محققان دانشگاه کلمبیا:
فناوری کریسپر جهش ژنتیکی به همراه دارد
گروهی از محققان دانشگاه کلمبیا اعلام کردند که فناوری اصلاح ژنی کریسپر می تواند عوارض جبران ناپذیری همچون جهش ژنتیکی را به همراه داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری موج به نقل از پایگاه یونیورسیتی هرالد، پس از این که فناوری "کریسپر" معرفی شد از آن به عنوان درمانی برای تمام بیماریها از جمله سرطان یاد کردند.
"تناوبهایِ کوتاهِ پالیندرومِ فاصلهدارِ منظمِ خوشهای" (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) که به اختصار "کریسپر" نامیده میشود، نوعی سیستم ایمنی تطابقپذیر در باکتریها است که آنها را قادر به کشف دی.ان.ای ویروس و سپس نابودیشان میکند.
بخشی از سیستم کریسپر، پروتئینی به نام Cas۹ است، که قابلیت جستجو، برش زدن و سرانجام استحاله دی.ان.ای ویروس را به روشی خاص دارد. فناوری کریسپر به دانشمندان اجازه میدهد، تغییراتی در دی.ان.ای سلولها ایجاد کنند.
این فناوری به عنوان روشی درمانی برای همه بیماریها معرفی شد، اما اخیرا دانشمندان دریافتند که این روش حاوی یک نقصان جدی است. نقصی که در صورت نادیده گرفته شدن میتواند اثرات خطرناک و مخربی بر جا بگذارد.
از بخش Cas۹ فناوری "کریسپر" به عنوان منبع و امکانی برای درمان انواع بیماریهای ژنتیکی، نابینایی و سرطان یاد شده بود. قرار بود این کار با اضافه کردن، بازیابی یا حذف کردن بخشهای مشخصی از ژنومها انجام گیرد.
"ژنوم"(Genome) همه ماده ژنتیکی یک موجود است که در اصل محتوای ژنتیکی یاخته آن موجود که شامل دی.ان.ای هسته، کلروپلاست و میتوکندری است، میباشد. "ژنوم" دستورالعملهای ارثی برای ساخت، پیشبرد و نگهداری یک موجود زنده را دارا میباشد.
گروهی از محققان آمریکایی از روش "کریسپر" برای بازگرداندن بینایی به موشهای نابینا استفاده کردند. با اینکه این روش موفقیتآمیز بود اما عوارضی هم داشت که موجب جهش ژنتیکی ناخواسته شد. دانشمندان به طور مشخص بیش از ۱۵۰۰ جهش کوچک و بیش از ۱۰۰ جهش بزرگ در دو بخش از موشها مشاهده کردند.
پروفسور استفان تسانگ استاد دانشگاه کلمبیا آمریگا میگوید: جامعه علمی باید در صورت عدم رعایت ترتیبگذاری ژنوم هنگام آزمایش حیوانات زنده که امری ضروری است، نسبت به خطرات احتمالی جهشهای غیرمترقبه آگاه و هشیار باشد.
براین اساس محققان با آگاهی از این خطرات احتمالی اعلام کردند از این پس دست به عصا حرکت خواهند کرد. هرچند که همچنان معتقدند "کریسپر" نقش مهمی در مقابله با بیماریها ایفا خواهد کرد.
ارسال نظر