خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
تأثیر تقابل نظامی اسرائیل و ترکیه در سوریه بر نیروهای محور مقاومت
حملات گسترده هوایی اسرائیل به حمص و حماه به منظور ارسال پیام به ترکیه برای جلوگیری از حضور نظامی این کشور در سوریه می تواند آغازگر دور جدیدی از تنش ها بین آنکارا و تل آویو باشد که اثر مستقیمی بر نیروهای مقاومت خواهد داشت.

، شب سه شنبه (۱۳ فروردین) رسانه های اسرائیل به نقل از ارتش این رژیم اعلام کردند پایگاه نظامی T۴ در حمص و همچنین منطقه ای در حما سوریه مورد حملات سنگین هوایی قرار گرفت. در این راستا جروزالم پست به نقل از یک مقام ناشناس اسرائیلی اعلام کرد «حملات علیه هر موضعی که تهدیدی برای شهروندان اسرائیل باشد، ادامه خواهد یافت و این پیامی به ترکیه است که به دنبال ایجاد پایگاه نظامی در سوریه است.»
این اقدام تنش میان آنکارا و تل آویو را تشدید خواهد کرد. رایزنی ها بین سوریه و ترکیه در مورد استقرار پدافند هوایی از دسامبر ۲۰۲۴ آغاز شد و واللا نیوز، رسانه عبری زبان، چند روز قبل اعلام کرد تحرکات ترکیه برای اجرایی کردن این رایزنی ها آغاز شده است.
اهمیت این مسئله در آن است که اسرائیل حضور نظامی ترکیه در سوریه تهدید جدی برای خود می داند. مقامات این رژیم نگران هستند ترکیه با همکاری جریان های سنی ضداسرائیلی، جبهه جدید و نزدیکی به مرز اسرائیل ایجاد کند. در همین راستا دستیابی ترکیه به پایگاه هوایی T۴ در شهر تدمر استان حمص بخشی از این استراتژی محسوب می شود. در همین راستا قرار است ترکیه اقدام به استقرار هواپیماهای بدون سرنشین شناسایی خود در منطقه کند در حالی که شماری از پهپادهای تهاجمی نیز به آنها ملحق خواهد شد. به اعتقاد کارشناسان، آنکارا قصد دارد، سامانه پدافند هوایی چند لایه را در پایگاه و اطراف آن به وجود آورد تا با خطرات کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت مقابله کند.
چنین سناریوی در تضاد کامل با برنامه های اسرائیل در منطقه و حتی علیه ایران است. پس از سقوط بشار اسد اسرائیل حملات هوایی سنگینی علیه تمام مراکز و تأسیاست نظامی زمینی، هوایی، دریایی سوریه آغاز کرد با این استدلال که مشخص نیست چه گروهی در این کشور به قدرت برسد و در این صورت این تجهیزات نظامی می تواند علیه اسرائیل به کار گرفته شود.
در این خصوص مرکز مطالعاتی بگین-سادات در گزارشی به زبان عبری که اخیراً منتشر شده تأکید دارد »اسرائیل باید از رسیدن تسلیحات پیشرفته به عناصر متخاصم در سوریه جلوگیری کند. استقرار ترکیه در سوریه به دلیل احتمال درگیریهای نظامی و به دلیل احتمال کمک این کشور به حماس برای گسترش فعالیتهای خود در شمال، یک چالش استراتژیک است. روندهای ترکیه در سوریه در چارچوب مفهوم نئو عثمانیگرایی قرار میگیرد که به دنبال بازگرداندن نفوذ ترکیه در منطقه اسلامی فراتر از جنبه نظامی آن است. ترکیه قصد دارد سوریه را به پایگاه خود تبدیل کند، شاید مانند جمهوری قبرس شمالی. بنابراین ارتباط با سوریه ممکن است از طریق آنکارا انجام شود، زیرا ترکیه ممکن است به اتحاد نظامی با رژیم جدید نیاز داشته باشد تا از نفوذ خود در منطقه اطمینان حاصل کند که در آن نیروها و مبالغ قابل توجهی سرمایه گذاری میکند. ترکیه با توجه به شکستش در ادغام در اتحادیه اروپا و دستیابی به جایگاه برابر در میان کشورهای غربی، نگاه خود را به فضای اسلامی معطوف کرده است، جایی که قصد دارد موقعیت خود را به عنوان یک قدرت مسلط منطقهای تثبیت کند.»
براساس چنین تحلیل هایی نیروی هوایی اسرائیل تصمیم گرفت مراکزی که در حال آماده شدن برای میزبانی نیروهای مستشاری ترکیه هستند را هدف قرار دهند. در همین راستا گفته می شود دست کم ۵ نیروی مهندسی نظامی ترکیه در جریان این حملات کشته شدند. این میزان از تنش می تواند سرآغاز درگیری های گسترده اسرائیل و ترکیه در سوریه باشد که بدون شک پای غرب و به ویژه آمریکا را به این میدان باز خواهد کرد.
این تحولات به نفع ایران نیز است. زیرا اکنون اسرائیل با چالش بسیار جدی در مرزهای شمال شرقی خود روبرو است. چالشی که دیگر محدود به یک گروه نظامی نیست بلکه درگیری حال حاضر، با یک کشور عضو ناتو است که تا یک سال قبل علی رغم اختلافاتی که داشتند روابط تجاری رو به رشدی را نیز با هم تجربه می کردند. لذا درگیر شدن اسرائیل با ترکیه می تواند از میزان فرافکنی های این رژیم علیه جمهوری اسلامی ایران در فضای بین المللی بکاهد. بحران تازه ای در منطقه در حال شکل گیری است که می تواند چینش بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای را تغییر دهد و فرصتی فراهم سازد تا نیروهای مقاومت از فشار گسترده ای که بر آن اعمال می شود، خارج شوند.
ارسال نظر