در مراسم افتتاح خانه شعر و ادب مطرح شد
روایت یک شاعر از قتل پروین اعتصامی/ یادبود فروغ فرخزاد برپا شود
در مراسم افتتاح خانه شعر و ادب سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران یکی از شاعران از دلایلی مبنی بر قتل پروین اعتصامی سخن گفته و شاعری دیگری خواستار برپایی یادبود فروغ فرخزاد شد.
به گزارش خبرگزاری موج به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، ویژهبرنامه «ستاره آسمان ادب» به مناسبت سالروز تولد پروین اعتصامی و همراه با بزرگداشت سه بانوی شاعر فقید طاهره صفارزاده، مهدیه الهی قمشهای و سپیده کاشانی و نکوداشت سیمین دخت وحیدی روز جمعه ۲۰ اسفند ماه در خانه شعر و ادبیات برگزار شد. همچنین در این مراسم خانه و شعر و ادبیات افتتاح شد.
محمود صلاحی، رئیس و امیر عبدالحسینی، معاون هنری سازمان فرهنگی هنری و شاعران و نویسندگانی مانند محمدعلی بهمنی، ناصر فیض، عبدالجبار کاکایی، مرتضی امیری اسفندقه، افشین یداللهی، علیرضا قزوه، مهدی محقق، محمدرضا سهرابینژاد، بهروز یاسمی، مهدخت معین، پرویز بیگی حبیبآبادی، لیلا کردبچه، میلاد عرفانپور، علیرضا بدیع و... در این نشست حضور داشتند.
مینا آقازاده، شاعر و دبیر ویژهبرنامه «ستاره آسمان ادب» سخنران اول برنامه بود که با تشکر از مسئولان سازمان فرهنگی هنری گفت: از بانی هنردوست و هنرپروری مانند آقای صلاحی تشکر میکنم که چتر حمایتش را بر سر اهل هنر میگسترد و از آقای عبدالحسینی هم سپاسگزارم که با درایت و صبر همواره تعالیبخش فرهنگ و هنر بوده است. آقایان بهمنی، کاکایی، امیری اسفندقه، محدثی و خانمها یوسفی و مشایخی شورای سیاستگذاری این برنامه بودند که از آنها نیز تشکر میکنم.
وی با اشاره به اهمیت پروین اعتصامی در ادبیات فارسی گفت: پروین هر چند عمر کوتاهی داشت، ولی با نبوغ فکری و با زبان معجزهآسای شعر مضامین زنانه را به خوبی به تصویر کشید. هدف این بزرگداشت تکریم منزلت زن ایرانی است تا بدانیم یک قرن پیش بانوان این مرز و بوم چطور افکار و دیدگاههایشان را بیان میکردهاند. امیدوارم سایه ادیبان و هنرمندان این مرز و بوم بر سر ما مستدام باشد.
در این مراسم همچنین عبدالجبار کاکایی، شاعر و ترانهسرا یاد پروین اعتصامی را گرامی داشت و در سخنان کوتاهی گفت: اسم در کردن در زمانی که ادبیات ما با طوفان نوگرایی مواجه شده بود، کار بسیار سخت و قابلتوجهی بود که پروین اعتصامی این کار را انجام داد.
غزل تاجبخش، بانوی شاعر پیشکسوت نیز در این مراسم درباره پروین اعتصامی گفت: زندگی پربار پروین اعتصامی پیامهای زیادی داشت، مخصوصاً ناراحتیها و تلخیهایش جالب توجه است. چند روز پیش روز جهانی زن بود، به نظر من زنان در تمام دنیا یک مقدار دچار بیتوجهی هستند. خانم سیمین دانشور میگفت در ملاقاتهایم با پروین هر چه کردم نتوانستم لبخند به لب او بیاورم.
روایت سنگری از قتل پروین
محمدرضا سنگری، پژوهشگر حوزه ادبیات از حضور در این نشست ابراز خرسندی کرد و اظهار داشت: این برنامه در پاسداشت پروین اعتصامی برگزار میشود که 35 سال بیشتر زندگی نکرد. من اعتقاد دارم او را کشتند و دلایل قطعی برای این موضوع وجود دارد. پروین اگر پنج سال دیگر فرصت زندگی پیدا میکرد، امروز میتوانستیم بگوییم یک مولوی یا سعدی دیگر داریم.
وی ادامه داد: در آستانه ولادت زنی شاعر هستیم که یک کتاب دارد که در دست ما نیست و آن کسی نیست جز حضرت فاطمه زهرا (س). ابوبصیر از شاگردان امام صادق (ع) میگوید به دیدار امام رفتم و سؤال کردم شیعیان میگویند پیامبر به امیرالمؤمنین یک میلیون شاخه علمی آموخت، آیا تمام علم همین بود؟ امام فرمود نه، تمام علم آن چیزی بود که نزد مادرمان بود. کتاب مادرمان حضرت زهرا (س) در 75 روز متوالی نوشته شد و سه برابر قرآن کریم یعنی 1812 صفحه حجم دارد. این کتاب قانون آخرالزمان است و روزی که امام زمان (عج) ظهور کند، این کتاب را خواهد گشود.
صفارزاده روحی بزرگ داشت
علیرضا قزوه نیزدر این نشست و در سخنانی یاد شاعر تازه درگذشته، احمد عزیزی را گرامی داشت و گفت: خاطرهای از خانم صفارزاده نقل میکنم. یک بار به ایشان گفتم شما مرا یاد مادرم میاندازید و از آن به بعد محبت مادرانه ایشان همیشه شامل حال من بود. طاهره صفارزاده زن بزرگی بود، در فرهنگسرای ارسباران دعوتشان کردیم و آمدند شعر خواندند. آنجا من یک شعر درباره حوادث 11 سپتامبر خواندم و بعد ایشان همان شعر را ترجمه کردند و در آمریکا مردم با خواندن این شعر تظاهرات کردند.
وی اضافه کرد: ایشان روح بزرگی داشت و الان هم آثار مهمی از ایشان به جای مانده است که به خوبی قدرش دانسته نمیشود. من گلایه زیاد دارم، مشکلات شاعران را میبینم و امیدوارم به داد شاعران برسیم. خیلی از شاعران بیمه ندارند و محتاج نان شبشان هستند، هوای آنها را داشته باشید.
درخواست برپایی یادبودی برای فروغ فرخزاد
مرتضی امیری اسفندقه از دیگر شاعران کشور نیز در سخنانی با تشکر از سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به خاطر برگزاری نکوداشت پروین اعتصامی تشکر کرد و گفت: امیدوارم چنین نکوداشتی برای فروغ فرخزاد نیز برگزار شود. چون صدای این دو زن شاعر در ادبیات ما ماندگار است. پروین از خانواده فردوسی و ناصرخسرو و سعدی و ... است و در آن خانواده بالیده و هر وقت راه گم شده است، فریاد زده و راه را نشان داده است.
خانهای برای تربیت نسل جدید شاعران
محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز با خوشامد گفتن به حاضران در مراسم گفت: در اراضی عباسآباد به همت شهردار تهران ظرف مدت 10 سال چند مجموعه فرهنگی بزرگ ساخته شده است، یکی از این مجموعهها باغ کتاب تهران است و بهزودی افتتاح میشود. باغموزه دفاع مقدس، آسماننما، پل طبیعت و... هم داریم و این مجموعه به نام خانه شعر و ادبیات امروز افتتاح شد و خواستیم این افتتاح با نام شاعر بزرگ، پروین اعتصامی باشد.
رئیس سازمان فرهنگی هنری تصریح کرد: بانوان هنرمند ایرانی به خوبی شناسانده نشدهاند و باید کار بیشتری در این حوزه انجام دهیم. اینجا قرار است خانهای برای شما شاعران باشد و برای تربیت نسل جدید شاعران مؤثر واقع شود. این ساختمان هدیهای برای بالندگی شعر و ادبیات است.
صلاحی با اشاره به جایگاه والای پروین اعتصامی گفت: مرحوم پروین اعتصامی با وجود عمر کوتاهش، تأثیر شگرفی بر ادبیات فارسی گذاشت و وظیفه ماست که از ایشان تجلیل کنیم و شاعران دیگر را هم بشناسیم و در زمان حیاتشان قدرشان را بدانیم.
فعالیتهای خلاقانه در خانه شعر سازمان فرهنگی هنری
عبدالغفار کاکایی، سرپرست خانه شعر نیز، در پایان این آیین گفت: بزرگداشت پروین اعتصامی به نوعی آغاز فعالیتهای خانه شعر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به شمار میرود. خانه شعر زیر مجموعه معاونت هنری این سازمان، از این پس محلی خواهد بود برای برنامهها، کارگاهها، جشنوارهها و هر آنچه فعالیت خلاقه محسوب میشود.
وی افزود: در ارتباط باشعر و ادبیات اگر بخواهیم برنامههای خانه شعر را بر شمریم، میتوان به برگزاری نشستهای تخصصی و کارگاه شعر، برگزاری شبهای شعرخوانی، همایشها و بزرگداشتهای شاعران سرشناس ایران، برگزاری جشنوارهها و جوایز ادبی و فعالیتهای تخصصی در زمینه ترجمه شعر، نشر شعر، مجلات ادبی و ... اشاره کرد
سرپرست خانه شعر تصریح کرد: زیر مجموعههایی نظیر اتاق شعر، اتاق ترانه، اتاق شعر کوتاه، اتاق نقد، اتاق ترجمه، اتاق نشر و اتاق طنز در این مجموعه فعالیت خواهند کرد و با توجه به نزدیکی به عید خجسته نوروز، این مژده را به شاعران، ترانهسرایان و علاقهمندان به ادبیات میدهم که در سال ٩٦ و پس از تعطیلات نوروز، چندین برنامه طراحی شده و شاهد اجرای آنها خواهیم بود.
در پایان این مراسم نکوداشت سیمین دخت وحیدی انجام شد. همچنین برادر طاهره صفارزاده، پسر سپیده کاشانی و دختر مهدیه الهی قمشهای به نمایندگی از این شاعران برجسته روی صحنه آمدند و تجلیل شدند.
نقالی اشعار پروین اعتصامی با سه تار توسط رسول نجفیان و هنرمند خردسال، لیان قادری و داستان خوانی بلقیس سلیمانی، نویسنده از دیگر بخشهای این برنامه بود.
مجموعه خانه شعر توسط شرکت نوسازی اراضی عباسآباد برای فعالیتهای حوزه ادبیات ساخته و تحویل سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران شده است و ویژهبرنامه «ستاره آسمان ادب» نخستین برنامه رسمی در این مجموعه بود.
عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
ارسال نظر