English

به مناسبت سالروز درگذشت آیت‎‌الله بهجت؛

آیت‌الله بهجت، اسوه‌ای کامل از تقوا و شکیبایی/ الگوی تمام نمای اخلاق و فضایل انسانی

آیت‌الله محمدتقی بهجت، اسوه‌ای کامل از تقوا، پارسایی و شکیبایی و از عارفان و مراجع برجسته تقلید در عصر معاصر بود که در سیره زندگی خود فقط به معنویت توجه کرده است؛ عالم گرانقدری که در سیر و سلوک تاریخ نظام جمهوری اسلامی ایران کم نظیر است.

آیت‌الله بهجت، اسوه‌ای کامل از تقوا و شکیبایی/ الگوی تمام نمای اخلاق و فضایل انسانی

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج، تاریخ معاصر ایران مملو از علمای برجسته و کم نظیری است که نامشان بر بلندای این مرز و بوم می درخشد. آیت‌الله بهجت از اندیشمندان و محققان توانا به شمار می‌رود که  همت او تنها محدود علوم دینی نبوده، بلکه عشق به کمالات والای انسانی هماره جان ناآرام او را به جست وجوی مردان الهی و اولیاء برجسته وا می‌داشته است.

 

سیر زندگی آیت‌الله بهجت

آیت‌الله محمد تقی بهجت فومنی، در 1294 در شهر فومن و در خانواده‌ای مذهبی، چشم به جهان گشود. محمدتقی پس از تحصیلات ابتدایی، در همان شهر به تحصیل علوم دینی پرداخت و در حالی که 14 سال بیشتر نداشت، روانه عراق شد و در شهر کربلا سکنی گزید. در کربلا، چهار سال ماند و بخش عمده‌ای از مباحث فقه و اصول در دوره سطح حوزه را به پایان رساند و سپس در سال 1312 جهت ادامه تحصیل به نجف اشرف هجرت کرد. در این شهر، بخش‌های پایانی دروس سطح را نزد اساتید بنامی همچون «شیخ مرتضی طالقانی، محمد هادی میلانی و سید ابوالقاسم خویی» خواند و سپس به حلقه درس بزرگانی مثل «سیدابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاء عراقی، میرزای نائینی و البته شیخ محمد حسین غروی اصفهانی»، معروف به کمپانی پیوست. بدون تردید، کمپانی تأثیرات زیادی بر سلوک فردی و مبانی علمی آیت‌الله بهجت نهاد. آیت‌الله بهجت که همواره از کمپانی به «استاد ما» تعبیر می‌کرد، خصائصی بسیار نزدیک به او داشت، از مبانی فقهی و اصولی گرفته تا شیوه تدریس او و نیز توجه وافرش به عبادات و ذکرهای یومیه، شبیه به او بود.

 

بیشتر بخوانید:

دستورالعمل آیت الله بهجت‌ (ره) برای حضور قلب دائمی در محضر خدا + فیلم

هشدار آیت الله بهجت به روحانیت!

تاکید آیت الله بهجت بر فضیلت پیاده‌روی در اربعین

خاطره اى از آیت الله بهجت به مناسبت روز خبرنگار

آیت+الله+العظمی+بهجت

 

اهتمام آیت‌الله بهجت به مباحث امامت

اهتمام آیت‌الله بهجت به مباحث امامت و مداومت او بر ادعیه و زیارات مأثوره، ساده‌زیستی و شهرت‌گریزی او در کنار اهتمامش به خداجویی و نیز فراروی او از ظاهر حدیث و تأکید وافرش بر تعقل پیرامون مفاد احادیث مروی، یادآور مشی و سلوک کمپانی و آیت‌الله قاضی در دوره معاصر است. اما آن چه برای آیت‌الله بهجت اهمیت داشت، بازتاب تحولات نهضت مشروطه در میان حوزه نجف بود که او از مسیر مخالفان و موافقان مشروطیت دریافته و در سال‌های اقامتش در ایران در حاشیه دروسش به شاگردانش باز‌گو می‌کرد.

 

آیت‌الله بهجت و بازگشت به ایران

آیت الله بهجت پس از 16 سال اقامت در عراق، در حالی که استادش کمپانی تقلید بر او را حرام و بر اجتهادش صحه نهاده بود، در 1324 به ایران مهاجرت کرد. او پس از دریافت اخبار درگذشت اساتید خود در نجف، از بازگشت به آن دیار، منصرف و در شهر قم سکنی گزید. او در شرایطی، وارد حوزه علمیه قم شد که روحانیت، دوران بد رضاخانی را پشت‌سر نهاده و هم اینک در حال بازسازی و تقویت خود با رهبری داهیانه آیت‌الله بروجردی بودند و این می‌توانست مجتهد تازه واردی مثل او را در این شهر به شکوفایی برساند. یکی از شاگردان آیت الله بهجت می گوید: «در سال‌های متمادی که در درس ایشان شرکت می جویم هرگز نشنیده ام که جز در موارد نادر درباره خود مطلبی فرموده باشد. از جمله سخنانی که از زبان مبارکش درباره خود فرمود، این است که در ضمن سخنی به مناسبت تجلیل از مقام معنوی استاد خود حضرت آیت‌ الله نائینی (ره ) فرمود:  من در ایام نوجوانی در نماز جماعت ایشان شرکت می کردم، و از حالات ایشان چیزهایی را درک می‌کردم.»

با توجه به این‌که ایشان به سبب شهرت‌گریزى همواره در منزل خود تدریس می‌کردند، با وجود این افراد بسیارى از محضر آن جناب استفاده کردند که برخى از آنان خود صاحب رساله و فتوا هستند. «محمدتقى مصباح یزدى، عبدالمجید رشید پور، سید مهدى روحانى، على پهلوانى تهرانى، مختار امینیان، محمدهادى فقهى و....» از جمله افرادی بودند که هماره از محضر آیت‌الله بهجت درس می‌آموختند.  

 

آثار آیت‌الله بهجت

مباحث الاصول، دوره کامل طهارت، بهجة الفقیه،  دوره کامل کتاب زکات،  استفتاءات،  حاشیه بر کتاب ذخیره العباد،  رساله توضیح المسائل(فارسی و عربى)،  مناسک حج، وسیله النجاه،  جامع المسائل و  مناسک حج و عمره  (برگرفته از بخش کتابشناسی نرم‌افزار جامع فقه 3) از جمله آثار بجای مانده از این عارف عالم است.

 

سرانجام آیت‌الله بهجت

سرانجام آیت‌الله بهجت پس از عمری در راه سیر و سلوک در راه معنویات در 27 اردیبهشت ۱۳۸۸ در 94 سالگی به چشم از جهان فروبست. آرامگاه این عالم ربانی در حرم حضرت معصومه(س) واقع است. 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه