English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

راهکار توقف جنگ در نوار غزه چیست؟

در شرایطی که مقامات حماس بر پذیرش پیشنهاد اخیر مصر در خصوص آتش بس اشاره دارند، اما رویکرد تهاجمی اسرائیل در تصرف اراضی فلسطینی مانع به نتیجه رسیدن چنین طرح هایی خواهد شد.

راهکار توقف جنگ در نوار غزه چیست؟
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، خلیل الحیه، رئیس جنبش حماس در نوار غزه در سخنرانی خود به مناسبت عید فطر چند نکته مهم را بیان کرد. وی گفت: مقاومت از هیچ تلاشی برای رسیدن به آتش‌بس دریغ نکرد، حماس با پیشنهاد جدید میانجی‌ها برای آتش‌بس موافق است، سلاح مقاومت خط قرمز است، تبعید و کوچ اجباری برای ملت فلسطین در کار نخواهد بود. الحیه تأکید کرد این اسرائیل بود که به صورت یکجانبه از توافق آتش‌بس عقب‌نشینی کرد.

این سخنان در شرایطی اعلام شد که مصر طرحی جدیدی برای مدیریت نوار غزه پیشنهاد کرده است که  این طرح شامل سازوکار دقیقی برای آزادسازی اسرای صهیونیستی باقی‌مانده در نوار غزه است. جزئیات این طرح حاکی از آن است که در روز نخست اجرای آن، پنج اسیر زنده از بند حماس آزاد خواهند شد. پس از آن، در فواصل زمانی منظم هر هفت تا ده روز، پنج اسیر زنده دیگر آزاد خواهند شد تا روند تبادل اسرا به شکل تدریجی پیش برود.

این سازوکار فرصت مناسبی برای هر دو طرف فراهم می‌کند تا اعتماد لازم برای پیشبرد توافق را ایجاد کنند و همزمان امکان نظارت بر حسن اجرای آن وجود داشته باشد.  طبق طرح مصر، طرفین همچنین باید بر سر عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر صهیونیست از کریدور فیلادلفی، که در امتداد مرز غزه با مصر قرار دارد، به توافق برسند.

هنوز موضع رسمی از سوی اسرائیل در مورد این طرح منتشر نشده است اما اگرچه بندهای نخست این برنامه به آزادی اسرای اسرائیل مربوط می شود و قطعاً مورد استقبال افکار عمومی اسرائیل است اما بخش دوم که مربوط به رها کردن محور فیلادلفی است، بی تردید مورد مخالفت دولت این رژیم قرار خواهد گرفت. در همین راستا این روزها خیابان های تل آویو و بیت المقدس شاهد برگزاری اعتراضات مردمی است که خواهان تسریع در آزادی باقی اسرا هستند. در حال حاضر ۵۹ اسرائیلی در غزه بسر می برند که مشخص نیست چه تعداد آنها زنده باشند.

اما تجربه ۱۷ ماه اخیر که از آغاز جنگ می گذرد، نشان داد نتانیاهو و اعضای کابینه تحت فشار معترضان قرار نمی گیرند بلکه اعضای کابینه به دنبال محقق کردن سیاست های توسعه سرزمینی در نوار غزه هستند. در همین راستا نتانیاهو تهدید کرده است مرحله بعدی این جنگ به تسخیر نوار غزه منتهی می شود. بنابراین بند خروج ارتش اسرائیل از محور فیلادلفی که در مرز جنوبی نوار غزه قابلیت اجرا ندارد. تصاویر منتشر شده از این مرز نشان می دهد این رژیم در مرز تأسیسات دفاعی و نظارتی مختلفی ایجاد کرده است. هدف از این کار نظارت بر هر گونه تردد از این مرز است که اسرائیل ادعا کرد محل قاچاق سلاح و تجهیزات نیروهای حماس است. با توجه به این مسئله هر طرحی که مبتنی بر عقب نشینی از محور فیلادلفی و حتی محور نتساریم در میانه نوار غزه باشد، مورد پذیرش این رژیم قرار نمی گیرد.

از سویی خلع سلاح حماس هم خط قرمز این گروه است. مقاومت فلسطین دست از مبارزه برنمی دارد و اینجاست که تعارض منافع رخ می دهد. لذا درگیری در نوار غزه در شرایط کنونی فقط از طریق آتش بس های مقطعی متوقف می شود. هر دو طرف جنگ تلاش دارد به اهداف خود دست یابند. دراین راستا آنچه می تواند توازن را به نفع مقاومت تغییر دهد، فشارهای بین المللی است. در حال حاضر سازمان ملل و نهادهای تابعه آن در کنار افکار عمومی منطقه و برخی کشورهای اروپایی قادر هستند کمپین فشار بر اسرائیل را پیش ببرند.

تحریم های مختلفی که از سوی غربی ها به ویژه مردم اروپا علیه اسرائیل اجرا می شود، با هدف متقاعد کردن اسرائیل از پیگیری سیاست نابودی مردم غزه است. در آخرین مورد آن دانشگاه آمستردام تصمیم گرفت تبادل دانشجو با دانشگاه عبری اورشلیم را متوقف کند. پیش از این نیز گزارشی در اسرائیل منتشر شده بود که اعلام می کرد میزان تحریم های علمی و آکادمیک علیه نهادها، مؤسسات، دانشگاه ها و محققان و دانشجویان اسرائیلی در شش ماه گذشته رشد ۶۶ درصدی داشته است.

پیگیری تحریم تجاری هم که ترکیه به شکل گسترده از ماه مه ۲۰۲۴ اجرایی کرده می تواند، اثر گذار باشد. تصویب قطعنامه های هرچند غیرالزام آور در نهادهای سازمان ملل بخشی از دیگر اقدامات برای جلوگیری از دستیابی اسرائیل به اهدافش در این جنگ و خاتمه آن است. سرزمین فلسطین امروز بیش از هر زمانی در معرض از دست رفتن است. توسعه شهرک ها در کرانه باختری، اقدامات نظامی گسترده در شمال این منطقه و از سویی برنامه نتانیاهو برای حفظ مناطق تصرف شده در نوار غزه، به معنای کوچک شدن بیش از پیش اراضی باقی مانده در اختیار فلسطینی هاست.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه