پالایشگاه ستاره خلیج فارس، تجلی اقتصاد مقاومتی
در گفتوگو با «سروش ذیگلری» مدیرعملیات پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس چگونگی تحقق این شعار را جویا شدیم که مختصری از این گفتگو را در ادامه با هم میخوانیم.
به گزارش خبرگزاری موج هرمزگان، پالایشگاه ستاره خلیج فارس بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی و بزرگترین تولیدکننده بنزین با استاندارد یورو ۵ در جهان است که در مساحتی بالغبر ۷۵۰ هکتار در غرب شهر بندرعباس و در جوار آبهای نیلگون خلیج همیشگی فارس احداثشده و همچون نگینی، تجلیبخش شعار «اقتصاد مقاومتی» است. در گفتوگو با «سروش ذیگلری» مدیر عملیات پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس چگونگی تحقق این شعار را جویا شدیم که مختصری از این گفتگو را در ادامه باهم میخوانیم.
جناب ذیگلری بهعنوان مدیر عملیات پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس، اهمیت این پالایشگاه و برجستگیاش در صنعت نفت ایران را در چه مواردی میبینید؟
دلایل اهمیت و جایگاه خاص پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس از جهات مختلفی قابلبررسی است اما مسئلهای که باید در وهلهی نخست به آن اشاره داشت این است که «نفت ستاره خلیجفارس» نقش ارزنده و مؤثری در حفظ و صیانت از منافع ملی ما ایفا میکند.
لطفاً این مسئله راکمی بازتر کنید.
چنانچه به چرخه مصرف خوراک و تولیدات پالایشگاه توجه شود، تصویر روشنی از موضوع به دست خواهد آمد. همواره تلاش شده است ظرفیت برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی افزایش یابد و یکی از چشماندازهای توسعهای کشور نیز تحقق همین موضوع بوده است.
با احداث پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس، استحصال میعانات گازی نیز که از ارزش بسیار بالایی برخوردار است، افزایش خواهد یافت. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که میعانات گازی استحصالشده از میدان مشترک پارس جنوبی ظرفیت ذخیرهسازی محدودی داشته و تاکنون نیز مصرف آن در داخل کشور ممکن نبود و به دلیل محدودیت مورداشاره چنانچه این پالایشگاه به بهرهبرداری نمیرسید باید به کاهش برداشت گاز یا خام فروشی میعانات گازی ادامه میدادیم.
تأثیر تحریمها چگونه بود؟
در زمان اعمال تحریمهای ظالمانه از سوی استکبار جهانی علاوه بر بروز اختلال بر سر راه فروش و انتقال وجه محمولههای میعانات گازی، در مقطعی با تهدید جدی تحریم بنزین نیز مواجه شدیم، بنابراین احداث پالایشگاه ستاره خلیجفارس که با خوراک مصرفی میعانات گازی پارس جنوبی فعالیت میکند، بسیار ضروری بود و ازاینپس ستاره خلیجفارس رسالت تولید فرآوردههای استراتژیک شامل بنزین، گازوئیل، سوخت جت و LPG را باکیفیتی بالاتر از آخرین استانداردهای جهانی به عهده گرفت. دراینبین اهدافی همچون برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری، خودکفایی و جلوگیری از واردات بنزین، تبدیل کشور به صادرکننده فرآوردههای نفتی و جلوگیری از خام فروشی، تولید سوخت پاک و امنیت انرژی کشور محقق خواهد شد که دقیقاً منطبق با منویات مقام معظم رهبری در مقوله اقتصاد مقاومتی و سیاستهای ابلاغی و تأکیدات مقام عالی وزارت نفت است.
از اقتصاد مقاومتی سخن به میان آوردید؛ اما بهصورت واقعی چه اقدامی باید صورت پذیرد تا این سیاست در عمل به منصهی ظهور برسد؟
برای پیادهسازی اقتصاد مقاومتی نیاز به خودباوری، حمایت و برنامهریزی است. در این راستا پیگیری لحظهبهلحظه و حمایتهای همهجانبه تمامی ارکان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نیز ما را بسیار مصمم و دلگرم کرد تا در پیشبرد این هدف تمام انرژی خود را بگذاریم. البته از این نکته نیز نباید غافل بشویم که هماهنگی و همدلی وصفناپذیر همه مجموعه اعم از پیمانکاران ساخت و راهاندازی و کارکنان شرکت نفت ستاره خلیجفارس همراه با تلاش، همت وافر، ازخودگذشتگی، خستگیناپذیری و کار شبانهروزی، موجب شد ضمن تکمیل فاز نخست و تثبیت تولید فاز اول، مراحل ساخت و راهاندازی واحدهای فاز دوم در اقدامی ستودنی حدود ۹ ماه زودتر از موعد و برنامه زمانبندی انجام پذیرفت و به مرحله تولید پایدار رسید. شایانذکر است مجموعه فعالیتهای مذکور به حدی چشمگیر بود و زودتر از استانداردهای زمانی به بهرهبرداری رسید که شرکت فرانسوی صاحب لیسانس فنی واحدهای مشابه، دستیابی به اهداف برنامه را امکانناپذیر اعلام کرد. نکته قابلتوجه اینکه همزمان با افزایش ظرفیت و توسعه فاز دوم، حجم بسیار بالای فعالیتهای اجرایی فاز سوم نیز با توجه به تجربیات بهدستآمده از فاز اول و دوم انجام شد و بهپیش رفت و امروز فاز سوم نیز در شرف بهرهبرداری است و فعالیتهای اجرایی برای فاز چهارم نیز آغازشده که بهنوبه خود اقدامی قابلتحسین است، این نوع رویکرد یعنی به منصه ظهور رسیدن اقتصاد مقاومتی و کاهش اتکا به خارج.
در پایان چنان چه مطلبی ناگفته مانده، آن را میشنویم.
پالایشگاه ستاره خلیجفارس با ظرفیتهای عظیم خود بهتنهایی بالغبر 30 درصد کل بنزین کشور را تولید میکند. این پالایشگاه بهعنوان مگا پروژهای ملی، دستاوردها و رکوردهای بینظیری را در عرصه صنعت نفت به ارمغان آورده است که میتوان به مواردی همچون بومیسازی تکنولوژی و ساخت کاتالیستهای واحدهای بنزینسازی که تاکنون در انحصار تعداد محدودی از شرکتهای انگلیسی، فرانسوی و آمریکایی بوده است، اشاره کرد. البته از جوانگرایی نیروها، پرورش مدیران و پرسنل کارآزموده، توجه به مسائل نوین ایمنی و پیادهسازی سیستمهای علمی اطفا حریق نیز نباید غافل شد. جالب است بدانید که امروز ستاره خلیجفارس پیشتر از برنامه زمانبندی خود قرارگرفته و با استقرار سیستم مدیریتی مبتنی بر دانش و تجربه هماهنگی بین بخشی را به بیشترین حد خود رسانده و البته این امر بدون هدایتهای داهیانه جناب آقای صادقآبادی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش و همچنین ریزبینی، مدیریت و دید گسترده جناب آقای دادور بهعنوان مدیرعامل این مجموعه بزرگ میسر نبود.
ارسال نظر