دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان:
روزگاری مسجد کانون هنر تئاتر و هنر کشور بود
دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان در آیین اختتامیه اولین دوره آموزشی مدرسه تئاتر شبستان گفت: بچه های مسجد در این کارگاه های دو روزه مقوله بازیگری، کارگردانی و تئاتر کاغذی را به خوبی درک کردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج کرمانشاه، حسین عالم بخش، مشاور هنری رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، تصریح کرد: ان شاء الله توانسته باشید از تجربیات و دانش اساتید مطرحی که در این کارگاه های آموزشی حضور داشتند استفاده کافی را برده باشید
وی افزود: در خصوص جایگاه تئاتر در مسجد باید به دهه شصت و اوایل انقلاب اشاره کنیم که در واقع مسجد کانون هنر تئاتر، سرود، موسیقی و بسیاری از هنرهای دیگر بود و متأسفانه در دهه های اخیر به دلایل مختلف این هنرهای استراتژیک و ارزشی از مسجد فاصله گرفتند.
وی با اشاره به رویکرد ارزشمند ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور برای برقرار کردن آشتی دوباره مسجد و تئاتر، ابراز خرسندی کرد: این بازگشت به گذشته درخشان تئاتر در مساجد اتفاق افتاده است و خدا را شاکریم که کانون های فرهنگی هنری مساجد در حال رقم زدن دوباره این اتفاق مبارک است.
عالم بخش هنر تئاتر دارای سه ضلع دانست و خاطرنشان ساخت: نمایش نامه نویسی به تنهایی یک ضلع این هنر است و کارگردان، بازیگر، طراح صحنه و طراح لباس ضلع دوم آن است و ضلع سوم این هنر نیز مخاطب است که مساجد عملا مخاطب وجود دارد. مخاطبی که تشنه شنیدن مطالب مهم و خوبی است که شما می توانید از آن بهره برداری کنید.
دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان ادامه داد: اینکه می گویند در مسجد سِن بزنید تئاتر اجرا کنید، کشتی نوح و حضرت موسی را اجرا کنید همه این ها شدنی است اما بهره های کاربردی دیگری نیز می توان از هنر تئاتر برد که ما از آن غافل شده ایم.
وی افزود: یکی از کارهای ساده که از تجربیات من در عرصه کار در مسجد به شمار می رود اجرای تئاتر تعاملی با مشارکت امام جماعت مسجد در قالب داستان های جذاب برای بیان احکام و مباحث شرعی است که به طور روزمره همه ما با آن مواجه می شویم.
دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان تاکید کرد: تمام احکامی که روحانی مسجد قرار بود روی منبر برای نمازگزاران بگوید در قالب یک تئاتر تعاملی کوتاه، جذاب و کاربردی چند دقیقه ای برای نمازگزاران به اجرا در می آمد و مورد استقبال بسیار خوب از طرف اهالی مسجد قرار می گرفت.
وی اعلام داشت: بسیار ساده می توان از هنر تئاتر استفاده کرد و زبان جدیدی برای انتقال مفاهیم و آموزه های ارزشمند دینی و اسلامی آورد اما کار می خواهد، سختی فراوانی در راه هست و باید بسیار صبور باشید.
اگر از اساتید خود سئوال کنید که از کجا شروع کرده و به اینجا رسیده اند می بینید که سختی های فراوانی را در این مسیر متحمل شده اند
عالم بخش گفت: شبستان مسجد بزرگتری صحنه مستمر دنیا است که هر روز سه بار در سه نوبت صبح، ظهر و عصر در آن تئاتر اجرا می شود با متنی که خداوند متعال نوشته، پیامبراکرم(ص) کارگردانی کرده و ما آن را اجرا می کنیم و همه با هم در شبستان مسجد یک تئاتر جمعی اجرا می کنیم برای اینکه عبادت، اخلاص و بندگی خود را به تنها مخاطب این تئاتر که همان ذات اقدس الهی است نشان دهیم. مخاطبی که هوش سرشار در اختیار اوست و نمی توانیم او را فریب دهیم. این نمایش طراحی صحنه و لباس و موسیقی دارد، قاعده و قانون دارد و زمان در آن مهم است.
وی اظهار داشت: امیدوارم آثار نمایشی شما ابتدا در بین خانواده، سپس در مسجد، میان فامیل و شهرتان اثرگذار باشد، وظیفه تئاتر ارتقاء اندیشه و سبک زندگی است اگر تئاتر، صرف سرگرمی باشد تبدیل به ابتذال می شود چرا که سرگرمی تنها یک وسیله برای دستیابی به هدفمان در اجرای آن نمایش است.
این مسئول ادامه داد: لزومی ندارد که من برای چه کسانی مبعوث می شوم لزوم این است که من بعثتی که در تئاتر دارم برای هر مخاطبی که خداوند برای من مقدور کرده است درست انجام دهم.
اگر نمایشی را انجام دادیم یا نقاشی به عنوان تئاتر کاغذی به اجرا درآوردیم اگر متنی نوشتید که خودتان هم نتوانسته اید جلو ببرید ولی روی آن فکر کنید
وی ابراز امیدواری کرد: ان شاء الله بتوانیم دوره های دیگر را برگزار کنیم. کارشناسان متخصص ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد علیرضا دهقان و ماندانا ابقری که هر دو از مدرسین تئاتر هستند در سامانه بچه های مسجد، کارهای گروه هایی که ارسال کرده اند را از حدود 2 هفته پیش دارند می بینند و نظراتشان را می گویند نقاط ضعف و قوتشان را می گویند راهنمایی می کنند و نمایشنامه به شما معرفی می کنند و ان شاء الله مدرسه تئاتر شبستان هم بتواند دوباره این دوره های رو در رو و چهره به چهره را برگزار کند البته اگر تمام استان ها را بخواهیم ببینیم تا پایان سال درگیر این پروسه سنگین کاری خواهیم بود.
وی تأکید کرد: در حال حاضر تعدادی از استان ها را انتخاب کرده و در حال برگزاری دوره آموزشی مدرسه تئاتر شبستان هستیم و از طریق سامانه بچه های مسجد، آموزش مجازی را با حضور همین اساتید به صورت مفصل خواهیم داشت، درمورد فن بیان، برنامه های آموزشی در قالب 10 قسمت 20 دقیقه ای توسط اساتید مطرح کشور تهیه شده است و اعضای کانون های مساجد می توانند این آموزش ها را فراگرفته و ضمن ارتباط با کارشناسان ارزیاب، به تمرین و تولید اثر بپردازند.
وی خاطرنشان کرد: بسیار خوشحالیم که خروجی کار ما در مدرسه تئاتر شبستان به این زودی نتیجه داده است و در روز عید غدیر خم شاهد اجرای نمایش های تئاتر کاغذی توسط کارآموزان استان خراسان رضوی در مساجد و بوستان های مشهد مقدس بودیم.
عالم بخش ابراز داشت: ان شاء الله هنرمندان متعهد، با فرهنگ ایران علوی؛ هنرمندانی که هنرمند ایران پارسی هستند از بین شما ظهور و بروز کرده و در سطوح بالای هنری مملکت عزیزمان ایران بدرخشید.
در جشنواره تئاتر شبستان که یکماه دیگر فراخوان آن اعلام شده و اختتامیه آن در آذرماه برگزار خواهد شد انتظار داریم شاهد حضور ارزشمند هنرمندان کانون های مساجد استان کرمانشاه و ارائه آثار فاخر و ارزشمند از شما در این رقابت ملی باشیم.
ارسال نظر