محمدجواد ظریف:
من مدافع برجام نیستم، مدافع جمهوری اسلامی هستم
وزیر امور خارجه کشورمان در جمع تعدادی از فعالان فضای مجازی گفت: من مدافع برجام نیستم، مدافع جمهوری اسلامی هستم. من باید از منافع ایران در برجام دفاع کنم، نه از منافع برجام در ایران.
به گزارش خبرگزاری موج، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان عصر امروز (سه شنبه ۲۳ مهر) با حضور در جمع تعدادی از فعالان فضای مجازی اظهار کرد: این انتقادات به ما برای فهم بهتر فضای کشور و برخورد مناسب کمک می کند.
وزیر خارجه با ذکر این نکته که شرایط کشور ما، شرایط ویژه ای است، اظهار داشت: بعضی ها به ما ایراد می گیرند که ۴۰ سال است شما می گویید شرایط کشور حساس و ویژه است. این یک واقعیت است. کشور ما در هیچ بلوک بندی سیاسی نیست، در دسته بندی به خصوصی قرار نمی گیرد، بنابراین همیشه باید خودش رأسا با مشکلات برخورد و تلاش کند با ناکامی ها مقابله و راهکارهایی برای معضلاتش پیدا کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در مسیر هم اشتباه زیاد می کنیم و امری طبیعی است، به خاطر اینکه می خواهیم از ابتدا بسازیم، خاطرنشان کرد: نمی توانیم صرفا ساخته دیگران را مصرف کنیم. در خیلی موارد هم برای ما امکانپذیر نیست حتی فکرش را بکنیم که ما می توانستیم آنگونه باشیم.
وی گفت: فضای کشور، فضای حساسی است و کلمات بار معنایی پیدا می کنند. لذا وقتی که از من سوال می شود چرا مالزی مشکل ندارد، ولی ایران مشکل دارد و من می گوییم ما خودمان تصمیم گرفتیم، این یکی از موضوعاتی می شود که به قول دوستان «برند ظریف» را نابود می کند.
* خبرنگار روس به خاطر جاسوسی دستگیر نشده بود
رئیس دستگاه دیپلماسی خطاب به فعالان فضای مجازی با بیان اینکه چه کسی در ایران دوست دارد که راجع به آن به گونه ای صحبت کنند که آقای ترامپ راجع به عربستان صحبت می کند؟ اظهار داشت: برای خیلی از کشورها، دیگران تصمیم می گیرند، رئیس جمهور آن کشور با سیاستی مخالف است، وقتی یک فرد دیگری به آن می گوید که نباید بپذیری، ناگزیر است بپذیرد و منحصر به آمریکا هم نیست. ولی ما این مشکل را نداریم. اینقدر این مشکل را نداریم که وقتی یک خبرنگار روس که واقعا به خاطر جاسوسی دستگیر نشده، آزاد می شود همه شما می گویید چرا برای روسیه اینقدر سریع آزاد شد؟ یعنی عادت کردیم که در برابر همه سرمان را بالا نگهداریم و وقتی به هر دلیلی یک خبرنگار روس را می گیرند و بعد آزاد می شود که به نظر من از اول نباید او را می گرفتند، شما تعجب می کنید که چرا آزاد شد. اتفاقا این خوب است که تعجب می کنید. چون ما انتخاب کردیم که جور دیگری باشیم.
وی افزود: اگر انتخاب نکرده بودیم، تعجب نمی کردیم. اگر انتخاب نکرده بودیم که ما سرمان را بالا نگهداریم. اینکه گفته شد کشور در شرایط سخت است و نیاز به روسیه دارد و تلفن زدند و گفتند این فرد را آزاد کنید و ایران هم آزاد کرده است، واقعا چنین نبود. ولی برای همه شما سوال شد. برای همه شما که می گویید چرا ظریف «برند» خودش را خراب کرد برای همه سوال شد که چرا سریع آزاد شد چون عادت کردید و کرده ایم که سرمان را بالا نگهداریم.
