English

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور:

سواد سایبری مسوولان باید بالا رود

سردار جلالی با تأکید بر اینکه سواد سایبری مسوولان باید بالا رود، اظهار کرد: سه تعریف از فناوری وجود دارد؛ یکی اینکه فناوری فقط سرویس و خدمات است، دوم اینکه فناوری فقط تهدید است و سوم این که آسیب و تهدیدات فناوری را باید بشناسیم و از قابلیت‌های آن برای پیشرفت استفاده کنیم.

سواد سایبری مسوولان باید بالا رود

به گزارش خبرگزاری موج، سردار غلامرضا جلالی یکشنبه (۵ آذر) در همایش پدافند زیستی استان همدان، با تأکید بر اینکه داشتن یک سیستم یکپارچه پدافند زیستی یک ضرورت جدی است، اظهار کرد: موضوع پدافند زیستی یک موضوع جدی و سیاسی است که در بسیاری کشورها شکل گرفته و دنبال می‌شود.

وی با بیان اینکه تهدید زیستی در بین پنج تهدید بزرگ دنیا در سال ۲۰۲۵ عنوان شده است، تصریح کرد: انسان، دام، غذا، آب آشامیدنی و نباتات در حوزه پدافند زیستی بسیار مهم است.

در ۱۰ سال آینده جهان با یک اپیدمی گسترده مواجه خواهد شد 

جلالی افزود: رئیس شرکت مایکروسافت در کنفرانس مونیخ راجع به تهدیدات زیستی عنوان کرد در ۱۰ سال آینده جهان با یک اپیدمی گسترده مواجه خواهد شد به‌طوریکه بیماری‌های دستکاری شده و اپیدمی‌های گسترده یک پدیده و تهدید جهانی خواهد بود که در این راستا سه پیشنهاد ایجاد سامانه نظارت و کنترل جهانی بیماری‌ها، ایجاد وزارتخانه‌ای از واکسن و دارو و سامانه تشخیص و آمادگی بخش بهداشتی و غیربهداشتی در حد آمادگی‌های یک ارتش برای حمله را مطرح کرد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور یادآور شد: موضوع پدافند زیستی باید در قالب ظرفیت ملی که بتواند با این دست از حوادث و فرآیندهایی که ممکن است به روند جهانی تبدیل شود، درنظر گرفته شود.

وی با بیان اینکه تهدیدات زیستی از یک بهداشت اولیه آغاز می‌شود، ادامه داد: تهدیدات زیستی در بخش مقابله موضوعات زیادی را دربرمی‌گیرد و برای یک پدافند زیستی جامع باید ۲۲ دستگاه اجرایی با هم هماهنگ باشند.

وی تهدیدات طبیعی، تروریستی و جنگی را انواع تهدیدات زیستی دانست وگفت: در بحث تهدیدات زیستی منشأ تهدیدات بسیار مهم است و بعد از آن عامل تهدید مورد اهمیت قرار دارد.

تأکید بر ارتقاء سیستم تشخیص عامل و منشأ تهدیدات زیستی

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با تأکید بر ارتقاء سیستم تشخیص عامل و منشأ تهدیدات زیستی، اظهار کرد: عامل تهدیدات زیستی می‌تواند از طریق ویروس، بیماری و یا فرار آزمایشگاهی و عامدانه باشد که در بیوتروریسم منشأ و فاعل مجهول است و فقط از طریق ارتقاء سیستم تشخیص می‌توان فهمید منشأ تهدید چه بوده است.

جلالی بیان کرد: از منظر پدافند غیرعامل و زیستی این نوع از دستکاری ژنتیکی ویروس، تبدیل به یک ویروس ساده به سلاح زیستی است.

وی با بیان اینکه در بیوتروریسم امنیت ملی و عمومی تحت تأثیر قرار می‌گیرد، تصریح کرد: در سطح مقابله در حوزه بیوتروریسم، بخش اول مقابله اطلاعاتی است تا تروریسم را پیدا کنند که دستگاه‌های اطلاعاتی مسئولیت دارند و در بخش دوم مقابله با بخش بیو یعنی پیامدهای بیماری است که دستگاه های بهداشتی درمانی وظیفه دارند.

