خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
ترامپ و برنامه جدید علیه صادرات نفت ایران
«دولت ترامپ قصد دارد با همکاری آنچه متحدان این کشور عنوان شده، زمینه را برای متوقف کردن و بازرسی ناوگان دریایی ایران که اقدام به حمل نفت صادراتی کشورمان می کنند، فراهم سازد. سناریو و طرحی که به زعم شمار زیادی از صاحبنظران، بسیار جاهطلبانه است و البته که موانع جدی نیز در مسیر اجراییشدن آن به چشم می خورند.»

، از همان نخستین ساعات پس از قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، تقریبا اغلب ناظران و تحلیلگران به این نکته اشاره داشتند که وی برنامه گسترده ای را برای احیای کارزار فشار حداکثری علیه ایران دارد. در این چهارچوب، به طور خاص بسیاری از صاحبنظران به این مساله اشاره داشتند که به احتمال زیاد، ترامپ و تیم متحدش در قدرت به دنبال ضربه زدن به شریان های صادراتی نفت ایران خواهند بود.
به هر حال، صادرات نفت بخش قابل توجهی از درآمدهای کشورمان را تشکیل می دهد و قدرت های غربی سالهاست که از این رهگذر سعی در ضربه زدن به کشورمان و اقتصاد آن داشته اند. در این راستا، ترامپ تنها اندکی پس از به قدرت رسیدن، بخشنامه ای را به امضا رساند که برپایه آن قانون Ship Act علیه صادرات نفت ایران اجرایی میشد. قانونی که وارد کردن ضربات جدی به شبکه صادرات نفت ایران را در دستورکار دارد. با این همه، برخی منابع غربی به تازگی از طرح جدید ترامپ برای متوقف کردن صادرات نفت ایران خبر داده اند.
به گفته این منافع، دولت ترامپ قصد دارد با همکاری آنچه متحدان این کشور عنوان شده، زمینه را برای متوقفکردن و بازرسی ناوگان دریایی ایران که اقدام به حمل نفت صادراتی کشورمان می کنند، فراهم سازد. سناریو و طرحی که به زعم شمار زیادی از صاحب نظران، بسیار جاهطلبانه است و البته که موانع جدی نیز در مسیر اجراییشدن آن به چشم می خورند. در این رابطه، به طور خاص توجه به دو نکته ضروری به نظر می رسد.
اولا، ایران در زمره کشورهایی است که از قدرت دریایی قابل ملاحظه ای برخوردار هستند و می تواند در آبهای دوردست از منافع خود با قدرت حفاظت کند. از این رو، هرگونه ماجراجویی ترامپ علیه ناوگان دریایی صادرات نفت ایران، می تواند تبعات مهلکی را برای آمریکا و یا کشورهای همراه و متحدِ آن به همراه داشته باشد. به هر حال، صادرات نفت ایران و حضور نفتکش های کشورمان در آب های بین المللی، حق طبیعی ایران است و ایران نیز متعهد به حمایت قاطع از منافع خود است. موضوعی که هم مشروع و هم طبیعی و قانونی است.
نکته دوم اینکه باید توجه داشته باشیم که ایجاد مزاحمت برای ناوگان دریایی حامل نفت ایران از سوی آمریکاییها، می تواند چالش های امنیتی را در روند عادی صادرات نفت جهان به ویژه از مبدا خلیج فارس ایجاد کند. به هر حال، ایران نیز در تنگه های راهبردی نظیر تنگه هرمز و یا تنگه باب المندب، از کارت های بازی موثری سود میبرد و می تواند بحران های جدی را برای جریان های مخالف با صادرات نفت خود ایجاد کند. موضوعی که البته پیشتر نیز در دوره پیشین حضور ترامپ در قدرت، جلوه های عینی خود را به نمایش گذاشته است.
ارسال نظر