English

سدی در برابر برداشت همسایه جنوبی از میدان مشترک

یکی از افسوس‌های بزرگ ایرانیان در یک دهه گذشته برداشت نامتعارف کشور قطر به عنوان همسایه جنوبی از میدان بزرگ مشترک نفت و گاز پارس جنوبی بود.

سدی در برابر برداشت همسایه جنوبی از میدان مشترک

به گزارش خبرگزاری موج به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، خردادماه ١٣٨٩ قرارداد ٦ فاز متعارف پارس جنوبی با حضور رئیس جمهوری وقت در عسلویه به امضا رسید. این قراردادها به فازهای ٣٥ ماهه موسوم شد. یکی از این فازها، فاز ١٩ پارس جنوبی بود که قرار بود در مدت زمان ٢ سال و ١١ ماه به پایان برسد، اما در عمل اتفاق دیگری رخ داد و زمانی که دولت یازدهم مدیریت اجرایی کشور را بر عهده گرفت تنها ۶۷ درصد آن یعنی حدود دو سوم آن پیشرفت داشت.

توسعه فاز ١٩ پارس جنوبی به دلیل قرار گرفتن آن در بلوک مرزی با میدان گنبد شمالی در قطر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بود، چرا که مهاجرت گاز به سمت قطر و تاخیر در توسعه این میدان، سبب برداشت بیشتر همسایه جنوبی از سهم ایران می‌شد. این حساسیت اما نتوانست دولت قبل را مجاب کند که سرعت توسعه این فاز که به اندازه دو فاز متعارف بود را تسریع بخشد و اولویت را به توسعه این فاز اختصاص دهد.

شرکت‌های پتروپارس، پتروپارس ایران و مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی، پیمکانکاران اجرای این پروژه در شرایطی کارشان را آغاز کردند که صنعت نفت در شرایط سخت تحریم قرار داشت و محدودیت منابع مالی و توقف ورود برخی تجهیزات مشکلات اجرای این ابرپروژه را دو چندان کرده بود. تامین نشدن به موقع منابع مالی و به دنبال آن ناتوانی در پرداخت‌های به موقع به سازندگان، میسر نبودن شرایط انتقال ارز برای خرید تجهیزات، از جمله مشکلات در اجرای این پروژه بود، تا آنجا که در برخی موارد، ایران مجبور به سفارش مجدد ساخت کالاها شد و این موضوع خودش را در تاخیر اجرای کار نشان داد.

فاز ١٩ پارس جنوبی شامل ۴ سکوی دریایی جمعاً شامل ٢١ حلقه چاه در فاصله ١١٠ کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله ٣٢ اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی هر خط ١١٠ کیلومتر است. با آغاز به کار دولت یازدهم و با تغییرسیاست‌های توسعه ای در پارس جنوبی روند اجرای کار در فاز ١٩ سرعت پیدا کرد. به اعتقاد کارشناسان صنعت نفت، اغراق نیست اگر گفته شود سیاست‌گذاری دولت یازدهم مبنی بر اولویت‌بندی طرح و تخصیص منابع به پروژه‌های پارس جنوبی و همچنین اجرای برجام، نقش مهمی در بهره‌برداری روزانه ٥٦,٦ میلیون متر مکعبی از این فاز داشت.

اجرای فاز ١٩ که در دوران تحریم‌ها شروع شد، تجربه‌هایی ارزشمند را به پیمانکاران ایرانی در مورد چگونگی انتقال ارز و دریافت کالا آموخت به گونه‌ای که در حال ‌حاضر کمتر شرکتی را می‌توان نام برد که در شرایط استاندارد کار کند و از تجربیات مشابه شرکت‌های ایرانی برخوردار باشد.

هدف از اجرای فاز ١٩ پارس جنوبی تولید روزانه ٥٦,٦ میلیون مترمکعب گاز غنی، ٧٥ هزار بشکه میعانات گازی، ٤٠٠ تن گوگرد و همچنین تولید سالانه یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی است.