در جنگ زیستی از سلاح زیستی استفاده می‌شود

وی با اشاره به اینکه ویروس‌ها، قارچ‌ها، باکتری‌ها و پریون‌ها از عوامل تهدیدات زیستی به شمار می‌روند، خاطرنشان کرد: در جنگ زیستی از سلاح زیستی استفاده می‌شود، منشأ تهدیدات یک کشور مهاجم است، سطح تولید خطر در مقیاس امنیت ملی است و همراه با سایر تهدیدات به‌کارگیری می‌شود.

جلالی افزود: اهداف تهدیدات زیستی در زمان جنگ و اهداف تهدیدات زیستی در زمان صلح متفاوت است به طوری که در زمان صلح عمدتاً اهداف اقتصادی برای فروش واکسن و دارو و حمله زیستی به صنایع خاص و آسیب رساندن به سلامت عمومی دنبال می‌شود.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با تأکید بر اینکه در دوران دفاع مقدس نمونه‌هایی از حملات زیستی توسط عراق صورت گرفت، گفت: در برخی مواقع حملات زیستی در حوزه کشاورزی نیز صورت می‌گیرد که از بین رفتن زیتون رودبار و ماهی‌های سردابی در برخی از استان‌ها نمونه‌هایی از حملات زیستی بود.

وی با اشاره به گام‌های اساسی پدافند زیستی در مواقع بحران، یادآور شد: سیاست‌گذاری، راهبری، هدایت، عملیاتی عملیات پدافند زیستی از گام‌های اساسی پدافند زیستی است.

جلالی با بیان اینکه فرماندهی قرارگاه پدافند زیستی در استان‌ها به استاندار و جانشینی آن به فرماندهی سپاه واگذار شده است، خاطرنشان کرد: پدافند زیستی الزاماً پزشکی نیست و وظیفه همه دستگاه‌هاست.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور اظهار کرد: تهدیدشناسی، محیط‌شناسی، عملیات تخصصی پدافند زیستی، عملیات امدادونجات و درمان و محدودسازی منطقه عملیات، رفع آلودگی، ردیابی و تعاقب تهدید و مستندسازی از اقدامات فرماندهی قرارگاه پدافند زیستی است.

وی با تأکید بر اینکه مقابله با تهدیدات زیستی یک اقدام جمعی است و همه دستگاه‌ها باید پای کار باشند، پیشنهاد کرد: در استان طرح‌ریزی پدافند زیستی براساس فرضیات صورت بگیرد و در این زمینه تمرین و آموزش داده شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز گفت: پدافندغیرعامل بهداشت، پیشگیری و اقدامات قبل از وقوع آمادگی برای وقوع و مدیریت بحران است.

حبیب‌الله موسوی‌بهار اظهار کرد: سازمان پدافند غیرعامل در چندین حیطه فعالیت دارد که پدافند زیستی یکی از آن وظایف مهم است و در شش حوزه انسان، غذا، دام زیرساخت‌های زیستی دارو و تجهیزات فعالیت دارد.

وی تصریح کرد: در حوزه پدافند زیستی احساس می‌کنیم وظیفه داریم زیرساخت‌های زیستی، مواد و تجهیزات و نیروی انسانی برای ادامه حیات در مواقع لازم ذخیره‌سازی و مقاوم‌سازی کنیم.

موسوی‌بهار با تأکید بر حفاظت و حمایت از نفوذ و دستبرد زدن بر امکانات و تجهیزات کشور، ادامه داد: باید در زمینه حفاظت از منابع یاخته‌ای، ژنی و بردن مواد بیولوژیک و تولید بیوباندها از ژنوم‌های ما در خارج دید روشن و آگاهی داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: وظیفه کارگروه پدافند زیستی در مواقع بحران‌های طبیعی و غیرطبیعی این است که سلامت سایر افرادی که در سایر حوزه‌های اقتصاد، صنعت، دفاع و امنیت فعالیت دارند، حفظ کند تا آنها بتوانند چرخه جامعه را به گردش دربیاورند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه سعی شده در کارگروه پدافند زیستی اقداماتی صورت بگیرد تا منابع انسانی تاب‌آور و قوی داشته باشیم، یادآور شد: شبکه درهم تنیده‌ای در حوزه پدافند زیستی فعالیت می‌کند که بخش صنعت، اقتصاد، امنیت و دفاع همه با هم باید حافظ یکدیگر باشند تا جامعه بتواند در زمان بحران جامعه‌ای تاب‌آور باشد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور همچنین در شورای پدافندغیرعامل استان همدان، فناوری را دارای قابلیت‌های بسیاری برای کمک به پیشرفت بشر که تهدیداتی را نیز دارد، اعلام کرد و  گفت: باید آسیب و تهدیدات این تکنولوژی را شناخته و از قابلیت‌های آن استفاده کنیم که متأسفانه برخی از مسئولان ما فرهنگ استفاده درست از فناوری را ندارند.