ظریف خاطرنشان کرد: این دستاورد بزرگی است و این دستاورد را به عنوان داده می گیریم، مردم به خاطر این، فشار تحمل کردند و خون برای آن داده شده است که برای ما تعجب آور باشد که دولت مثلا به یک دولت خارجی گوش کرد. من از شما می پرسماگر در کشورهای همسایه ما چنین اتفاقی بیفتد آیا برایشان سوال می شود؟ بپذیریم که درست است، می توانیم بگوییم چرا این گونه است و چرا ما مثل آن کشور نیستیم و ۴۰ سال است در این برهه حساس زمانی زندگی می کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: البته این بدان معنا نیست که ما اشتباه نکردیم، ما اشتباه هم زیاد کردیم و به مردم زیاد هزینه تحمیل کردیم و نباید این کار ادامه یابد و نباید به هزینه مردم ما سربلند باشیم و نباید از جیب مردم هزینه بدهیم که لجاجت کنیم. اما حاضر هم نیستیم که بپذیریم ایران مثل آنهایی که سوال می کنید چرا مثل آنها نیستیم، عمل کند؛ نمی پذیریم.
وی ادامه داد: اگر پس فردا گفتیم با فلان کشور رابطه نداریم به خاطر اینکه به ما گفتند با آن رابطه نداشته باشیم، چند نفر از شما آن را به عنوان پیروزی در صفحه خود منتشر می کنید؟ طرف می گوید حساب های ما در آمریکاست، دلمان می خواهد با شما ارتباط داشته باشیم، ولی نمی توانیم.
ظریف با بیان اینکه انتقادات شما را قبول دارم، خاطرنشان کرد: ولی از شما می خواهم این واقعیت را فراموش نکنید که آنچه امروز ما به عنوان یک امر بدیهی تلقی می کنیم، به هیچ وجه امر بدیهی نیست. ۴۰ سال است با کم و زیادش در این کار هستم. اولین باری که در سال ۱۹۸۲ (۱۳۶۱) به سازمان ملل متحد رفتم، از آن زمان به غیر از این کار، کار دیگری انجام ندادم. از آنهایی نبودم که در همه حوزه ها تخصص دارند. آنچه به عنوان امر بدیهی می بینیم، امر بدیهی نیست، یک امر اختصاصی برای جمهوری اسلامی است. شاید تنها کشورهایی که بتوانند بگویند آنها نیز همین روش را دارند، امروز فقط آمریکاست. هیچ کشور دیگری نیست که بگوید ما امروز تصمیم می گیریم این کار را انجام بدهیم یا ندهیم. من نمی شناسم.
*من نماینده «ایران هستم» نه ظریف و وزارت خارجه
وی ادامه داد: وزارت خارجه تفاوتی با سایر دستگاه های کشور دارد. سایر دستگاه ها باید از عملکرد خودشان دفاع کنند، وزارت بازرگانی، نفت و ... باید از عملکرد خودشان دفاع کنند. وزارت خارجه موظف است از عملکرد کسانی دفاع کند که بیشترین حمله را به خود وزارت خارجه می کنند. یعنی من مجبورم از عملکرد سازندگان «گاندو» دفاع کنم. چون در خارج از کشور، من نماینده «ایران» هستم. نماینده، «ظریف» نیستم. نماینده «وزارت خارجه» هم نیستم. نماینده کل «ایران» هستم.وظیفه من این است که این کار را انجام بدهم.
ظریف افزود: شما اگر سر کلاس حقوق بشر من باشید نظر من راجع به حقوق بشر را می دانید، ولی آن سر کلاس است. خیلی هم آدم محتاطی نیستم، من در سال ۲۰۱۴ من به عنوان ریسک پذیرترین آدم دنیا شناسایی شدم. یعنی خیلی از خطر کردن وحشت ندارم. سر کلاس هایم هم همین است. متاسفانه الان هم فرصت کلاس رفتن نیست. اما در برابر یک کشور خارجی شما نماینده جمهوری اسلامی و کل ایران هستید. منجمله آنهایی که به شما حمله می کنند و نمی گذارند یک شب راحت بخوابید. نماینده آنها هم هستیم. نماینده یک جناح و یک دستگاه نیستیم. برای همین است که از برجام آنقدر که باید دفاع نکردیم.
