یک کارشناس مسائل آمریکا در گفت و گو با خبرگزاری موج؛
وقوع آتش بس در لبنان در دوران ترامپ محتمل تر است
کارشناس مسائل آمریکا گفت:ترامپ بهتر از بایدن می تواند روی آتش بس در لبنان اثر بگذارد. ترامپ در مورد آتش بس جدی است ولی بایدن به دلیل انتخابات ملاحظاتی داشت و فقط حرف می زد.
عبدالرضا فرجی راد در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج درباره تأثیر پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا بر خاورمیانه و جمهوری اسلامی ایران گفت: طبق آنچه ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود بیان کرد باید آتش بس در خاورمیانه و همچنین در جنگ اوکراین برقرار شود. اگر این سیاست را دنبال کند که معمولاً ترامپ وقتی مطلبی را می گوید آن را پیگیری هم می کند، ما به سمت آتش بسی خواهیم رفت که در آن اسرائیل هم ضرری نمی کند. یعنی گرایش این آتش بس به سمت منافع اسرائیل است. با توجه به اینکه ذینفعان از جمله جمهوری اسلامی ایران، حزب الله، لبنان و دیگر کشورهای منطقه به جز نتانیاهو همه به دنبال آتش بس هستند، اگر ترامپ آن را بخواهد عملیاتی سازد فشاری بر دو طرف جنگ ها وارد خواهد شد.
وی افزود: من معتقدم ترامپ بهتر از بایدن می تواند روی آتش بس اثر بگذارد. البته بایدن هم کم از نتانیاهو حمایت نکرد. ولی ترامپ در مورد آتش بس جدی است ولی بایدن به دلیل انتخابات ملاحظاتی داشت و فقط حرف می زد. در رابطه با لبنان، قطعنامه ۱۷۰۱ مطرح است و هم حزب الله و لبنان تاحدودی نیز آن را پذیرفته اند، آتش بس امکان پذیر است. از سویی اسرائیلی ها در جنوب لبنان دچار مشکل شده اند و تلفاتشان رو به افزایش است و نمیتوانند نیروی زیادی وارد کنند. در همین حال حزب الله دارد تقویت می شود و به فرودگاه بن گوریون موشک زده و ممکن است در روزهای آینده از سلاح های قوی تری رونمایی کنند. بنابراین مسئله لبنان متفاوت از غزه است و احتمال آتش بس در آنجا وجود دارد.
این تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به تأثیر سیاست های ترامپ بر نوار غزه نیز تصریح کرد: در حال حاضر نوار غزه از دست حماس و جهاد اسلامی تا حدودی خارج شده و اسرائیل به دنبال آن است که حداقل در شمال غزه، شهرکسازی کنند. هدف نتانیاهو و دولتش در اختیار گرفتن غزه است و در این مسیر ممکن است ترامپ هم با آنها همکاری کند. ما موضع ترامپ را در این رابطه هنوز نمی دانیم و شاید بر نتانیاهو فشار بیاورد که چنین کاری نکند و به قولی که به عرب ها و لبنانی ها در زمان انتخابات داد، را عملیاتی کند.
فرجی راد تأکید کرد: لذا به نظر من در غزه اندیشه حماس و به طور کلی مسئله فلسطین باقی می ماند ولی ممکن است به طور موقت اسرائیلی ها بخواهند چند سالی در غزه سیاست هایی پیاده کنند. این هم منوط به این است که دولت نتانیاهو پایدار باقی بماند. زیرا در داخل اسرائیل اعتراضات و انتقاداتی علیه وی از سمت مردم و سیاستمداران وجود دارد. اگر هم آتش بس اتفاق بیفتد، مشکلات نتانیاهو بی شمار خواهد بود و احتمال کنار رفتنش هست.
وی اظهار داشت: در خصوص ایران هم ترامپ در رقابت های انتخاباتی خود عنوان کرد که آمادگی مذاکره با تهران را دارد. حالا بایست دید طرف ایرانی هم چنین آمادگی را دارد یا خیر. در این راستا عراقچی اعلام کرده ما براساس موضوعات و در زمان مقتضی در این مورد تصمیم می گیریم. طبیعتاً ایران هم الان عجله ای برای بیان مواضعش عجله ای ندارد. مقامات ایرانی باید ارزیابی کنند که تا دو ماه آینده که ترامپ وارد کاخ سفید می شود، چه پیامی از سمت وی می گیرند و طبق آن تصمیم گیری کنند.
فرجی راد خاطر نشان کرد: در دو سه ماه آینده ترامپ موضعش را مجدد اعلام و احتمالاً پیام هایی هم ارسال می کند که منحصر به ایران هم نیست. بلکه به اروپا و ناتو نیز پیام خواهد داد. براساس آن تهران تصمیم می گیرد که آیا ضرورت مذاکره با ترامپ وجود دارد یا خیر. این تصمیم می تواند مبتنی بر شرایط اقتصادی کشور باشد. در این خصوص این گزاره هم وجود دارد که مقامات ایران وارد گفتگو با ترامپ نشوند و تبعات آن مانند تحریم فروش نفت را هم تحمل کنند.
ارسال نظر