هشتمین نشست کمیسیون مشترک برجام فردا در وین
هشتمین نشست کمیسیون مشترک برجام قرار است فردا (جمعه) ۳۰ تیر ماه در وین برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری موج، شهر وین برای هشتمین بار فردا (جمعه) ۳۰ تیر ماه میزبان نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیأتهای ایران و ۱+۵ (آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، انگلیس و آلمان) به همراه نماینده اتحادیه اروپا به ریاست هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود.
سید عباس عراقچی و مجید تختروانچی معاونان وزیر خارجه ایران و اعضای ارشد تیم مذاکره کننده هستهای که در سفر ظریف به نیویورک وی را همراهی میکنند، قرار است فردا در این نشست با اعضای ۱+۵ آخرین روند اجرای برجام را مورد گفتوگو قرار دهند. تبیین بدعهدیهای آمریکا از جمله دستورکارهای تیم ایرانی در این نشست خواهد بود.
به احتمال قوی همچون دورههای قبل رایزنیهای دوجانبه در حاشیه این نشست نیز برگزار خواهد شد. در این راستا المانیتور به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد: «انتظار میرود که آمریکا و ایران روز جمعه در وین، یک نشست دوجانبه درباره اجرای برجام داشته باشند».
خبرنگار این پایگاه آمریکایی در توئیتر خودش نوشت که «آمریکا دیدار دوجانبه با ایران در حاشیه نشست کمیسیون مشترک برجام در وین را درخواست کرده است».
لازم به ذکر است، «تام شانون» ریاست هیأت آمریکایی را در این نشست بر عهده دارد.
در هفتمین نشست کمیسیون که پنجم اردیبهشت در وین برگزار شد، دیدار دوجانبهای بین ایران و آمریکا در حدود دو ساعت برگزار شد و این نشست اولین دیدار دوجانبه در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بود.
به گزارش فارس، وزارت خارجه کشورمان ۲۶ تیر ماه سال جاری ششمین گزارش خود درباره روند اجرای برجام را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تقدیم کرد. در این گزارش با اذعان به تداوم چالشها و مشکلات بر سر راه بهرهمندی حداکثری ایران از منافع برجام از حیث رفع تحریمها، مشکل اصلی را کماکان اقدامات یکجانبه و رویکرد غیرسازنده آمریکا دانست و با اشاره به تحرکات خصمانه آمریکا در هر دو قوه مجریه و مقننه، تاکید کرد که وزارت امور خارجه در رایزنی مستمر با سایر طرفهای برجام در این خصوص است.
وزارت امور خارجه با اشاره به تداوم برخی مشکلات در حوزه بانکی، با استناد به ارزیابیهای رسمی بانک مرکزی عنوان کرد که عمده این مشکلات مرتبط با عوامل غیربرجامی بوده و به عوامل دیگری مانند تحریمهای اولیه و غیر هستهای آمریکا، قوانین انضباطی مرتبط با پولشویی، مربوط میشود.
براساس این گزارش، عراقچی معاون وزیر خارجه ایران و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست هشتمین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین را برعهده دارند.
بر اساس توافق وین، کمیسیون مشترک هر سه ماه یکبار با حضور جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان اتحادیه اروپایی و کشورهای 1+5 به منظور بررسی روند اجرای برجام و بحث و تبادل نظر در مورد مشکلات و موانع احتمالی، تشکیل جلسه میدهد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اخیرا در نامهای به کنگره پیروی ایران از تعهدات برجام را تأیید و اقدام به تمدید توقف تحریمهای کنگره آمریکا علیه ایران کرد، ولی در عین حال دولت این کشور اقدام به افزودن نام 18 شخص حقیقی و حقوقی ایران و خارجی به فهرست تحریمهای یکجانبه غیرهستهای به بهانه کمک به برنامه موشکی ایران کرد که این اقدام واکنش وزارت خارجه ایران را در پی داشت.