سردار جلالی با تأکید بر اینکه سواد سایبری مسئولان باید بالا رود، اظهار کرد: سه تعریف از فناوری وجود دارد؛ یکی اینکه فناوری فقط سرویس و خدمات است، دوم اینکه فناوری فقط تهدید است و باید آن را دور ریخت و سومی که درست‌ترین تعریف است به ما می‌گوید آسیب و تهدیدات فناوری را باید بشناسیم و از قابلیت‌های آن برای پیشرفت استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه آمیختگی تهدید و فناوری نوعی حمله غیرنظامی است، اضافه کرد: در پدافند غیرعامل دو نوع تهدید طبیعی و انسان‌ساز وجود دارد که تهدیدات طبیعی مانند سیل، زلزله، سونامی، طوفان و ... هستند که تغییر نمی‌کنند اما تهدیدات انسان‌ساز همیشه در حال تغییر است بنابراین باید در پدافند غیرعامل تهدیدات را مرتب رصد کنیم.

جلالی با اشاره به اینکه در واقع تهدیدات در لایه فناوری خود را نشان می‌دهند و بر همین اساس شناخت آن مسأله واجبی است و باید مراقب باشیم صدمه نبینیم، به شکل‌گیری پدافند غیرعامل در ایران اشاره کرد و گفت: این موضوع به دستور رهبر انقلاب اسلامی در سال ۸۲ مطرح شد چرا که پدافند غیرعامل موضوع مهمی برای مقابله با تهدیدات است به طوریکه همه کشورها از پدافند غیرعامل برای دفاع از کشور خود استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه یکی از مؤلفه‌های دفاع غیرعامل که در راستای مأموریت ما قرار دارد، فرهنگسازی است، ادامه داد: برای فرهنگسازی در ابتدا تولید ادبیات این حوزه و پرداختن به آن و گام دوم آموزش و توزیع و نشر این علم است. در بحث تبلیغات نیز ارائه، تکثیر و حمایت اعمال  می‌شود. در گام بعدی تکرار این مباحث اهمیت دارد تا در اذهان مردم تبدیل به باور شود. اگر ما این چهار موضوع را روند حرکت فرهنگی بدانیم، در گام اولیه که تولید ادبیات با موضوع دفاع غیرعامل در حوزه فرهنگ است، باید ابتدا این موضوع را طراحی شود. ما همه تلاشمان بر این است که به کمک دستگاه‌های فرهنگی این حوزه از ادبیات را جا بیندازیم و تعریف مکانی و بعد مقایسه تطبیقی داشته باشیم.

وی با تأکید بر اینکه باید کاملا این موضوع را در حوزه فرهنگ توسعه دهیم، خاطرنشان کرد: اکنون تهدیدات مردم‌محور شده‌اند بنابراین رویکرد پدافند غیرعامل هم رویکرد مردم‌محوری است و باید پدافند غیرعامل از مردم حفاظت کند.

جلالی با بیان اینکه رویکرد اخیر در جنگ‌ها این است که به زیرساخت‌های یک کشور که مرتبط با تأمین نیازهای مردم است، حمله شود، گفت: زیرساخت‌هایی از جمله آب، غذا، امنیت، بهداشت، سرپناه، ارتباطات و انرژی در این بین اهمیت زیادی دارند و ما در کشور برای استفاده از این زیرساخت‌ها در شرایط بحرانی باید یک مدل مدیریتی داشته باشیم و مسئولان ما باید آموزش دیده و تمرین کنند که در شرایط اضطراری چگونه نیازهای مردم را تأمین کنند.

