سرپرست هیاتمدیره بیمه کوثر تشریح کرد:
راه های مقابله با تحریم های ظالمانه در صنعت بیمه
تحریم های ظالمانه بر صنایع مختلف و به دنبال آن بر صنعت بیمه و صنایع وابستهای که از طریق بیمه منتفع میشوند، تاثیر میگذارد.
به گزارش خبرگزاری موج، فرشاد نجفی پور، ضمن بیان مطلب فوق به موانعی که بر اثر تحریمها گریبان اقتصاد کشور بهویژه بیمه را خواهد گرفت، اشاره کرد و گفت: تحریم به شکل مستقیم، بیمه را تحت تاثیر قرار میدهد و روابط و امکان مراودات ما با کشورهای خارجی را کمتر خواهد کرد و بسیاری از بیمههای اتکایی را به شرکتهای خارجی واگذار کرده بودیم تحتالشعاع قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه تحریم تاثیرات غیرمستقیمی نیز بـر صنعت بیمه میگذارد، افزود: این عوامل منفی بر روی بسیاری از متغیرهای وابسته، مانند نرخ ارز و وضعیت اقتصادی کشور نیز اثر میگذارد و نتایج آن صنعت بیمه را به شدت متاثر میکند.
سرپرست هیات مدیره بیمه کوثر با اشاره به اینکه طی ادوار گذشته، سالانه چند صد میلیارد تومان برای اتکا به بیمههای خارجی هزینه کردهایم، تصریحکرد: جالب اینجاست بدانید که یکی از بخشهای بسیار مهم ما در بحث بیمههای اتکایی در حوزه نفت است که در حال حاضر با مشکل مواجه شده؛ این شوک اقتصادی را که در اثر تحریم به وجود آمده است، در سال ۹۱ هم تجربه کردیم.
دکتر فرشاد نجفیپور با بیان اینکه میتوانیم شوکهای اقتصادی را به دو بخش همگرا و واگرا تقسیم کنیم، افزود: شوک سال ۹۱ بهشدت واگرا بود و تاثیر جدی و منفی بر اقتصاد ما گذاشت. اما شوک فعلی ما یک شوک مطلقا واگرا نیست و حتی میتواند همگرا باشد. وی اضافه کرد: البته همگرا شدن این شوک بستگی به بازیگران این عرصه دارد و اینکه مسئولان کشور و بقیه عزیزان با این اتفاقی که افتاده است به چه شکل برخورد میکنند. اگر تعاملات مثبت در داخل داشته باشیم، احتمال دارد که این شوک به همگرایی منتهی شود. همچنین تعامل ما با بعضی از بازیگران خارجی مانند عربستان، روسیه، هند و چین میتواند روی این شوک اقتصادی که به ما وارد شده است، خیلی تاثیرگذار باشد و در نهایت آن را به یک شوک همگرا تبدیل کند.
نجفیپور در ادامه گفت: این شوک اقتصادی با روندی که از آن مشاهده میکنیم، شوک میرایی است. ما این را نسبت به سال ۹۱ راحتتر متحمل خواهیم شد و احساس میکنم که صدمات عمیق کمتری را نسبت به آن زمان به ما وارد خواهد کرد.
به گفته سرپرست هیات مدیره بیمه کوثر اکنون شرکتهای استخراجکننده و صادرکننده در صنایع نفت با کاهش تعهدات بیمهنامهها، سعی میکنند حقبیمههای پرداختی را کاهش دهند و این یک صدمه جدی به صنایع بیمه و نفت است. نجفیپور ادامه داد: اگر تصور کنیم بیمهنامههایی با نرخ پایینتر، شرایط بهتری را برای ما فراهم میکند، راه را اشتباه رفتهایم. از طرف دیگر بسیاری از پروژههای نفتی بعد از تحریم به دلیل کاهش بودجه متوقف شده است؛ وقتی پروژهای متوقف میشود، ریسک بیمهگری آن نیز بالاتر میرود. وی تصریح کرد: وقتی پروژهای کار میکند و در جریان است، میتوان بسیاری از ریسکهای آن را مدیریت کرد، اما وقتی پروژه به دلیل شوک اقتصادی متوقف شود، ریسک بالاتری دارد که شرکتهای بیمهگر باید به این نکته دقت کنند.