وزارت خارجه کشورمان ساعاتی پس از اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی به بهانه برنامه موشکی ایران در بیانیهای، این اقدام آمریکاییها را سخیف و بیارزش خواند و افزود: «در کنار اجرای این تعهدات، دولت آمریکا به منظور جبران ناکامی خود در قانع کردن متحدین اروپایی برای خروج از برجام، اقدام به اضافه کردن نام تعداد دیگری از اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی، به فهرست تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی خود به بهانه کمک به برنامه موشکی ایران کرد.»
وزارت خارجه همچنین از اقدام متقابل ایران در واکنش به این اقدام آمریکا خبر داد و اعلام کرد: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با محکوم کردن اقدام سخیف و بی ارزش آمریکا در اضافه کردن اسامی افراد جدید به فهرست تحریم های غیرقانونی خود، متقابلا اقدام به تحریم تعدادی دیگر از اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی که در ضدیت با مردم ایران و سایر ملل مسلمان منطقه گام برداشته اند، خواهد کرد و اسامی این اشخاص به زودی اعلام خواهد شد.»
به گزارش فارس، شهر وین پنجم اردیبهشت ماه (25 آوریل) سال جاری نیز به مدت یک روز میزبان هفتمین نشست کمیسیون مشترک برجام بود.
مباحث فنی، تحریمها، کارشکنی و مخالفت انگلیس با خرید 950 تن کیک زرد توسط ایران از قزاقستان و بدعهدی، تعلل و مقابلهجویی آمریکا نسبت به برجام از جمله مواردی بود که در هفتمین نشست کمیسیون برجام درباره آن گفتوگو شد.
هیأت ایرانی همچنین یک روز قبل از این نشست رایزنیهایی را با هیأتهای روس، اتحادیه اروپا و چین داشت و عراقچی با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز دیدار و گفتوگو کرد. رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام با بیان اینکه وظیفه ما رفع موانع و مشکلاتی است که در سر راه ممکن است پیش بیاید، ملاقاتش با آمانو را بسیار خوب خواند.
تیم ایرانی همچنین بعد از پایان هفتمین نشست کمیسیون رایزنیهای دوجانبهای را با هیأتهای انگلیس و آمریکا داشت. گفتوگو با هیأت آمریکایی دو ساعت به طول انجامید.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در پایان نشست کمیسیون مشترک در وین در گفتوگو با خبرنگاران با بیان اینکه طلبکاری ما از طرفهای مقابل بخصوص آمریکا در بدعهدیها، تاخیر و تعللی که در اجرای برجام داشتند، همیشه به قوت خود است و مرتبا روی آن کار کرده و سعی میکنیم اصلاح کنیم، اظهار داشت: در نشست امروز بحثهای مفصلی در این خصوص انجام شد.
وی گفت: در حوزه هستهای مرور کاملی بر آخرین وضعیت موجود شد، هم در حوزه غنی سازی هم در حوزه تحقیق و توسعه و همچنین در بحث اراک و فردو بررسی و مرور شد. خوشبختانه در اراک تحول مثبتی صورت گرفت و قرارداد با چین امضا شد و کمیسیون مشترک از این قرارداد خیلی استقبال کرد و همینطور بحث مفصلی درباره سایر حوزههای همکاریهای صلحآمیز هستهای هم با اعضای 1+5 و هم با سایر کشورها صورت گرفت.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه همه اعضای کمیسیون مشترک از اینکه ایران به تعهداتش کاملا پایبند بوده و در گزارشات آژانس مرتبا منعکس شده، ابراز خرسندی کردند، افزود: همه اعضا تاکید کردند که به تعهداتشان در برجام ادامه خواهند داد و همه تأکید کردند لازم است تعهدات برجام در یک فضای سازنده و همراه با حسن نیت باید اجرا شود.
وی خاطرنشان کرد: اجرای موفقیت آمیز برجام خواست همه است.
*نشستهای قبلی کمیسیون مشترک برجام
ششمین نشست این کمیسیون به ریاست سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و با حضور مدیران سیاسی گروه 1+5 در تاریخ 21 دی ماه 1395 در شهر وین برگزار شد.
نشست کارگروه اجرایی کردن لغو تحریمها نیز یک روز قبل (20 دی ماه) به مدت حدود دو ساعت و با حضور هیاتهای کارشناسی ایران و کشورهای عضو گروه ١+٥ برگزار شد.
در ششمین نشست کمیسیون مشترک برجام، اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مورد بررسی قرار گرفت و نامه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران به فدریکا موگرینی بعنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام درباره تمدید قانون آیسا مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش فارس، در پی اقدام آمریکا در خصوص تمدید قانون تحریمهای ایران (آیسا) 27 آذر ماه 1395 محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامه رسمی به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، خواستار برگزاری جلسه کمیسیون مشترک برجام برای رسیدگی به اقدام اخیر آمریکا شد.
کمیسیون مزبور در پایان جلسه با طرح ایران برای پاکسازی رسوبات از تاسیسات غنیسازی نطنز موافقت کرد. در نشست مزبور هیأت آمریکایی بر پایبندی به برجام تأکید کرد و دیگر اعضای 1+5 با جدی خواندن نگرانی ایران، خواستار اقدامات آمریکا برای بیاثر ماندن آیسا و شفافسازی کامل در این زمینه شدند.
*نشستهای قبلی
به گزارش فارس، نخستین نشست کمیسیون مشترک برجام بین ایران و 1+5 در تاریخ 26 مهر ماه 1394 در وین برگزار شد، طرفین توافق کردند تا این کمیسیون هر سه ماه یک بار یا در صورت درخواست زودتر، برای بررسی روند اجرای برجام در وین تشکیل جلسه دهد.
دومین نشست این کمیسیون نیز 16 آذر 1394 با حضور هیأتهای مذاکره کننده ایران و 1+5 (آلمان، فرانسه، انگلیس، آمریکا، روسیه و چین) و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دو نوبت صبح و عصر در هتل کوبورگ شهر وین برگزار شد و پیشنویس قطعنامه 1+5 به شورای حکام در خصوص بستن PMD در این نشست مورد بحث قرار گرفت.
سومین دور از نشستهای کمیسیون مشترک برجام نیز سوم اردیبهشت 1395 با حضور هیأت مذاکرهکننده ایرانی و 1+5 در وین برگزار شد و طرفین در این نشست ضمن بررسی روند اجرای برجام توافق کردند که برای تضمین اجرای لغو تحریمها یک گروه کاری ویژه تشکیل شود.
همچنین در حاشیه این نشست قرارداد فروش 32 تن آب سنگین بین سازمان انرژی اتمی ایران و یک شرکت آمریکایی به امضا رسید.
چهارمین نشست این کمیسیون نیز 29 تیر ماه 1395 در وین برگزار شد و بنابر اعلام سید عباس عراقچی مذاکرهکننده ارشد ایران در این کمیسیون مشکلات و موانعی که در زمینه بانکی وجود دارد به خصوص در زمینه برقراری مجدد اتصالات بانکی و سایر موانع و مشکلاتی که در اجرای برجام پیش آمده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا راهحلهایی برایش پیدا شود.
به گزارش فارس، همچنین در این نشست برخی مسائل و مشکلات فنی و تکنیکی که در خصوص اجرای تعهدات ایران و سوءتفاهمات یا سوءبرداشتهایی که در خصوص اجرای ابعاد فنی برجام ممکن است بین ایران و آژانس یا آژانس و 1+5 پیش بیاید، مطرح شد.
پنجمین دور نشست کمیسیون مشترک برجام 31 شهریور ماه سال گذشته (1395) در نیویورک برگزار شد.
لازم به ذکر است کمیسیون مشترک برجام تاکنون یک دور نشست در سطح وزرای خارجه داشت که این نشست اول مهر ماه 1395 در نیویورک برگزار شد.
ارسال نظر