امنیت کشور ما ناشی از تلاش‌های بسیج است

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه امنیت کشور ما ناشی از تلاش‌های بسیج است، تصریح کرد: دشمنان برای صدمه به جمهوری اسلامی داعش را طراحی کردند تا تهدیدات دائمی علیه ما دنبال کنند که خوشبختانه مدافعان حرم اجازه رشد به آنها ندادند.

وی با تأکید بر اینکه در سراسر منطقه تلاطم امنیتی وجود دارد، اضافه کرد: خوشبختانه با تدابیر مقام معظم رهبری توانستیم راهبردهای آمریکا در منطقه را شکست دهیم. کشور ما به کمک روسیه که ابرقدرت است، رفت و جبهه متحد تشکیل داد و همچنین منافع خود را حفظ کرد.

استاندار همدان نیز با اشاره به اینکه پیروزی نیروهای مردمی در سوریه علیه داعش با الگوگیری از بسیج میسر شد، اظهار کرد: برای پدافند غیرعامل در گذشته فرهنگ‌سازی خوبی نشده بود اما اکنون در بین مردم اطلاع‌رسانی شده و در بطن و متن جامعه کاربردی است.

محمدناصر نیک‌بخت با اشاره به وجود دفاع‌های مختلف تصریح کرد: در دفاع نظامی در تمامی جبهه‌ها رزمندگان و جان برکفان ایران اسلامی به دفاع پرداختند که به زعم وزیر امور خارجه اگر فداکاری این رزمندگان نبود شاید میز مذاکرات راه‌اندازی نمی‌شد.

وی ادامه داد: شهدای مدافع حرم و به ویژه ۱۴ شهید استان همدان توانستند در دفاع نظامی طومار خبیث قبیله نفاق و پلیدی را با همراهی آزادی‌خواهان جهان برچینند.

نیک‌بخت با بیان اینکه این حرکت ارزشمند حاصل زحمات و تلاش‌های سردار شهید همدانی بود، ادامه داد: سردار همدانی الگوی بسیج را در سوریه تجویز کرد و دفاع مردمی در سوریه و عراق سبب شد تا با الگوبرداری از بسیج ایران توفیقاتی را کسب کنند.

در بیرون از مرزها خدمات مستشاری شایسته‌ای را ارائه کردیم

وی خاطرنشان کرد: برای اینکه کشور از تعرض این خشونت‌ها مصون باشد، اجازه ندادیم به مرز کشور برسند و در بیرون از مرزها خدمات مستشاری شایسته‌ای را ارائه کردیم که اگر این خدمات نبود شاید در همدان و کرمانشاه باید با تروریسم می‌جنگیدیم.

نیک‌بخت تأکید کرد: دفاع غیرنظامی نیز باید در متن جامعه ایجاد شود و در این‌گونه دفاع هر کشوری به گونه‌های مختلفی می‌تواند مورد تعرض قرار گیرد که دشمنان از آن استفاده می‌کنند.

استاندار همدان در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه در حفظ زیرساخت‌ها باید تلاش می‌کردیم که در استان از آن دریغ نکردیم، یادآور شد: در حوزه‌های آب و محیط زیست تلاش بسیاری شد به طوریکه در صرفه‌جویی آب خدمات شایسته‌ای انجام شد و ۲۸ چاه را که به طور مداوم برای نیروگاه شهید مفتح استفاده می‌شد، با انتقال پساب فاضلاب به نیروگاه از آنها استفاده نشد و از فرونشست زمین جلوگیری کرد.

وی تصریح کرد: ۲۰۰۰ حلقه چاه در همدان مسدود شده و در زمینه الگوی کشت کم‌آب‌بر سازمان جهادکشاورزی استان همدان کشت‌های جایگزین را معرفی کرده و کشاورزان نیز همکاری دارند.

نیک‌بخت خاطرنشان کرد: در بخش گلخانه‌ها نیز در استان همدان چندین گلخانه بالای ۲۵ هکتار در دست اجراست همچنین از کل اراضی مستعد آبی استان ۸۵ درصد را آبیاری مدرن اجرا کردیم که در کشور بی‌سابقه است از کل اراضی کشاورزی ۵۰ درصد آبیاری مدرن دارد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه