خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
در نشست کشورهای D۸ با حضور باقری کنی چه گذشت؟
باقری کنی، سرپرست وزارت خارجه در اولین اجلاس بین المللی خود برای گفتگو درباره غزه و مسئله فلسطین در چارچوب اعضای سازمان D۸ به استانبول سفر کرد. این نشست با چند پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای حل بحران غزه به پایان رسید.
، وزرای خارجه سازمان D۸ به دعوت هاکان فیدان، وزیرخارجه ترکیه روز شنبه (۱۹ خرداد) در استانبول گردهم آمدند. در این جلسه محمد اسحاقدار وزیر امور خارجه پاکستان، رتنو مرسودی وزیر امور خارجه اندونزی، محمد حسن وزیر امور خارجه مالزی، علی باقری سرپرست وزارت امور خارجه ایران و دیپو مونی وزیر رفاه بنگلادش و مقامات بلندپایه مصر و نیجریه حضور یافتند.
نشست فوقالعاده وزیران امور خارجه گروه دی-۸ در استانبول، از نظر اتخاذ موضع واحد علیه تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه که از هفتم اکتبر سال گذشته میلادی (۱۵مهر ۱۴۰۲) تاکنون ادامه دارد، از اهمیت زیادی برخوردار بود. گفتنی است با توجه به اینکه رویکرد این سازمان بیشتر اقتصادی است، اما نشست استانبول نخستین نشست سیاسی آن است که بر موضوع فلسطین تمرکز بود.
در همین راستا سرپرست وزارت خارجه ایران اعلام کرد در نشست استانبول «درباره قطع روابط با رژیم صهیونیستی چه در عرصه سیاسی و اقتصادی و همینطور تحریم کالاهای اسرائیلی، ابتکاری را مطرح کردیم. نکته مهم این است که در این جلسه با پیشنهاد ایران و موافقت اعضای این نشست در واقع امروز(شنبه) پایان نمی پذیرد و آغاز یک فرایند برای نقش آقرینی موثر کشورهای عضو «دی۸» است و قرار بر این شد که در مناسبت های مختلف و دوره ای در سطوح مختلف هشت کشور در کنار هم جمع شده و هم درباره ارزیابی اقدامات انجام و تصمیمات اتخاذ شده و هم برای تدبیر در دوره پیش رو باهم تصمیم گیری کنند.»
وی تصریح کرد: «بسیج ظرفیتهای کشورهای عضو دی-۸ برای حمایت سیاسی و حقوقی از فلسطین و مقاومت فلسطین در مراجع ملی و بینالمللی پیشنهاد مشخص دیگر جمهوری اسلامی ایران در این جلسه بود.»
گفتنی است در بیانیه پایانی این نشست، وزرای خارجه این سازمان خواستار برقرار آتشبس فوری و دائمی در غزه شدند. همچنین در پایان این جلسه وزرای امور خارجه سازمان D۸ با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در خصوص وضعیت غزه در استانبول دیدار و گفتگو کردند.
دیدار با وزیرخارجه ترکیه
باقری کنی در حاشیه نشست فوق العاده شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه در خصوص وضعیت غزه با آقایهاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه دیدار و گفتگو کرد. باقری کنی همچنین با اشاره به اهمیت و حساسیت روند تحولات فلسطین و تشدید جنایات صهیونیست ها تصریح کرد: ما کشورهای اسلامی باید رایزنیهای نزدیک تری برای حمایت های سیاسی و حقوقی از مردم فلسطین داشته باشیم.
هاکان فیدان از رویکرد جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مردم فلسطین و حضور فعال در عرصههای سیاسی و منطقه ای تمجید و از توسعه و تقویت سازوکارهای همکاریهای منطقه ای استقبال کرد.
وزیر خارجه ترکیه همچنین با اشاره به ابعاد متنوع و متعدد روابط مهم آنکارا و تهران، بر تداوم و تقویت همکاریها در عرصههای اقتصادی و انرژی و همچنین مبارزه با تروریسم در چارچوب توافقات خوب صورت گرفته در سفرهای روسای جمهور دو کشور تاکید کرد.
دیدار با وزیرخارجه پاکستان
علی باقری در حاشیه نشست فوق العاده وزرای امور خارجه سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه (دی هشت)، با محمد اسحق دار، وزیر امور خارجه پاکستان در خصوص روند رو به رشد روابط تهران و اسلام آباد و برخی موضوعات مورد اهتمام مشترک در عرصه منطقه به خصوص مساله فلسطین گفتگو و تبادل نظر کرد.
لازم به ذکر است سازمان 8D در سال ۱۳۷۶ (1997) با عضویت هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، مالزی، اندونزی، مصر و نیجریه تشکیل شد. زمینههای اصلی همکاری میان کشورهای عضو این گروه شامل امور مالی، بانکداری، توسعه روستایی، علم و فناوری، توسعه بشردوستانه، کشاورزی، انرژی، محیط زیست و بهداشت است. در بیانیه پایانی نخستین اجلاس سران (استانبول، ۱۹۹۷)، هدف اصلی این سازمان، توسعه اجتماعی و اقتصادی مطابق با اصول زیر بیان شده است: صلح به جای درگیری، گفتگو به جای تقابل، همکاری به جای استثمار، عدالت به جای استانداردهای دوگانه، برابری به جای تبعیض، دموکراسی به جای ظلم.
ارسال نظر