سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرگزاری موج؛
توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران متاثر از توان هستهای نیست
سخنگوی وزارت خارجه گفت: قدرت و توان بازدارندگی ایران منابعی دارد که متاثر از توانمندی هستهای نیست. ضمن اینکه برنامه هستهای ما صلح آمیز است.
، صبح امروز سه شنبه، ۲۷ خرداد، نشست خبری اسماعیل بقایی با حضور خبرنگاران برگزار شد.
وی نخست با اشاره به نشست سازمان D۸ گفت: این نشست این هفته در مصر برگزار می شود و رییس جمهور کشورمان در حضور می یابد.
بقایی درباره حملات رژیم صهیونیستی به سوریه و بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق اظهار داشت: برای بازگشایی سفارت نیاز به مقدماتی هستیم که مهمترین آن تامین امنیت کارکنان است. به مجرد اینکه شرایط لازم فراهم شود، این اقدام صورت خواهد گرفت. حملات مذکور هم جدید نیست ولی در یکسال اخیر شدت یافت. ما از هر فرصتی بسیج جامعه بینالمللی و منطقه ای برای توقف این تجاوزها استفاده میکنیم و این یک تعهد بین المللی است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در نشست آستانه بر ضرورت توقف درگیری ها در صورت مورد تاکید قرار گرفت. این نگرانی مشترک بین اعضای آستانه و سازمان هشت کشور بود. بنابراین تلاش کشورها این بود که مانع بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند. حضور ما در این کشور مبنایی بود و خروجمان هم مسئولانه. ما دنبال احیای امپراتوری های گذشته نبود. هدف ما تامین امنیت مردم سوریه در برابر تروریسم بود. لذا بنا به دعوت دولت سوریه در آنجا حضور یافتیم. ما برای حمایت از شخص یا گروه خاصی در سوریه نبودیم.
بقایی بیان کرد: رابطه ایران و چین مستمر و رو به رشد است. ما در همه عرصه ها با هم همکاری داریم. موافقتنامه ۲۵ ساله یک مبنای اساسی برای این رابطه ایجاد میکند.
وی اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران به گواه آمار یکی از قربانیان تروریسم است و در عین در مقابل تروریسم رویکرد قاطع داشته است. ما شهدای زیادی برای امنیت خودمان و منطقه داشتیم. در مراسم شهدای ترور هم قرار است فهرست نام کسانی که در این موضوع جانشان را فدا کردند، رسانه ای شود.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد مواضع آلمان در خصوص جزایر سه گانه بیان کرد: ما از روشنگری از مواضع قبلی آلمان استقبال میکنیم در حالی که در بیانیه قبلی اتحادیه اروپا علیه ما موضع گیری شد. سایر کشورهای اروپایی هم به صورت کتبی مواضع خود را تصحیح کردند.
بقایی گفت: اظهارات مسئول سخنگوی اتحادیه اروپا درباره سوریه و جایگاه ایران در آینده این کشور طنز است. چون یک مقام فرامنطقه ای دارد برای خاورمیانه تعیین تکلیف میکند. همچنین اتحادیه اروپا باید در سیاست هایش در این منطقه تجدیدنظر کند تلاش کنند با رویکرد سازنده عمل کنند.
وی در مورد زمان گفتگوهای برجام گفت: زمان مشخص نشده و فقط اعلام شد که این گفتگوها با اروپا ادامه یابد. التهاب زایی در مورد برنامه ای که صلح آمیز بودنش اثبات شده را تایید نمیکنیم. این مواضع هم تاثیری بر رویکرد جمهوری اسلامی ایران ندارد.
بقایی افزود: گزارش دهی وزارت خارجه درباره حقوق بشر درباره برخی کشورها یک وظیفه سالانه است. این کار در جهت ارتقای حقوق بشر است و هم اینکه کشورهایی که خود را عاری از نقض حقوق بشر میدانند، مشخص شود تا به موارد رخ داده در آن کشورها هم پرداخته شود مانند نقض حقوق بشر سیاهپوستان در آمریکا.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: هنوز در سوریه دولت موقتی شکل نگرفته است و گروه هایی در آنجا فعال هستند. ما منتظریم این دوره بگذرد و حاصلش یک دولت فراگیر باشد. در آن زمان هم برای ارتباط با دولت سوریه تصمیم میگیریم.
وی در مورد کانال ارتباطی با سوریه عنوان کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران در رابطه با سوریه شفاف بیان شده است. حضور ما در این کشور هدف روشنی داشت و آن هم مقابله با داعش و گسترش دامنه تروریسم به کشورهای منطقه بود. در ۱۴ سال گذشته از سازوکارهای مختلف برای کاهش تنش استفاده شد از جمله نشست های آستانه. این روش همچنان قابل بهره برداری در این دوران است.
بقایی در خصوص بدهی ۵۰ میلیارد دلاری سوریه به ایران گفت: این ارقام اغراق آمیز است. اما موافقتنامه و یادداشت تفاهم ها بین دو کشور است و نه دو دولت به مفهوم مقطعی نیست. بنابراین همه تکالیف ناپدید نمیشود و هر نظامی روی کار بیاید براساس اصل جانشینی دولتها، این حقوق ها منتقل میشود و لذا در دستور کار ما نیز خواهد بود.
