال پست که موجب جایگزینی آن با وال پستهای فلزی شده، کاهش ۳۰ تا ۵۰ درصدی هزینهها است. اجرای سیستم وال پست مش، هزینهای به مراتب کمتر از وال پست فلزی به دنبال دارد.
- افزایش سرعت اجرای ساختمان بتنی و فولادی
سرعت اجرای وال مش، بسیار بالاتر از سرعت اجرای وال پستهای سنتی است. به این ترتیب به کمک این سیستم میتوان اجرای ساختمانهای بتنی و فولادی را با سرعتی چند برابر پیش برد و با صرف زمان و انرژی کمتر، به نتیجه دلخواه دست یافت.
امکان اجرای سیستم وال مش در ساختمان های بدون وال پست
یکی دیگر از مزیتهای مهم سیستم وال پست مش، امکان اجرا در ساختمانهایی است که از قبل بدون وال پست ساخته شدهاند. خصوصاً در جریان بازسازی ساختمان، این مسئله زیاد دیده میشود. متأسفانه امکان اجرای وال پستهای فلزی در چنین ساختمانهایی وجود ندارد، زیرا دیوارچینی آنها قبلا به طور کامل انجام شده است. با این حال میتوان از سیستم وال مش برای مهار دیوارها و مقاوم سازی ساختمانهای قدیمی و بدون وال پست کمک گرفت.
قیمت فروش وال مش چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟
قیمت نهایی وال مش یا وال پست مش به فاکتورهای مختلفی وابسته است. در ادامه این فاکتورها را بررسی خواهیم کرد.
- نوع و مقدار مصالح وال مش
نوع محصولاتی که برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار میگیرند و مقدار آنها، اولین عامل تعیین کننده قیمت است. مش فایبرگلاسی که قرار است مورد استفاده قرار بگیرد ممکن است از نوع E-Glass یا AR-Glass باشد. مش فایبرگلاس AR قیمت بالاتری دارد و این نکته باید در محاسبه هزینهها لحاظ گردد. علاوه بر این ابعاد چشمه توری و همچنین گرماژ مش دو عامل دیگری هستند که در خرید محصول نقش دارند. بدیهی است مش فایبرگلاس با گرماژ یا وزن بالاتر، قیمت بالاتری نیز دارد.
علاوه بر مش، نوع پلاستر مورد استفاده در سیستم وال مش (پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی)، تعداد ناودانیها یا نبشیها، کیفیت و مقدار چسب اپوکسی و... از دیگر فاکتورهایی هستند که باید در محاسبه قیمت لحاظ شوند.
- دستمزد اکیپ اجرایی وال مش
اجرای وال پست مش نیازی به نیروی متخصص ندارد. با این حساب لازم نیست برای تأمین نیروی انسانی هزینههای گزاف صرف کنید. با این حال، نحوه محاسبه دستمزد (پروژهای یا روزکاری) روی هزینه کلی تأثیر خواهد داشت که باید پیش از شروع کار درباره آن با اکیپ توافقات لازم صورت گیرد.
مراحل اجرای وال مش در ساختمان های بتنی و فولادی چگونه است؟
در این بخش مراحل اجرای وال پست مش را به شما معرفی خواهیم کرد.
- اجرای دیوار چینی در ساختمان
یکی از نکات بارز و مثبت سیستم وال مش امکان اجرای آن بر روی انواع دیوارچینی شامل بلوک سفالی، بلوک آجری، بلوک سیمانی، هبلکس، بلوک لیکا و... می باشد.
- اجرای لایه اول پلاستر وال مش بر روی دیوار
پس از اجرای دیوارچینی در ساختمان و به عنوان گام دوم اجرای وال مش، اولین لایه پلاستر به کمک ماله، کاردک یا ابزار پاششی روی سطح دیوار اجرا میگردد.
- نصب مش فایبرگلاس دیوار به ابعاد و فواصل مشخص بر روی دیوار
در این مرحله از اجرای وال مش، نوار وال مش که از جنس مش فایبرگلاس بوده و از قبل در ابعاد مشخص و مطابق نقشه های اجرایی وال مش آماده شده است، در فواصل مشخص به صورت نواری یا سرتاسری، روی دیوار نصب میگردند. این نصب موقت با اتصال گیره، میخ یا چسب انجام میشود.
- اجرای لایه دوم پلاستر وال مش بر روی مش فایبرگلاس دیوار
پس از اجرای نوار وال مش بر روی دیوار، دومین لایه پلاستر به صورت دستی یا پاششی روی سطح دیوار و مش کشیده میشود. کل مش فایبرگلاس باید با پلاستر پوشانده شود. به این ترتیب توریها در محل خود فیکس میگردند.
- اتصال دیوار به سقف و یا تیر با نصب پروفیل نبشی و ناودانی
در آخرین مرحله لبههای دیوار باید مهار گردند. این کار با نصب پروفیل ناودانی یا نبشی در محل اتصال دیوار به سقف یا تیر انجام میشود. این پروفیلها توسط چسب اپوکسی متصل میگردند.
آیا وال مش مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان و مقررات ملی ساختمان است؟
خبر خوب این است که استفاده از وال پست مش برای مقاوم سازی دیوارهای ساختمان، کاملاً مورد تأیید سازمان نظام مهندسی است. علاوه بر این در آیین نامه 2800 نیز بکارگیری این نوع وال پست در انواع ساختمانها مجاز شمرده شده و جزئیات آن درج شده است. با این حساب طراحان و مجریان ساختمان میتوانند با خیالی آسوده و بدون دغدغه از این سیستم جدید وال پست برای تقویت دیوارها استفاده نمایند و از مشاوران شرکت بازسازی ساختمان سازین راهنماییهای لازم را دریافت کنند. طراحان، پیمانکاران و مجریان ساختمانی جهت استعلام قیمت وال مش می توانند به وبسایت شرکت بازسازی ساختمان سازین به آدرس www.sazin.co مراجعه و یا با شماره تماس 88108458-021 تماس بگیرند.
ارسال نظر