دکتر فرشاد نجفیپور با بیان اینکه الگوی فروش بیمهنامههای ما خیلی مشخص نیست و این در فضای تحریم شرایط را بدتر میکند، افزود: ما بیمهنامههایی داریم که پرداخت آن قرار است به «یوان» باشد و در خارج از ایران هم پرداخت خواهد شد؛ یعنی به غیر از اینکه عملیات بیمهگری را داریم، باید دشواریهای مبادلات ارزی را هم تحمل کنیم. وی تاکید کرد: در حال حاضر مبادله ارز چندان آسان نیست و بهتر است به پیمانهای پولی دوجانبه یا چندجانبه بیشتر توجه کنیم. در بسیاری از پیمانهای پولی دوجانبه که اکنون برای فرار از وابستگی به دلار در حال انجام است، با پول رمزدار (crypt currency) مثل بیت کوین و امثال آن کار میکنند و من فکر میکنم که ما هم باید به این سمت حرکت کنیم.
نجفیپور با تاکید بر حضور شرکتهای بیمه در منطقه و افزایش فعالیت بینالمللی آنها، خاطرنشانکرد: شرکتهای بیمه باید در عرصه بینالملل فعال شوند و نباید خود را در فضای داخلی محدود کنند، بنابراین باید کارکردن با این ارزهای بینالمللی را مدنظر داشته باشند. وی ادامه داد: شرکتهای بیمهای اگر تنها به عنوان سرمایهگذاری هم به کریپتو کارنسیها نگاه کنند، برایشان منفعت خواهد داشت.
سرپرست هیات مدیره بیمه کوثر با بیان اینکه پس از برجام، تعاملات ما با دنیا بیشتر شد، افزود: به دنبال این اتفاق، بازارهای خوبی در غرب آسیا پیدا کردیم که ضریب نفوذ بیمه هم در آنها پایین بود. یک سری قرارداد بیمهای در غرب آسیا منعقد کردیم ولی این قراردادها استحکامی نداشت و بعد از خروج آمریکا از برجام بسیاری از این قراردادها عملا معلق شد.
وی افزود: حتی بیمهنامههایی که با کشورهای خارجی داشتیم و بسیاری از آنها بیمه اشخاص بود، با مشکل روبهرو شد و نتوانستیم کار را ادامه دهیم. در بخش بیمههای اموال به خصوص در حوزه کشتیرانی، انرژی و باربری هوایی احتیاج به بیمه داشتیم اما در این دوران اتفـــاق نیفتـــاد و بسیـــــاری از شرکتهای داخلی ما اصلا نتوانستند در این فضا توفیق چندانی داشته باشند. او تاکید کرد: این نشان میدهد شرکتهای بیمه کمتر به بخش انرژی و حمل و نقل نگاه کردند و اکنون که مراوداتمان کمتر شده است، این مساله تهدید بزرگی برای ما به حساب میآید. وی ادامه داد: در زمان برجام هم بیش از ۷۰ درصد بیمههای اتکایی کشور را، خارجیها گرفتند و شرکتهای داخلی سهم زیادی در این بخش نداشتند.
فرشاد نجفیپور با اشاره به عملکرد صنعت بیمه اظهارکرد: طبق آخرین آمار رسمی، تا پایان سال ۹۵ در کشور ۲۸ هزار میلیارد تومان حق بیمه تولیدی داشتیم که کمتر از یک درصد آن مربوط به بخش انرژی بوده است؛ یعنی شرکتهای بیمه ما کمتر در بخش انرژی توفیق داشتهاند و اکنون در فضای تحریم فرصت بزرگی داریم که وارد بازار بیمه انرژی شویم. او تصریح کرد: تعریف بیمه انرژی در آییننامه بیمه مرکزی بسیار شفاف است اما شرکتهای بیمه تنها بیمههای مهندسی و آتشسوزی را صادر میکنند و شاید دلیل آن کارمزد بیشتر این بیمهنامه یا ناآشنایی با ریسکهای حوزه انرژی باشد.