* من مدافع برجام نیستم، مدافع جمهوری اسلامی هستم
ظریف همچنین گفت: من یقین دارم اگر ۱۰ سال دیگر به برجام نگاه کنند برجام را یکی از موفق ترین تجربیات دیپلماسی کشور یا حتی بالاتر خواهند دید. چون تقریبا هیچ مذاکره مهمی در جمهوری اسلامی نبوده که یا من در آن مستقیم دخالت نداشته باشم یا شرکت نداشته باشم. از ۵۹۸ و ... حتما برجام یکی از برجسته ترین تجربیات جمهوری اسلامی است.اما من مدافع برجام نیستم، مدافع جمهوری اسلامی هستم. من باید از منافع ایران در برجام دفاع کنم، نه از منافع برجام در ایران.
رئیس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: اگر من از منافع برجام دفاع کنم باید در برابر قدرت خارجی امتیاز بدهم در صورتی که ما اگر از منافع ایران دفاع کنیم، می توانیم در برابر قدرت خارجی امتیاز بگیریم.
*باید «برند» ایران حفظ شود
وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه در گذشته انتخاب مخاطب وجود داشت، یادآور شد: اما امروز چنین چیزی شدنی نیست. دیگر مخاطب شناسی نداریم، مخاطب ما همه دنیا هستند، ولذا در این مخاطب ها باید الأهم فالأهم کنید که بگویید کار ما در وزارت خارجه چیست و مخاطب اصلی ما در وزارت خارجه کیست و به آن زبان صحبت کنید.
وزیر خارجه با بیان اینکه مخاطب اصلی ما در وزارت خارجه، خارجی ها هستند، اظهار داشت: کار ما این است و ما از طرف کل نظام و کشور در برابر خارجی صحبت می کنیم. این یک واقعیت است، باید «برند» ایران حفظ شود. وظیفه ما در وزارت خارجه حفظ برند ایران است، نه حفظ برند یک آدم یا یک دستگاه یا یک تفکر.
* آن شب من به این نتیجه رسیدم که دیگر «برند ایران» نیستم
وی درباره انتقاد یکی از حاضران در نشست درباره علت چرایی استعفایش گفت: دوستان به من می گویند چرا آن شب استعفا دادم؟ چون تلاش من حفظ برند ایران بود. آن شب من به این نتیجه رسیدم که دیگر «برند ایران» نیستم. اگر می خواستم «برند ظریف» باشم، جایزه صلح نوبل گرفته بودم. آن شبی که قرار بود جایزه نوبل را اعلام کنند، یک نفر خارجی به من زنگ زد که سخنرانیت را نوشته ای؟ به او گفتم خیالت راحت باشد، برو راحت بخواب، به من جایزه صلح نوبل نخواهند داد. ۲ سال متوالی بالاترین امتیاز جایزه نوبل را بنده داشتم و آقای جان کری. آن بنده خدا هم پاسوز ما شد. خانم موگرینی هم پاسوز ما شد.
ظریف افزود: چون قرار من نبود که برند یک فرد را دنبال کنم، قرار ما این بود که برند ایران را دنبال کنیم. آن شب (شب استعفا) من شدم یک فرد، همان کاری که تلاش کرده بودم در طول چندین سال مانع آن بشوم. یعنی این تصور در دنیا ایجاد شد که ظریف، نماینده سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیست و نماینده یک دیدگاه است. دیدگاهی که قابل حذف است. آن شب هم اصلا عصبانی نبودم، به شدت دلخور بودم، چون تلاشی که نه تنها در دوران وزارتم بلکه در تمام عمر کاریم در سیاست خارجی که مقدار زیادی در سطح تصمیم گیری بود، من ۳۱ سالم بود که معاون وزیر خارجه شدم. در تمام این مدت تلاش کردم بگویم سیاست خارجی ایران یک واحد است، چندین واحد نیست، به نظر من هم این ضروری است.
