بودجه بانک ها در سال ۹۷
طرح های تولیدی از خواب زمستانی بیدار می شوند
بودجه سال ۹۷ با دستان حسن روحانی، رئیس قوه مجریه به بهارستان رفت تا حساب و کتاب دخل و خرج های نهادها، سازمان ها و دستگاه های مختلف از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تایید برسد. برخلاف بسیاری از نهادها که با اعلام بودجه سال ۹۷ شروع به اعتراض نسبت به کاهش بودجه خود نسبت به سال جاری کردند اما در این میان بانک ها با افزایش ۹.۵ درصدی منابع درآمدی مواجه شدند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، در لایحه بودجه سال ۹۷، جمع درآمد هشت بانک دولتی به علاوه بانک مرکزی در لایحه بودجه سال ۹۷ بالغ بر ۸۴۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال تعیین شده است.
پژوهشکده پولی و بانکی با انتشار این خبر اعلام کرد که جمع درآمد هشت بانک دولتی به علاوه بانک مرکزی در لایحه بودجه سال ۹۷ بالغ بر ۸۴۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال است که در این میان بانک ملی ایران با بیش از ۳۱۶ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال بیشترین منابع درآمدی را به خود اختصاص داده است.
در این خبر آمده است که مقایسه بودجه سال ۹۷ با سال ۹۶ حاکی از رشد بیش از ۹.۵ درصدی درآمد بانکها در سال آینده است. بر این اساس درآمد بانک سپه ۱۴۲ هزار و ۶۱۰ میلیارد ریال، بانک کشاورزی ۱۲۹ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال، بانک مسکن ۱۲۳ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال، بانک صنعت و معدن ۲۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال، بانک توسعه تعاون ۱۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال، پست بانک ۱۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال و بانک توسعه صادرات ۱۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال در بودجه سال ۹۷ پیشبینی شده است.
گفتنی است؛ درآمد بانکها در بودجه سال ۹۷ در حالی ۸۴۵.۲۴۸.۴۰۶ میلیون ریال در نظر گرفته شده که این رقم در سال ۹۶ برابر ۷۷۱.۳۰۸.۸۷۰ میلیون ریال بوده و حاکی از رشد بیش از ۹.۵ درصدی است.
روایت آمار از افزایش مناسب بودجه بانکها در سال آینده خبر داده است و البته محمدباقر نوبخت که ریاست محاسبه دخل و خرج سازمانها و نهادها را به عهده دارد بارها و بارها پیش از این اعلام کرده بود که دولت به هیچ عنوان حاضر نیست همانند سالهای قبل بیحساب و کتاب به جایی بودجه بدهد؛ زیرا او بر این باور است که این افزایش بیحساب و کتاب منابع مالی موجب شده تا تقاضای بودجه از سوی دستگاههای مختلف صرفا بر این مبنا باشد که با تغییر سال باید بودجه آنها نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرد و این در حالی است که از یک سو دولت با منابع محدود درآمدی مواجه است و از سوی دیگر نمیتوان و نباید منابع مالی کشور را تلف کرد و افزایش بودجه باید صرفا بر مبنای عملکرد بهینه و مناسب باشد.
اما بانکها در لایحه بودجه سال ۹۷ نشان دادند که دولت به آنها توجه مناسبی داشته که با افزایش ۹.۵ درصدی سهم آنها از بودجه کل کشور موافقت کرده است. حال که دولت با این افزایش درآمد موافقت کرده است این سوال در ذهن متبادر می شود که این منابع باید در چه مسیری هزینه شود؟
افزایش سهم تولید از تسهیلات
قاسم نوده فراهانی، رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی به خبرنگار ما میگوید: حال که بودجه بانکها برای سال آینده افزایش یافته است طبیعی است که باید میزان تسهیلاتی که به بخش تولید تعلق می گیرد نیز افزایش پیدا کند.
وی می افزاید: به طور قطع افزایش درآمد بانکها به معنای افزایش قدرت وام دهی آنها تلقی میشود و طبیعتا پرداخت تسهیلات برای رونق تولید یکی از ضروریترین اقداماتی است که باید بانکها انجام دهند.
رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی خاطرنشان میکند: نباید اجازه داد که این فرصت بهینهای که دولت در اختیار بانکها قرار داده از دست برود و این منابع نباید در مسیری به غیر از افزایش سهم تولید از تسهیلات هزینه شود.
نوده فراهانی با تاکید بر اینکه بر اساس آمارهای سال جاری سهم تولید از تسهیلات بانکی در سال جاری بیش از ۳۵ درصد بوده است، اظهار میکند: طبیعتا سهم تولید از منابع تسهیلاتی بیش از این رقمها تعیین شده و این حق تولید است که بتواند با دستیابی به تولید از یک سو خود را سرپا نگه دارد و از سوی دیگر زمینه ایجاد اشتغال را در کشور مهیا کند.
