شتاب چرخ گردشگری کردستان، در گروه حضور بخش خصوصی
برای توسعه اقتصادی استان میتوان به توسعه صنعت گردشگری پرداخت، زیرا کردستان از نظر آب و هوایی، اماکن تاریخی و مناطق دیدنی و گردشگری حرفی برای گفتن دارد.
به گزارش خبرگزاری موج کردستان؛ برای توسعه گردشگری نیز نیاز است تا برخی از زیرساختها و امکانات افزایش و بهبود یابند. یکی از این امکانات برای ورود و خروج مسافران ناوگان حمل و نقل هوایی است که در این زمینه شرکتهای هواپیمایی و خدمات مسافرتی و گردشگری راه اندازی شده است.
این شرکتها توانستهاند برای توسعه صنعت گردشگری استان موفق عمل کنند، اما با کاستیها و مشکلاتی نیز روبهرو هستند.
عضو هیأت مدیره انجمن خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی استان میگوید: از اوایل دهه ۹۰ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با توجه به نو پا بودن صنعت گردشگری دراستان برای اعتلای گردشگری اقدام به برگزاری دورههای تورلیدری و مدیریت فنی به صورت رایگان کرد. شرکت در این دورهها جرقهای در من ایجاد کرد که فعالیت خود را با گذراندن دوره کارآموزی در یکی از آژانسهای هواپیمایی شروع کنم.
«فروغ خسروی» با تأکید بر استفاده از شیوههای نوین تبلیغات برای معرفی جاذبههای گردشگری استان عنوان میکند: توسعه گردشگری در گرو تبلیغات است و تبلیغات ابزاری برای پویایی و رشد در این عرصه است. میتوان تبلیغات را در این حرفه سرمایه به شمار آورد. با بهره گرفتن از این ابزار برای جذب مسافر و گردشگر بازده کاری بالا میرود. داشتن ایده خلاقانه، علاقه و سرمایه نیزدر دستیابی به موفقیت در این عرصه اساسی است.
کمبودهای حوزه گردشگری
این مسئول به کمبودهای حوزه گردشگری در استان اشاره میکند و ادامه میدهد: یکی از مشکلات مهم در صنعت گردشگری کردستان نبود زیر ساختهای لازم است. حمل و نقل از ارکان اصلی گردشگری است. در کردستان راه زمینی با مخاطراتی از جمله امنیت نداشتن جاده هامواجه است. فعال نبودن برخی پروازها نیز سدی برابر ورود گردشگر به استان است.
وی همچنین با اشاره به توسعه مراکز اقامتی در استان میافزاید: مراکز اقامتی و رستوران در استان به نسبت گذشته در وضعیت مطلوبی قرار دارد. همچنین در حال حاضر برای اسکان مسافر و پذیرش گردشگر در استان با مشکل خاصی روبه رو نیستیم.
تلاش دستگاههای اجرایی
خسروی تصریح میکند : بخش دولتی با برگزاری دورههای مختلف از جمله ارتباط با مشتری به صورت رایگان برای اقشار مختلف جامعه میتواند چرخ این صنعت را در کردستان به حرکت درآورد.
این مسئول میافزاید: پیشنهادی مبنی بر ایجاد فرصتی برای اجرای هفتههای فرهنگی در کشورهای همسایه و اروپایی برای شناساندن و معرفی کردستان برای جذب توریست به مشاور رییس سازمان میراث فرهنگی کشور طی سفری که ۲ سال گذشته به کردستان داشت دادیم، که از ظرفیت بخش خصوصی برای انجام این مهم استفاده کند، اما با توجه به طولانی بودن بوروکراسی بعد از ۲ سال با این پیشنهاد بدون دخالت بخش خصوصی موافقت شد. تاکنون نیز برای تحقق این مهم اقدامی از جانب سازمان میراث فرهنگی کشور انجام نشده است.
خسروی اظهار میکند: سازمان میراث فرهنگی کشور به صورت سالانه در بهمن اقدام به برگزاری نمایشگاه گردشگری میکند که غرفهای برای آژانسهای خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی در نظر گرفته نمیشود. غرفهها به شرکتهای هواپیمایی بزرگ داخلی و اپراتورهای خارجی واگذار میشود. توجه دولت به بخش خصوصی ضعیف است. برای معرفی کردستان اتکا به بخش خصوصی میتواند به توسعه گردشگری شتاب بخشد.
سازمان میراث فرهنگی با برگزاری نمایشگاههای گردشگری به صورت منطقهای این امکان را برای آژانسهای هواپیمایی فراهم میکند که برای معرفی استان و تبلیغات در جذب گردشگر مفید واقع شود.
گردشگری تجاری استان
این مسئول توجه به همه بخشهای گردشگری را ضروری میداندو میافزاید: در کردستان گردشگری تجاری بیشتر مورد نظر قرار میگیرد. در صورت حذف بازارچههای مرزی باید جایگزینی وجود داشته باشد. پس باید به گردشگری طبیعی که در استان ظرفیت خوبی دارد بیشتر بها داده شود. طی چند سال اخیر روستاهای هدف گردشگری و بومگردیها شناسایی شده و اقدامهای مناسبی برای جذب و اقامت گردشگران صورت پذیرفته است. با تکیه بر جاذبههای دیدنی و طبیعی میتوان گامهای مثبتی در این زمینه برداشت.