* سیاست خارجی، موضوع دعوای جناحی نیست
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: فکر می کنم مردم هم متوجه هستند، البته کمپین های رسانه ای هم می شود، در فضای مجازی هم کمپین می شود. دوستان رفتند آدرس آنجاهایی که به من می گویند «دروغگو» را درآورده اند. همه آنها از «آلبانی» نمی آید. اینجا هم دوستانی هستند که این زحمت را به صورت شبانه روزی حتی اگر قرار باشد همصدای دیگران بشوند، می کشند. ولی مشکل نیست. واقعیت این است که ما باید در حوزه خارجی منافع ملی را در نظر بگیریم.
ظریف افزود: امروز فعالان جناح های مختلف هستند، سیاست ما هم این بوده که وزارت خارجه را گرفتار دسته بندی سیاسی نکنیم. حتما من دیدگاه و نظر راجع به سیاست دارم ولی معتقدم وزارت خارجه باید بالاتر از سیاست داخلی عمل کند. نباید درگیر سیاست داخلی باشیم. متاسفانه ما را در سیاست داخلی وارد کردند و به ضرر کشور است.
وزیر خارجه بیان کرد: سیاست خارجی، موضوع دعوای جناحی نیست.
ظریف در بخش دیگری از اظهاراتش عنوان کرد: معتقدم کسانی که بیشترین سر و صدا علیه آمریکا در فضای رسانه ای می کنند بیشترین اعتقاد را دارند که آمریکا قدر قدرت است.
وزیر خارجه همچنین گفت: امید به دیگری داشتن، سم مهلک است.
وزیر خارجه خطاب به فعالان فضای مجازی بیان کرد: از وزارت خارجه توقع نداشته باشید به جای اینکه روی برند ایران کار کند، روی برند وزارت خارجه کار کند.
ظریف در پاسخ به سوال یکی از حاضران خاطرنشان کرد: فرهنگ ایثار و شهادت ما را حفظ کرده است.
وی همچنین پرسید: من چه زمانی گفتم امضای جان کری سند است؟ یک نقل قول از من بیاورید که من این را گفته باشم.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: وظیفه وزارت خارجه دفاع از ایران است. وظیفه من دفاع از ظریف نیست.
ظریف افزود: به من اتهام و افترا نزنید. من گفتم شما از بنده امضا خواستید، من امضا آوردم. دستوری که به من داده شده بود که اوباما امضا کند که من امضا گرفتم. من هیچ زمانی نگفتم امضای جان کری سند است.
وی خاطرنشان کرد: مذاکره با اعضای دایم شورای امنیت برای بیرون آمدن از قطعنامه شورای امنیت، یک ضرورت بود.
وزیر خارجه درپاسخ به سوالی درباره دیپلماسی اقتصادی گفت: ما بعنوان وزارت خارجه نمی توانیم با کسی قرارداد ببندیم، ما میتوانیم ظرفیتهای داخلی را شناسایی و به خارجی ها معرفی و برعکس انجام دهیم. الان معاونت دیپلماسی وزارت خارجه بیشترین تمرکزش روی تهاتر و ترانزیت کالا و ... است. وزارت خارجه ۱۲۰۰ دیپلمات دارد و یکی از فقیرترین دستگاه های کشور است.
وی درباره اینکه رسانه های داخلی نسبت به خارجی ها در خبررسانی عقب هستند، به اخبار منتشر شده درباره سفر مقام اماراتی به تهران خاطرنشان کرد: سفر مقام عالی اماراتی به ایران دروغ بود.
ارسال نظر