سختگیری در پرداخت تسهیلات ممنوع
مهدی پورقاضی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی تهران نیز بر این باور است که با افزایش سهم بانکها از منابع مالی کل کشور به طور طبیعی باید تسهیلات بیشتری به بخش تولید پرداخت شود.
وی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار میکند: علیرغم تاکیداتی که بر حمایت از تولید میشود اما تولیدکنندگان همواره در مسیر دریافت تسهیلات با مشکلاتی جدی مواجه میشوند، بنابراین با افزایش سهم ۹.۵ درصدی سهم بانکها در بودجه کشور این انتظار وجود دارد که نظارت بیشتری در تسهیل پرداخت تسهیلات به بخش تولید انجام شود.
وی با گلایه از بوروکراسیهایی که در این مسیر وجود دارد، خاطرنشان میکند: بسیاری از بانکها همواره از نبود و کمبود منابع مالی گلایه دارند حال که دولت به این بخش توجه کرده است باید آنها نیز در پرداخت تسهیلات با بخش تولید همراهی بیشتری کنند.
طرحهای تولیدی به رونق میرسند
محمد طحان پور، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی که از وضعیت تولیدیهای صنف لوازم خانگی و رکودی که بر آنها حاکم است چندان دل خوشی ندارد، اظهار میکند: شاید این افزایش بودجه بانکها برای سال آینده باعث شود تا رونق به بخش تولید بازگردد البته به شرط همراهی بانکها با تولیدکنندگان واقعی.
وی در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: در حالی که دولت تلاش دارد بدون حساب و کتاب به بودجه هیچ دستگاه و نهادی اضافه نکند اما بانکها از این قاعده مستثنی شدهاند، بنابراین میتوان گفت که دولت با این رفتار خود عملا تلاش دارد تا بانکها را به مسیر حمایت از تولید سوق دهد.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اظهار میکند: بارها و بارها طرحهای متعددی برای حمایت از تولیدکنندگان برای حمایت از صنایع به ویژه صنف تولیدکنندگان لوازم خانگی به بانکها ارائه شده اما هیچ کدام از آن طرحها به دلیل عدم تامین منابع مالی مورد به مرحله اجرا در نیامد.
طحان پور ادامه می دهد: طرح خرید اعتباری لوازم خانگی از ۲ سال قبل قرار بود اجرایی شود که در یک مرحله به دلیل عدم همراهی بانکها اجرایی نشد اما بار دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار شد این طرح را اجرایی کند که تا این لحظه به دلیل عدم همراهی بانکها باز هم اجرایی نشده است اما انتظار داریم که بانکها با افزایش منابع مالی با واحدهای تولیدی و صنعتی همراهی بیشتری داشته باشند.
این فعال صنفی خاطرنشان میکند: بدون تردید دولت به دنبال حمایت از واحدهای تولیدی و صنعتی است به همین دلیل نیز با افزایش بودجه بانکها برای سال ۹۷ تلاش دارد تا سهم تولید از منابع مالی بانکها افزایش پیدا کند.
طحان پور تاکید میکند که گاهی سهم بخش خدمات از منابع مالی بانکها و تسهیلات پرداختی به مراتب بیشتر از تولید و صنعت می شود اما اگر نگوییم این شیوه مناسب نیست حداقل میتوانیم به این نحو مطرح کنیم که سهم این دو بخش از تسهیلات بانکی میتواند یکسان باشد.
افزایش منابع بانکها در بودجه ۹۷ نباید در جایی به غیر از تولید صرف شود
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اظهار میکند که افزایش منابع بانکها در بودجه ۹۷ نباید در جایی به غیر از تولید صرف شود؛ زیرا اگر غیر از این عمل شود این منابع در اختیار افرادی سودجو قرار میگیرد و به سهولت به بانکها بازگردانده نمیشوند.
بدون تردید افزایش منابع مالی بانکها باید در بخش تولید جلوهگری کند؛ زیرا اگر غیر از این باشد ما نمیتوانیم هیچ یک از اهداف اقتصاد مقاومتی را محقق کنیم و از سوی دیگر با فلج شدن بخش تولید مواجه خواهیم شد. البته بر کسی پوشیده نیست که اگر تولید فلج شود نمیتوانیم به آینده جوانان این کشور امیدوار بود.
اگر بودجه کشور در راهی درست هزینه شود بدون تردید آیندهای روشن را برای همه مردم این سرزمین رقم خواهد زد و این آینده روشن بدون ایجاد رونق در تولید دست یافتنی نیست.
عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
ارسال نظر