اعضای غیردائم شورای امنیت برای تصویب قطعنامه آتشبس غزه درخواست دادند
در پی انتشار اخباری مبنی بر تهیه پیشنویس قطعنامه برقراری آتشبس فوری در نوار غزه، اعضای غیر دائم شورای امنیت خواستار رای دادن به آن شدند.
، منابع دیپلماتیک در این باره به شبکه الجزیره اعلام کردند: کشورهایی که عضو دائم شورای امنیت نیستند، خواستار رایگیری درباره پیشنویس قطعنامه آتشبس در غزه شدند
طبق گفته این منابع، پیش نویس قطعنامه مذکور خواستار برقراری آتشبس فوری، بدون قید و شرط و پایدار در غزه شده است.
روزنامه العربی الجدید دوشنبه در این باره گزارش داده بود: شورای امنیت در نیویورک در حال آماده شدن برای رایگیری درباره پیشنویس قطعنامه آتشبس در نوار غزه است، در حالی که پیشبینی میشود آمریکا علیرغم انجام تغییرات در این پیشنویس و نرمتر شدن لحن آن از حق وتو علیه آن استفاده کند.
طبق این گزارش، قرار است که شورای امنیت طی هفته جاری در مورد این پیشنویس رای گیری کند، اما هنوز به طور رسمی تایید نشده است. از روز یکشنبه، متن اولیه این پیشنویس چهار مرتبه اصلاح شده است.
این رسانه گزارش داد: ابتکارعمل پیشنویس قطعنامه توسط ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت یعنی الجزایر، سوئیس، اسلوونی، ژاپن، مالت، کرهجنوبی، موزامبیک، گویان، اکوادور و سیرالئون در نشست اخیر مطرح شد، این پیشنویس بعدا در بین کشورهای عضو دائمی که دارای حق وتو هستند (آمریکا، روسیه، انگلیس، چین و فرانسه) برای مذاکره توزیع شد.
یک منبع دیپلماتیک عالیرتبه غربی در نیویورک در رابطه با هدف اولیه از ارائه این پیشنویس، به العربی الجدید گفت: ۱۰ کشور عضو غیردائم در اصل توافق کردند که این پیشنویس باید فراتر از پیشنویسهای قبلی پیش برود و خواستار یک آتشبس فوری شدند که منعکسکننده آن چیزی است که در میدان اتفاق میافتد و بیان میکند که این وضعیت به تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی تبدیل شده است، و این زبان تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد است؛ چراکه آنها پیشنویسی را که تکرار تلاشهای قبلی باشد، بیفایده میدانند.
یکی دیگر از منابع دیپلماتیک مطلع از روند مذاکرات به العربی الجدید اعلام کرد: آمریکا در مذاکرات خود خطوط قرمز و ایرادات زیادی را تعیین کرد که قابل توجهترین آنها زبان مورد استفاده در پیشنویس اولیه مربوط به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد است که تصریح میکرد وضعیت تحولات غزه به تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی تبدیل شده است. تحت فشار آمریکا این بند در پیشنویسهای بعدی حذف و زبان آن نرمتر شد تا معتدل باشد و رضایت آمریکا را هم جلب کند.
وی گفت: این در حالی است که ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت اصرار داشتند که این پیشنویس باید حداقل با درخواست آتشبس فوری و بدون قید و شرط و همچنین آزادی بیقید و شرط اسرا تصویب شود.
طبق گزارش العربی الجدید، همچنین در اصلاحیه سوم پیشنویس ارائه شده تحت فشار آمریکا بندی درباره آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) حذف شد که در آن بر مخالفت شورای امنیت بر اقدامات علیه این آژانس تاکید شده بود.
العربی الجدید در ادامه نوشت: اصلاحات جدید آمریکا (طبق پیشنویس چهارم) تنها به تغییر یا حذف جملات خاص و تضعیف عبارت آنها اکتفا نکرده، بلکه اقدام به اضافه کردن بندهایی به آن کرده است؛ اقدامی که کشورهای مذاکرهکننده آن را نپذیرفتهاند.
در ماه ژوئن، شورای امنیت قطعنامهای را تصویب کرد که خواستار آتشبس فوری بر اساس پارامترهایی بود که توسط ایالات متحده، قطر و مصر در حال مذاکره بود و توافق سه مرحلهای آزادی اسرا را پیشبینی میکرد که به درگیری بین رژیم صهیونیستی و ملت فلسطین پایان میداد. اما از آن زمان تاکنون، گفتوگوها در مورد این چارچوب کاملا به هم ریخته است. ایالات متحده و مصر در ظاهر همچنان در حال مذاکره برای معامله اسرا هستند، هرچند تاکنون هیچ کدام به نتیجه نرسیده است.
بر این اساس، اعضای شورای امنیت بار دیگر بر روی قطعنامه آتشبس خود کار میکنند. چنین ابتکاراتی در گذشته تأثیری بر تحرکات رژیم صهیونیستی نداشته است، اما اعضا امیدوارند که فشار بر طرفها برای پایان دادن به درگیری را افزایش دهند.
از آغاز بمبارانهای مرگبار رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، ایالات متحده یکی از بزرگترین حامیان مالی، سیاسی و تسلیحاتی این رژیم باقی مانده است و در ظاهر دم از آتشبس میزند، اما در عمل، کاری برای توقف خشونتها و وادار کردن تلآویو برای خاتمه جنگ صورت نمیدهد و چندین بار قطعنامههای پیشنهادی شورای امنیت را وتو کرده است.
ارسال نظر