برنامههای علی اصغر مونسان در وزارتخانه میراث فرهنگی اعلام شد
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشکیل شورای صنایع دستی را یکی از برنامه های خود در این وزارتخانه اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری موج، علیاصغر مونسان ، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پس از ارائه گزارش اجمالی از عملکرد مدیریت دو سالهاش در سازمان میراث فرهنگی موفق به گرفتن رای اعتماد از مجلس شد و به عنوان نخستین وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پس از انقلاب اسلامی منصوب شود.
او که از سال ۱۳۹۶ از سوی حسن روحانی ـ رییسجمهور ـ به عنوان رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منصوب شد، پس از تصمیم مجلس برای تبدیل این سازمان به وزارت، تنها گزینه پیشنهادی دولت برای پست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بود که امروز (سهشنبه ۱۲ شهریورماه) با ۱۶۳ رای موافق، ۸۷ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۵۵ نماینده برای پست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تایید صلاحیت شد.
آنچه علیاصغر مونسان به عنوان برنامهی وزیر پیشنهادی دولت به مجلس ارائه کرد و در جلسه بررسی صلاحیت وی چند باری مورد نقد برخی نمایندگان به لحاظ ایرادهای محتوایی و موضوعی قرار گرفت، در تداوم برنامهها و سیاستهای پیشین او در دوران ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است که موضوع جدیدی در آن به چشم نمیآید.
این برنامه در ۳۳ صفحه تهیه شده که بیشتر به اقدامات صورت گرفته در دو سال مدیریت علیاصغر مونسان در کسوت رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پرداخته است و در بین آنها به اقدامات در دست اجرا و درحال برنامهریزی نیز اشارهای شده است.
در حوزه میراث فرهنگی، تهیه پرونده «آیینهای زیارت رضوی» به صورت مشترک با کشور افغانستان برای ثبت در فهرست میراث جهانی ناملموس شاید تنها برنامهای باشد که تا کنون از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام نشده بود.
در بخش دیگری عنوان شده که برنامهریزی برای توسعه کمی و کیفی نظام آزموشی رسمی و عمومی به منظور ارتقاء دانش تخصصی و همگانی و ترویج فرهنگ و گسترش آگاهیهای عمومی در زمینه میراث فرهنگی و طبیعی با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی درحال پیگیری است. درحالی این برنامه به عنوان راهبرد با هدف پیشرفت متوازن و متعادل میراث فرهنگی مطرح شده که بهمن سال ۱۳۹۷ دستور تعطیلی مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی صادر شد و دانشجویان این مرکز به ناچار تحصیلات خود را در خوابگاه به پایان خواهند رساند.
مونسان در این برنامه اشاره کرده که تا پایان دولت دوازدهم هشتصدمین موزه راهاندازی میشود، درحالیکه امروز در جلسه دفاع خود اعلام کرد تا کنون ۶۰۰ موزه در کشور راهاندازی شده است.
واگذاری بیش از ۸۰ بنای تاریخی به بخش خصوصی از طریق صندوق حفظ و احیا نیز از دیگر برنامههای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام شده درحالیکه این صندوق همچنان در پروژه حقوقی عمارتمسعودیه که یکی از نخستین بناهای واگذار شده از طریق مزایده به بخش خصوصی بود همچنان درگیر است و نتوانسته پرونده آن را با موفقیت مختومه کند.
در بخش دیگری از این برنامه عنوان شده که در دو سال گذشته پنج اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید. این درحالی است که ۳۰ خرداد سال ۱۳۹۷ محوطه ارسباران در کمیته میراث طبیعی یونسکو رای لازم را نیاورد و امسال هم بخشهایی از آن در آتش سوخت.
یکی از دستاوردهای اعلام شده از سوی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در دوران مدیریت سازمان مسبوق، استرداد ۷۴ قلم شی از اشیای تاریخی و فرهنگی به کشور بود، درحالیکه یکی از مهمترین پرسشهای پاسخ داده نشده به کارشناسان میراث فرهنگی، سرانجام مهمترین محموله تاریخی کشور؛ الواح هخامنشی است که دعوای حقوقی آن پس از گذشت سالها هنوز به نتیجه نرسیده است و پس از گذشت ۸۰ سال هر بار از وجود مانعی برای بازگشت آن به کشور خبر میدهند.
طرح «میراث بان» که در دولتهای گذشته نیز مطرح شده بود در برنامه وزیر جدید میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز تکرار شده است. این طرح قبلا به دلیل نداشتن برنامهای مناسب، رد شده بود.