وی افزود: ما با برای ارتباط با طرفهای برجام بخصوص اروپا نیاز به میانجی نداریم.
بیشتر بخوانید:
نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات رسانههای اسرائیلی در مورد تصمیم جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به بمب هستهای با هدف افزایش بازدارندگی در شرایط کنونی به خبرنگار خبرگزاری موج گفت: این تحلیل ناشی از عدم شناخت کافی منابع و سرچشمههای قدرت و توان ایران است.
وی افزود: قدرت و توان بازدارندگی ما منابعی دارد که با این مدل تحلیل ها تحت تاثیر قرار نمیگیرد. در خصوص مسئله هستهای در سال ۹۰ـ۹۱ مقامات وقت رژیم صهیونسیتی مدعی شد تا چند ماه دیگر ایران بمب هستهای خود را آزمایش میکند و این ادعاها تا امروز ادامه دارد.
بقایی تاکید کرد: هدف از این اظهارات ایران هراسی و ایجاد التهاب در منطقه است. اما فارغ از این بحث ها برنامه ما در حوزه هستهای صلح آمیز است البته ما از همه ابزارها برای حفظ تمامیت ارضی و امنیت خود استفاده خواهیم کرد.
وی در مورد عدم حضور جمهوری اسلامی ایران در نشست عقبه با موضوع سوریه گفت: ایران هیچگاه چشمداشت ارضی به هیچ کشوری نداشته است و حضورمان در سوریه با همین رویکرد باید دیده شود.سوریه را سوری ها خواهند ساخت. اینکه روند دیپلماتیکی ایجاد شد که البته اروپایی ها هم حضور نداشتند و بیشتر کشورهای عربی بودند. در زمان آستانه هم کشورهای عربی حضور فیزیکی نداشتند اما حامی آن بودند.
ما امیدواریم با طرفهای مختلف سوری این روندها به نتیجه برسد. طبیعی است این روند باید سوری-سوری باشد.
بقایی گفت: اشغالگر حد و مرزی ندارد اما امیدواریم طرفها منافع خود را تشخیص دهند زیرا اقدامات رژیم صهیونسیتی جز هرج و مرج نتیجه ای ندارد. الان هم با افتخار اعلام میکنند بیش از ۴۰۰ موضع در سوریه را هدف قرار دادند. از طرفی جمهوری اسلامی ایران توان دفاعی قابل توجهی دارد و از کیان ایران دفاع خواهد کرد.
وی درباره تقویت رسانه کشورهای مقاومت گفت: تقویت رسانه جزو اهداف جمهوری اسلامی ایران است. ما در محیط جهانی با جعل واقعیات روبرو هستیم. برداشت کاملا وارونه به ویژه در حوزه مقاومت را شاهد هستیم که این امر نیازمند اقدام مخصوصی برای حمایت از رسانه ها است.
وی گفت: ما قطعا به عنوان یک کشور اثرگذار در تحولات منطقه، فعالانه در هر روند و فرصتی که پیش آید مشارکت میکنیم. ما در ارتباط مستمر با همسایگان سوریه هستیم. در حاشیه نشست سازمان D8 این موضوع در گفتگوهای دوجانبه نیز مطرح خواهد شد. روند آستانه همچنان یک ظرفیت مهم محسوب می شود.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد روند تعیین رئیس جمهور لبنان اظهار داشت: حمایت از این روند نیاز به سفر ما ندارد. ما فقط از این امر حمایت میکنیم و این تصمیم مردم لبنان است.
بقایی در مورد اهمیت نیروهای کرد در سوریه اظهار داشت: موضع ما در خصوص سوریه حفظ وحدت و تمامیت ارضی آن است. همه اقشار، مذاهب، گروه ها و اقوام سوریه باید بتوانند در آینده سوریه مشارکت داشته باشند. این روند باید بدون تبعیض باشد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره ترور حقانی در افغانستان گفت: این حادثه تروریستی بود و ما طبق مواضعمان آن را محکوم کردیم.
وی در مورد خبر تهدید کشور قطر از سوی یک شخصیت خاص اظهار داشت: موضع جمهوری اسلامی ایران را سخنگویان مطرح میکنند. جمهوری اسلامی به صورت جدی ادامه دهنده سیاست همسایگی است که مبتنی بر روابط خوب با همسایه ها هستیم. ما هرگز عامل تهدید کشورهای منطقه و همسایه نبودیم. اینکه رسانه ها نظراتی داشته باشند، نظرات خودشان است.
بقایی در مورد رویکرد جولانی با آرامگاه های مذهبی سوریه گفت: دلیلی بر اینکه غیر آنچه رخ داد، نباید باشد. حرم ها جزو گنجینه ها و داشته های فرهنگی و مذهبی و تمدنی سوریه است و نسبت به حفظ آن توجه دارند. ما هم به طرق مختلف نسبت به حفظ و امنیت اماکن متبرکه و البته دیپلماتیک و کنسولی تاکید کردیم.
ارسال نظر