اما فاز ١٩ پارس جنوبی بی‌شک یکی از پروژه‌های پیشرو پارس جنوبی است که رکوردهای منحصر به فردی را موجب شده است. بهره‌برداری سه ردیف پالایشگاهی در کمتر از ۶ ماه این فاز را در رده یکی از فازهای پیشرو قرار داده است. ارسال گاز شیرین این فاز بدون استفاده از گاز فازهای ٦ تا ٨ پارس جنوبی به شبکه سراسری یکی از «ترین»های این پروژه است که به همت تکنیسین‌ و مهندسان صنعت نفت به دست آمده است. همچنین رکورد ٧٠ روز از زمان نصب سکوی ١٩A در محل خود در دریا تا تولید گاز و ارسال آن به پالایشگاه در این فاز ثبت شد. میزان اشتغال در این فاز به صورت روزانه ١٠ هزار نفر بوده است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در روز افتتاح فاز ۱۹ پارس جنوبی از افزایش تولید تجمعی میدان گازی پارس جنوبی به هزار و ٦٠ میلیارد متر مکعب خبر داد و گفت: کشور همسایه (قطر) تاکنون از این میدان هزار و ٧٧١ میلیارد متر مکعب گاز برداشت کرده است. علی کاردر درآمدزایی حاصل از تولید این مقدار گاز را از ابتدا تاکنون معادل ١٩١ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: با افتتاح طرح‎های توسعه‎ای امروز و ادامه این مسیر، امیدواریم بتوانیم فاصله تولید تجمعی ایران و قطر را به سرعت کاهش دهیم. کاردر با اشاره به حفاری‎‎ چاه‎ها از سوی کشور همسایه در مناطق مرزی، گفت: با توجه به حوزه تخلیه چاه‌ها، اتفاقی در حوزه مهاجرت گاز نمی‌افتد و اگر سرعت خوبی داشته باشیم می‌توانیم سهم‌مان را از این میدان به دست آوریم.

سهمی که معاون وزیر نفت به آن اشاره می‌کند یکی از مهم‌ترین عواملش فاز ۱۹ است. به این ترتیب در طول عمر دولت یازدهم تولید روزانه گاز در پارس جنوبی نسبت به سال ٩٢ دو برابر شده است و تولید روزانه گاز ایران از حداکثر ٢٨٥ میلیون متر مکعب در سال ٩٢ به حدود ٥٧٠ میلیون متر مکعب رسیده است. در واقع در سال ٩٥، رکورد تولید گاز در پارس جنوبی با ثبت تولید ١٥٥ میلیارد مترمکعب گاز در این میدان شکسته شد.

در همین حال مهدی یوسفی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به اقدامات صورت گرفته در دولت یازدهم از جمله فاز ۱۹ گفت: از ابتدای فعالیت دولت یازدهم در وزارت نفت، برخی فازهای پارس جنوبی اولویت‌بندی شدند و طی کمتر از چهار سال این فازها با شتاب چشمگیری به نتیجه رسیده‌اند که فاز ۱۹ (‌معادل ٢ فاز استاندارد) به بهره برداری رسید.

یوسفی با تاکید بر این که راه‌اندازی پروژه‌های عظیم در پارس جنوبی دستاورد و موفقیتی بزرگ و ملی است، اظهار کرد: تحقق این تدابیر با برنامه‌ریزی بلندمدت و به دست بیش از ٦١ هزار ایرانی که در منطقه ویژه اقتصاد انرژی پارس فعالند اجرا شده است.

تحولات صورت گرفته در پارس جنوبی از جمله در فاز ۱۹ در حالی رخ داد که پارس جنوبی در زمینه جذب سرمایه‌گذاری مشمول برجام نبود چرا که قراردادهای پارس جنوبی قبل از برجام بسته شده بود، اما موضوعی که پس از برجام در پارس جنوبی رخ داد، آزادسازی محموله‌هایی بود که در خارج کشورمانده بودند و همین امر موجب تسریع در تکمیل این پروژه‌ها شد.

عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه