برنامههای «هفته هنر انقلاب» اعلام شد
برنامههای «هفته هنر انقلاب» با معرفی «چهرههای سال هنر انقلاب» اعلام شد.
به گزارش خبرگزاری موج، نشست رسانهای هفته هنر انقلاب اسلامی (۱۹ تا ۲۵ فرودینماه) و نهمین جشنواره داستان انقلاب امروز (سهشنبه، شانزدهم فرودینماه) در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد.
فاضل نظری - معاون هنری حوزه هنری - با اشاره به پروسه انتخاب چهره سال هنر انقلاب، نامزدهای این بخش را به این ترتیب معرفی کرد: محمدرضا بایرامی به خاطر رمان «لمیزرع»، ابراهیم حاتمیکیا به خاطر فیلم «بادیگارد»، حمید حسام به خاطر کتاب «وقتی مهتاب گم شد»، حسن روحالامین به خاطر مجموعه هنرهای تجسمی با موضوع عاشورا، سیدمسعود شجاعی طباطبایی دبیر «جشنواره کاریکاتور هولوکاست» به خاطر راهاندازی دو کمپین اجتماعی، بهناز ضرابیزاده به خاطر کتاب «گلستان یازدهم» و محمدحسین مهدویان نویسنده و کارگردان فیلم «ایستاده در غبار».
او گفت که از میان این افراد یک نفر به عنوان چهره سال هنر انقلاب معرفی خواهد شد.
نظری همچنین با اشاره به سالروز شهادت شهید مرتضی آوینی گفت: شهید آوینی میگفت من سالهاست که شربت شهادت را نوشیدهام. او یکی از همکاران حوزه هنری بود و سالروز شهادت او روز هنر انقلاب اسلامی است.
معاون حوزه هنری اظهار کرد: هنر یکی از لطیفترین آفریدههای بشر و محل گفتوگوی روح انسان است. اگر رشتههای مختلف علمی و فنی برای نیازهای جسمی فعالیت میکند هنر فراتر از نیازهای جسمی و مادی فعالیت میکند. بعد از انقلاب هنر متعهد به عنوان یکی از مفاهیم هنر شکل گرفته است. شعار هفته هنر انقلاب «هنر متعهد به حقیقت» است. هنر جهانشمول است و راه را به تعالی نزدیکتر میکند. با این رویکرد هفته هنر انقلاب در استان تهران و سراسر کشور با برنامههای مختلف برگزار میشود.
این شاعر سپس درباره برنامههای هفته هنر انقلاب گفت: دیدار مسئولان حوزه هنری با مسئولان استانها، غبارروبی گلزار شهدای استانها و مزار شهید آوینی و درگذشتگان هنرمندان از برنامههای این هفته است. آثار تازه منتشرشده حوزه هنری در حوزه ادبیات شامل داستان و شعر رونمایی خواهد شد. شب شعر انقلاب اسلامی با حضور شاعران برجسته استانها در سراسر کشور برگزار میشود. نمایش خیابانی و کارگاههای نقد و بررسی آثار از دیگر برنامههای هفته هنر انقلاب خواهد بود. برنامههای تلویزیونی ویژه این هفته در شبکههای استانی و ملی نمایش داده خواهد شد. همچنین هفته فیلم مستند را با بررسی آثار مستند کوتاه و بلند خواهیم داشت. فیلمهای کوتاه و بلندی هم که بعضی از آنها فیلمهای برجستهای بودهاند به صورت رایگان به نمایش درمیآیند. همچنین مسابقات کتابخوانی خواهیم داشت.
او با بیان اینکه آخرین اجرای «بچههای مسجد» حدود ۱۵ سال پیش بوده گفت: اجراهایی از این گروه خواهیم داشت. امسال از هنرمندان فعال گفتمان انقلاب تجلیل خواهیم کرد و برنامههایی را برای بزرگداشت برخی از استادان به نام «راویان حقیقت» ویژه هنرمندانی که از میان ما رفتهاند مانند احمد عزیزی و حمید سبزواری خواهیم داشت. همچنین نشست بررسی طنز بعد از انقلاب برگزار و از کتاب «همیشه استاد» رونمایی خواهد شد. همزمان با این هفته اولین پردیس سینمایی اصفهان نیز افتتاح خواهد شد.
در بخش دیگری از این نشست منیژه آرمین - دبیر علمی جشنواره داستان انقلاب - با بیان اینکه امیرحسین فردی به خاطر دورانی که گذرانده و شخصیت ممتازی که داشته تکرارنشدنی است درباره داستان انقلاب گفت: داستان انقلاب در سال ۵۶ -۵۷ شکل نگرفت بلکه ریشههای عمیقی در گذشته کشور ما دارد. خوشبختانه در سالهای اخیر موضوع داستانهای انقلاب دیگر کلیشهای نیست و طیف وسیعی از سوژهها و تجربهها ر ا در داستانهای انقلاب میبینیم. داستان انقلاب از شعارزدگی دور شده است. در واقع پوسته اولیه خود را شکافته و تولد تازهای یافته است.
این نویسنده و هنرمند نقاش و سفالگر ادامه داد: در واقع نویسندگان نسل جدید انقلاب تکانی به داستانهای انقلاب دادهاند و داستانها از فضای شعارزدگی آن دوران فاصله پیدا کرده است. البته من از شعارزدگی در آن دوران دفاع میکنم زیرا این شعارزدگی در دوران خود اصالت داشت و شور و حرارتی در جامعه راهانداخته بود که مردم و هنرمندان را دگرگون کرد و بسیاری از هنرمندان بعد از انقلاب از مردم برای نوشتن داستانهای خود الهام گرفتند.
منیژه آرمین افزود: بعد از گذشت ۴۰ سال هنر و ادبیات در ایران متحول شده است و اکنون هنر انقلاب و داستاننویسی جنبه تحلیلی دارد و به ریشهها و پیامدها توجه دارد و از کلیشه دوری گزیده است. در واقع میان ساختار و محتوا تعادل ایجاد شده که از اهمیت فراوانی برخوردار است.
او در ادامه درباره آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره داستان انقلاب گفت: به طور کلی ۴۴۹ اثر به دبیرخانه رسیده و تعداد شرکتکنندگان ۲۴۲ بوده است. در بخش داستان کوتاه نوجوان ۶۵ اثر و در بخش رمان نوجوان ۲۹ اثر داشتهایم. در بخش داستان کوتاه بزرگسال ۲۷۶ اثر و رمان بزرگسالان ۷۹ اثر به دبیرخانه رسیده است که بعد از بررسیهای اولیه در بخش داستان کوتاه نوجوانان ۱۱ اثر، در بخش رمان نوجوانان ۹ اثر، در بخش داستان کوتاه بزرگسالان ۵۶ اثر و در بخش رمان بزرگسالان ۲۰ اثر باقی ماندهاند. تعداد شرکتکنندگان به تفکیک جنسیت به این شرح است: ۱۱۵ نفر زن و ۱۲۷ نفر مرد. بیشترین شرکتکنندگان از استان تهران و کمترین از استان ایلام بودهاند.
دبیر علمی نهمین جشنواره داستان انقلاب با بیان اینکه آثار خوبی به لحاظ کمی و کیفی در بخش بزرگسالان به دبیرخانه رسیده است گفت: متاسفانه در بخش نوجوانان اثر درخشانی نداشتهایم و این مسئله جای بحث دارد زیرا بخش کودک و نوجوان از اهمیت بسیاری برخوردار است و حساسیت زیادی دارد و کار بیشتری در این حوزه میطلبد زیرا آینده کشور در دستان نوجوانان است که باید جدی گرفته شوند.
آرمین تاکید کرد: در بررسی آثار جناحی عمل نشده و داوران بیشتر به مسئله انطباق ساختار و محتوا توجه داشتهاند.
ارسال نظر