کاهش مصرف انرژی در سیستمهای سرمایشی با نانوسیالات محققان کشور
محققان کشور موفق به طراحی و ساخت ۸ محصول در حوزه نانو کردهاند که قابل استفاده در صنایع است؛ به گونهای که نانوفیلترهای تولیدشده در نیروگاه سیکل ترکیبی کرمان و شرکت پالایش گاز شهید هاشمینژاد و نانو سیال این محققان نیز موجب کاهش ۲ درصدی دمای روغن در کولرها در پیک گرمایی میشود.
به گزارش خبرگزاری موج در گردهمایی مدیران نیروگاههای برقی کشور کاربردهای فناوری نانو در صنایع نیروگاهی معرفی شدند و به منظور استفاده از این محصولات در نیروگاهها همفکری و تبادل نظر میان مدیران نیروگاهی صورت گرفت. مدیران و کارشناسان نیروگاههای شهید رجایی، رودشور، سیکل ترکیبی فارس، منتظرالقائم (عج) و شرکتهای مپنا، ماهتاب گستر (معاونت بهرهبرداری) و دفتر فنی گروه صبا در این نشست حضور داشتند.
در این نشست، حمایتهای ستاد نانو از بهکارگیری فناوری نانو در شرکتهای صنعتی و برخی از فناوریهای نانویی قابل استفاده در نیروگاهها معرفی شد. همچنین مهمترین چالشهای استفاده از محصولات نانو در نیروگاهها مانند هزینه تمام شده استفاده از این محصولات و لزوم ایجاد اعتماد صنایع به این فناوری نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مهندس نجیمی، دبیر کارگروه صنعت و بازار ستاد نانو در این گردهمایی پرداختن به «نوآوری باز» را یکی از مهمترین برنامههای ستاد نانو به منظور دسترسی صنایع بزرگ به فناوری نانو عنوان کرد و گفت: در این برنامه، نیازی به سرمایهگذاری شرکت بزرگ بر روی فناوری مورد نیاز خود وجود ندارد و شرکتهای دانشبنیان کوچک که به فناوری مورد نظر دست یافتهاند با حمایت ستاد نانو، فناوری را در اختیار شرکت بزرگ قرار میدهند که این مدل همکاری منجر به ریسک کمتر و دسترسی سریعتر به نتیجه مورد نظر برای شرکت خواستار فناوری میشود.
وی، کاهش سرمایهگذاری، دسترسی به نخبگان ایرانی مقیم خارج، کاهش ریسک، دسترسی سریع به بازار، افزایش موفقیت و تداوم نوآوری همزمان با تغییرات بازار را از مهمترین نتایج «نوآوری باز» ذکر کرد و ادامه داد: در این راستا برنامهای نیز تحت عنوان چالش فناوری توسط ستاد نانو در حال اجراست و چندین چالش در حوزههای مختلف صنعتی نیز برگزار شده است.
معرفی برخی از فناوریهای نانویی قابل استفاده در نیروگاههای کشور مانند نانوسیال خنک کننده، فیلترهای هوای نیروگاهی، پوششدهی سطح به روش PVD، رنگهای مقاوم به خوردگی، ماسکهای صنعتی نانویی، سامانه الکترودیالیز انتخابی جهت تصفیه آب، سامانه تصفیه آب خاکستری و تصفیه پساب صنعتی با استفاده از غشاهای هالوفایبر از دیگر برنامههای این گردهمایی بوده است.
مهندس همتی مجری طرح، نانوسیال خنک کننده و نانوپوشش ضد رسوب را محصولاتی دانست که قابلیت استفاده در نیروگاههای کشور را دارند و در کندانسورها و بویلرها، مبدلهای حرارتی هوایی، کمپرسورها و چیلرها، موتورخانه و تاسیسات مورد استفاده قرار میگیرند.
وی افزایش هدایت حرارت جابهجایی، افزایش سطح دیواره داخلی مبدل حرارتی، توربولانس در مقیاس مولکولی و افزایش هدایت حرارتی لایههای رسوب را از جمله مکانیزمهای عملکردی این محصول نام برد و ادامه داد: در این فناوری با استفاده از نانو پوششها و نانوفین که بر روی سطوح ایجاد میشود، سطح تماس دیواره فلزی با مولکولهای هوا و یا سیال آب افزایش یافته و به این ترتیب راندمان مبدلهای حرارتی افزایش مییابد.
مجری طرح خاطرنشان کرد: با استفاده از این نانوسیال در کولر، میتوان بهطور متوسط ۲ درجه دمای روغن را در ساعات پیک و در فصل تابستان کاهش داد، همچنین با استفاده از نانوسیالات و نانوپوششها مصرف سوختهای فسیلی در بویلرها و سیستمهای تاسیساتی کاهش پیدا میکند.
وی یادآور شد: این محصول در برخی از صنایع کشور به بهرهبرداری رسیده است.
مهندس فروندی از دیگر محققان کشور است که در این گردهمایی به بیان کاربرد فیلترهای تولیدی در صنایع خودرو، نیروگاهی و نفت، گاز و پتروشیمی پرداخت و اظهار کرد: در طرح پوششدهی کاغذ فیلتر با نانوالیاف، سطح قبل از شروع عملیات چین کن در تولید فیلتر، تحت یک میدان الکتریکی ولتاژ بالا، با لایهای از الیاف پلیمری با قطر بین ۵۰ تا ۳۰۰ نانومتر لایهنشانی میشود، به این ترتیب راندمان فیلتراسیون از طریق کاهش اندازه سوراخها ارتقا یافته و عمر فیلتر نیز با استفاده از روش فیلتراسیون سطحی افزایش مییابد.
وی، نیروگاه سیکل ترکیبی کرمان، شرکت پالایش گاز شهید هاشمینژاد و شرکت طوس سیر رضوان را شرکتهایی عنوان کرد که از فیلترهای نانویی این شرکت استفاده کرده و کارایی بالای این فیلترها را تایید کردهاند.
ارسال نظر