سرپرست هیات مدیر بیمه کوثر در تشریح ریسکهای بخش انرژی گفت: معمولا در حوزه انرژی، حفاری پرریسکترین بخش و بعد از آن تولید، صنایع و پالایش هستند. در حفاری که بدترین آنها از نظر ریسک است ما به طور کلی ریسک کمی داریم ولی در صورت بروز حادثه هزینههای جبران بسیار سنگین است. وی گفت: بنابراین برای انعقاد یک قرارداد بیمه باید به گذشته نگاه کنیم و ببینیم که تعداد حوادث چقدر بوده و چه میزان خسارت پرداخت شده است. این موضوع در اینکه به سمت بیمهگری برویم یا خیر و اینکه اگر بیمه آن را به عهده گرفتیم چه نرخی برای بستن قرارداد در نظر بگیریم، بسیار تعیینکننده است. به عبارتی حوادث گذشته به شدت باعث ترمز ما می شود یا ما را به سمت یک نرخ خاص میبرد.
نجفیپور خاطرنشانکرد: وقتی به آمار سال ۹۵ نگاه میکنیم، متوجه میشویم که ضریب خسارت بخش انرژی ۶۸ درصد بوده است، در حالی که ضریب خسارت کل صنعت بیمه عدد ۸۰ درصد را نشان میدهد؛ به طور کلی تقریبا هر پنج سال در حفاری و هر دو سال در پتروشیمی یک حادثه سنگین داشتهایم و میتوان تواتر ریسک را بر اساس این الگو قرار داد که با توجه به این آمار، ضرورت توجه بیشتر به حوزه انرژی به شدت احساس میشود. وی با تاکید بر اینکه در شرایط تحریم که بسیاری از پروژهها به کندی انجام میشود، کمتر نیازمند بیمههای اتکایی هستیم، افزود: اکنون که مراودات ما و به تبع آن بیمه اتکایی کم شده است، باید به طور جدی روی بخش انرژی کار کنیم و با تعاملات جدی اعتماد بیمهگذاران این بخش را به دست آوریم.
فرشاد نجفیپور پیشنهاد کرد: اگر ارتباط متقابل صنعت بیمه با صنایع نفت، گاز و پتروشیمی را جدیتر بگیریم و با این صنایع تعامل داشته باشیم، میتوانیم قراردادهای بالقوه را شناسایی کنیم. همچنین در فضای جدید احتیاج به تغییر قوانین داریم؛ قوانینی که در حال حاضر بر صنعت بیمه و بسیاری از بخشهای انرژی حاکم است، عقد قراردادها را با مشکلات جدی مواجه کرده است. با توجه به فضای فعلی، نیاز به تغییر مقررات داریم تا شرایط بهتری در این تعامل پیدا کنیم. وی ادامه داد: برای پوشش این ریسکهای بزرگ، به توانگری بالا در شرکتهای بیمه نیاز داریم، پس سرمایه شرکتهای بیمه برای حضور در حوزه انرژی باید بیشتر شود.
سرپرست هیات مدیره بیمه کوثر اظهارکرد: پیشنهاد سوم من ایجاد صندوق مشترک بین شرکتهای بیمه و شرکتهای فعال در صنایع نفت و پتروشیمی است. همچنین باید از فضای موجود برای تعاملات بینالمللی استفاده کنیم که در این بین کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، گزینه مناسبی هستند. همچنین میتوان با شرکتهای آسیایی -به خصوص کشورهای جنوب شرق آسیا- و روسیه وارد مذاکره شد. در نهایت اینکه پیشنهاد میکنم به کریپتوکارنسیها در تعاملات و سرمایهگذاریهای آتی به طور جدیتر فکر کنیم.
ارسال نظر