ادعای «تایمز»:
ایران انگیزههای زیادی برای توافق هستهای با ترامپ دارد
روزنامه «تایمز» امروز (سهشنبه) در گزارشی با اشاره به اینکه «دونالد ترامپ» بهدنبال توافقی با امتیازات کمتر برای ایران است، مدعی شد که تهران نیز انگیزههای زیادی برای توافق هستهای با آمریکا دارد.

به گزارش
، «تایمز» ادعا کرد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا میتواند ایران را وادار کند که امتیازات بزرگی بدهد، در حالیکه متحدان واشنگتن در خلیج فارس نگران آشوب منطقهای هستند.این روزنامه با بیان این مقدمه گزارش داد، هنگامیکه ایالات متحده و ایران مذاکرات خود را آغاز کنند، حدود هفت سال از زمانیکه ترامپ توافقی با تهران درباره برنامه هستهای این کشور را لغو کرد، میگذرد. ترامپ در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۷) ادعا کرده بود که «این توافقی بسیار بد و یکطرفه بود که هرگز نباید منعقد میشد».
این روزنامه انگلیسی مدعی شد: «ایران از آن زمان برنامه هستهای خود را پیش برده است. این کشور اکنون بهراحتی میتواند اورانیوم را تا سطح قابل استفاده در تسلیحات، غنیسازی کند و ممکن است ظرف یک سال بمب بسازد».
این ادعا در حالی مطرح میشود که ایران بارها تاکید کرده برنامه هستهایاش ماهیتی کاملاً صلحآمیز دارد و بهعنوان یکی از اعضای معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهای (NPT)، متعهد به همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
در گزارش تایمز همچنین آمده است: ترامپ خود را موظف به دستیابی به توافقی جدید با امتیازات کمتر برای ایران کرده است که بتوان آن را برتر از توافق قبلی که او از بین برد، معرفی کند.
این روزنامه ادامه داد: مشخص نیست که او چگونه میخواهد به این هدف دست یابد، مگر اینکه با اعمال فشار ایران را وادار به برچیدن کامل برنامه [هستهای] خود کند. [رژیم] اسرائیل که مدتهاست حامی حملات به تاسیسات هستهای ایران است، از «مدل لیبی» حمایت میکند، همان طور که برخی در دولت ترامپ این کار را انجام میدهند.
این گزارش میافزاید: با این حال، برخلاف لیبی که در سال ۲۰۰۳ از پیگیری برنامه [هستهای] خود صرفنظر کرد، ایران دارای زیرساخت هستهای بهشدت تثبیتشدهای است. در همین حال، کارشناسان تردید دارند که این [زیرساختها] با اقدام نظامی، همانطور که ترامپ در صورت شکست مذاکرات تهدید کرده است، قابل نابودی باشد.
این روزنامه سپس با تاکید بر اینکه ایران این گزینه را رد کرده است، به اظهارات اخیر سیدعباس عراقچی وزیر خارجه اشاره کرد که گفته است: آنچه مقامات رژیم صهیونیستی گفتهاند [مدل مذاکراتی لیبی]، آرزوهای آنهاست که هرگز محقق نخواهد شد.
«تایمز» در این تحلیل خود همچنین مدعی شد: با این حال، تهران انگیزههای زیادی برای مذاکره بر سر توافقی جدید دارد.
برنامه صلحآمیز هستهای ایران همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بیاساس غرب قرار داشته است. پیش از برجام، کشورهای غربی با امنیتیسازی این موضوع، تلاش کردند با ابزار تحریم و تهدید نظامی علیه ایران اقدام کنند، اما بسته شدن پرونده «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) در سال ۱۳۹۴، این بهانه را از میان برداشت.
ایران پس از امضای برجام به تمامی تعهدات خود پایبند ماند، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ بهطور یکجانبه از توافق خارج شد و اروپا نیز نتوانست تعهدات خود را اجرا کند. در نتیجه، ایران در چارچوب حقوق برجامی خود، گامهایی در کاهش تعهدات برداشت. مذاکرات احیای برجام نیز به دلیل تعلل و زیادهخواهیهای غرب به نتیجه نرسید.
با این وجود، ایران همچنان به تعامل دیپلماتیک و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داده و تاکید کرده است که در صورت بازگشت طرفهای مقابل به تعهدات خود، آماده احیای توافق است. مذاکرات اخیر با تروئیکای اروپایی در ژنو و گفتوگوهای سه جانبه پکن نیز نشاندهنده تمایل تهران به حلوفصل موضوع از طریق دیپلماسی، مشروط به ارائه ضمانتهای واقعی برای رفع تحریمهاست. ایران بارها تاکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابلاعتماد که تحریمها را بهصورت تضمینشده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.
این در حالی است که رئیسجمهوری آمریکا بار دیگر به ادبیات تهدید و زور متوسل شده و بهصراحت جمهوری اسلامی ایران را به اقدام نظامی تهدید کرده است. دونالد ترامپ اخیرا در مصاحبه با شبکه انبیسی نیوز مدعی شد: «اگر توافق نکنند، بمباران خواهند شد.»
در پی این تهدید، مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه، سرپرست سفارت سوئیس در تهران را بهعنوان حافظ منافع آمریکا احضار و یادداشت رسمی هشدار جمهوری اسلامی ایران را به وی ابلاغ کرد. در این جلسه اظهارات تنشزا و غیرقانونی رئیسجمهوری آمریکا محکوم و بر عزم جدی ایران برای واکنش قاطع و فوری به هرگونه تهدید تاکید شد.
ارسال نظر