گردشگری سلامت
خسروی با بیان اینکه دولت توجه خاصی به بخش سلامت و درمان داشته، اضافه میکند: در سنندج با توجه به وجود امکانات و تجهیزات پزشکی مناسب مانند دستگاه پداسکن و...، بستر برای فعالیت در بخش گردشگری سلامت و جذب مسافران اقلیم کردستان عراق فراهم است؛ اما دولت با فعالیت بخش خصوصی در زمینه گردشگری سلامت به دلیل نبود مسئول فنی پزشک در دفاتر خدمات مسافرتی مخالفت میکند.
با توجه به درآمد فصلی در این عرصه نمیتوان از حضور مسئول فنی پزشک در دفاتر خدمات مسافرت هوایی بهره برد و از سوی دیگر در گردشگری سلامت بیماران نزد پزشک خود مراحل درمان را سپری و به دلیل کمبود تجهیزات پزشکی به کشورهای دیگر مراجعه میکنند. در واقع آژانسهایی که اقدام به فعالیت در این عرصه میکنند به عنوان راهنما و معرفی مراکز پزشکی، درمانی و ارجاع آنها به این مراکز انجام وظیفه میکنند و در پروسه درمان هیچ دخالتی ندارند.بنابراین ضرورتی برای حضور مسئول فنی پزشک وجود ندارد.
سازمانهای ناظر بر دفاتر جهانگردی
این مسئول میگوید: فعالیت دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی خدماتی است و تحت نظر سازمان هواپیمایی مجوز بند الف (صدور بلیت) و تحت نظر سازمان میراث فرهنگی مجوز بند ب (برگزاری تورهای گردشگری ) و از جانب سازمان حج و زیارت مجوز بند پ (برگزاری تورهای زیارتی ) پروانه بهره برداری صادر میشود. علاوه بر ارگانهای فوق اماکن نیز بر فعالیت این دفاترنظارت دارد.
نبود قانون حمایتی
خسروی میگوید: از گردشگری به عنوان صنعت یاد میشود، اما هیچگونه قانون حمایتی برای حمایت از این صنعت وجود ندارد. به عنوان مثال کشاورزان در مواقع خشکسالی خسارت دریافت میکنند، اما آژانسهای هواپیمایی در قبال ۶ ماه نبود گردشگر و تور و بهطور مثال دوران کرونا، خسارتی دریافت نمیکنند. طی ۲ سال اخیر در زمینه حل مشکلات این عرصه، ارتباط بخش دولتی با بخش خصوصی در عرصه گردشگری نزدیکتر شده و جلساتی با حضور مسئولان ارشد استانی با مدیران آژانسها تشکیل شده که امید است نتیجه بخش باشد.
معافیت ۵۰ درصد مالیات
این مسئول بیان میکند : سازمان امور مالیاتی کشور قانونی به نام مالیات مستقیم اجرا میکند. طبق تبصرهای که در این قانون آمده آژانسهای هواپیمایی و هتلها از پرداخت ۵۰ درصد مالیات معاف هستند. این در حالی است که از سال ۸۴ تاکنون این مهم عملیاتی نشده است.
خسروی در ادامه تصریح میکند : مشکل درون سازمانی نیز در این عرصه وجود دارد. سازمان میراث فرهنگی باید در صدد آسیب شناسی و حل مشکلات دفاتر خدمات مسافرت هوایی برآید، اما به جای تحقق این امر اقدام به صدور مجوزهای جدید میکند. این در حالی است که تعداد دفاتر خدمات مسافرتی و جمعیت استان با هم همخوانی ندارد. پس روند رو به افزایش آژانسهای هواپیمایی موجه نیست.
وی اضافه میکند: طی چند سال اخیر نیز شاهد برگزاری تورهای گروهی از جانب مردم به صورت خود جوش در قالب گروههای کوهنوردی هستیم که بدون مجوز این تورهای گروهی داخلی را برگزار میکنند. این امر باعث آسیب جدی به فعالیت آژانسها ی هواپیمایی میشود. جلساتی با حضور مسئولان ارشد استانی، نیروی انتظامی و پلیس راهور تشکیل شده که از انجام این اقدامها جلوگیری به عمل آید و با آنان برخورد قانونی شود.
برنامههای فرهنگی برای جذب مسافر
عضو انجمن خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی استان میگوید: اجرای برنامههای فرهنگی میتواند در پیشبرد صنعت گردشگری استان موثر باشد. اگر برگزاری جشنواره مخصوص لباس کردی و موسیقی کردستان در ایام نوروز و آیینهای پیرشالیار، جشن انار و توتفرنگی در استان نهادینه شود میتواند در جذب گردشگر داخلی و خارجی موثر باشد.
»فروغ خسروی» ادامه میدهد: متولیان فرهنگی باید با انجام تبلیغات در ملی از طریق تلویزیون و اینترنت جاذبههای گردشگری و برنامههای فرهنگی را اشاعه دهند، چرا که شناخت ناکافی مردم دیگر استانها از جاذبههای کردستان یکی از عوامل پیشرفت نکردن صنعت گردشگری در این استان است. برطرف کردن ضعف زیر ساختهای گردشگری و تبلیغات گسترده در سطح ملی و بینالمللی میتواند موجب ارتقای این صنعت شود. برای تحقق این امر فعالیت سازمانهای مردم نهاد و بخش خصوصی نیز تاثیرگذار خواهد بود.
ارسال نظر