همچنین اعلام شده در راستای ایجاد شفافیت، تسریع در اقدام و ارتقاء ظرفیت اجرایی مرمت و بازسازی ابنیه تاریخی فهرست بهای مرمت ابنیه تاریخی همراه با نظامنامه فنی و اجرایی حوزه مرمت تدوین شده است اقدامی که از دوره «حمید بقایی» در سازمان سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و توسط کارشناسان آن دوره پیشنهاد و برخی از اقدامات اولیه آن انجام شده بود.
برنامه پیشنهادی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به کمبود قوانین و مقررات در بکارگیری «بخش خصوصی» با استناد به گزارش کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی اشاره دارد اما به خلأ قوانین در حفاظت از آثار تاریخی اشارهای نشده است. با توجه به قدمت این آثار و قدیمی بودن برخی از قوانین، این درخواست در سالهای گذشته از سوی کارشناسان مختلف حقوقی میراث فرهنگی بارها مطرح شده بود.
در این برنامه درحالی به ارتقاء کمی و کیفی نیروی آموزش از طریق ایجاد نظام آموزشی اشاره شده است که درباره بکارگیری استادکاران قدیمیُ مرمت و حفاظت از آثار تاریخی که میتوانند تجربیات و راهکارهای مناسبی را به نیروی جوان این حوزه ارائه دهند، اشاره ای مستقیم و جزئیتری نشده است. همچنین تکلیف کارگران پروژههای عمرانی پایگاه های میراث فرهنگی که دهههاست با مشکل دستمزد و قرارداد مواجه هستند در این برنامه روشن نشده است.
اما در بخش گردشگری اولویت و کمیت محتوای برنامهها، بیشتر به اقدامات انجام شده در دو سال گذشته اختصاص دارد و برنامه جدیدی به چشم نمیآید، اما تاکید کلی آن همچنان بر اشتغال است.
مونسان در این برنامه اشاره کرده که ۲۳۷۱ پروژه گردشگری با حجم سرمایهگذاری ۸۱۸ هزار میلیارد ریال در دست ساخت است که از بین آنها ۳۷۴ پروژه هتل بوده که از این بین ۱۵۴ هتل چهار و پنج ستاره تا پایان عمر دولت دوازدهم به نتیجه خواهد رسید.
تهیه بانک مشاغل گردشگری، تبدیل فرودگاههای کشور به موزه، تهیه نقشه گردشگری طبیعت و تدوین نظام جامع آموزشی ساختارمند منابع انسانی متخصص در بخش گردشگری تازهترین هدفگذاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه سایر اقدامات و برنامههای قبلی است.
در این برنامه به حضور فعالتر در گردشگری دریایی، سلامت و مذهبی اشاره کلی شده اما مشخص نیست برنامه جزئیتر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای بهبود کمیت و کفیت گردشگری ورودی در شرایط تحریم و عقبنشینی برخی کشورها از سفر به ایران چیست و اشاره نشده عقبماندگی از برنامه ششم توسعه و چشمانداز ۲۰ ساله در بخش گردشگری چگونه قرار است جبران شود.
اما در بخش صنایع دستی اعلام شده که زیرساختهای مالی و قانونی بیمه هنرمندان بعد از ۵ سال پیگیری، دوباره ایجاد خواهد شد و افق صادرات ۲ میلیارد دلاری تا سال ۱۴۰۴ خورشیدی ترسیم شده است. مونسان امروز در جلسه بررسی صلاحیتش در مجلس اعلام کرد که ارزش صادرات صنایع دستی درحال حاضر ۶۱۳ میلیون دلار به غیر از محاسبه زیورآلات و فرش و صادرات چمدانی است.
او در برنامه وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرچند بر افزایش حمایت از حضور بخش خصوصی و کاهش نرخ تمام شده محصولات صنایع دستی در این برنامه تاکید کرده اما بیشتر از آنکه اشاره کند چه اهداف و برنامههای شتابنده و پیشرویی را مدنظر دارد، به اقدامات انجام شده در دو سال گذشته پرداخته است.
تشکیل شورای صنایع دستی شاید تازهترین خبری باشد که مونسان در این برنامه اعلام کرده است.
جزئیات برنامههای علیاصغر مونسان برای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که در ۳۳ صفحه به مجلس ارائه شده است را اینجا میتوان مطالعه کرد.
ارسال نظر