رئیس مرکز آمار ایران:
شبهه افکنی نسبت به مفاهیم و کاربردهای آمار، آب در آسیاب دشمن ریختن است/ نرخ تورم سالیانه برای گیلان ۱۱.۶ درصد است
رئیس مرکز آمار ایران در چهارمین همایش استانی آمار و برنامه ریزی گفت: هرگونه خدشه و شبهه ناشی از ناآگاهی نسبت به مفاهیم و کاربردهای آمار آب در آسیاب دشمن ریختن است لذا باید فرهنگ و سواد آماری جامعه را ارتقا ببخشیم.
به گزارش خبرگزاری موج از گیلان، امیدعلی پارسا رئیس مرکز آمار ایران با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی به عنوان نسخه توسعه کشور نیازمند اقدام و عمل است، گفت: در این راستا نیازمند برنامه ریزی هستیم.
وی با بیان اینکه صنعت آمار در دنیا چاره ای جز تولید تولید آمارهای استاندارد، با کیفیت و قابل مقایسه جهانی ندارد، ادامه داد: کمیسیون آمار سازمان ملل (یو.ان.اس.دی) مجموعه کاربری ها و راهنماها درباره استانداردهای تولید آمار را به کشورها ابلاغ کرده و هر کشوری متناسب با شرایط خودش از آن بهره مند می شود.
رئیس مرکز آمار ایران با اشاره به روند تحول نظامهای آماری در دنیا، عنوان کرد: قبل از جنگ جهانی دوم هرمجموعهای متناسب با نیازها و امکاناتش آمار تولید می کرد، اما بعد از جنگ جهانی، یک اجماع زیر نظر سازمان ملل شکل گرفت و مقرر شد تولید، هدایت و راهبری فعالیت های آمارهای با یک مرجع واحد تحت عنوان «انواس.او» باشد. ان.اس.او نظام های آماری کشورها را متناسب با آخرین دستاوردهای حوزه تولید داده ها راهبری می کند.
وی پربازده ترین سرمایه گذاری را در حوزه تولید آمارهای با کیفیت دانست و ادامه داد: قبل از جنگ جهانی دوم حدود ۸۰ درصد از آمار و اطلاعات مربوط به رشد اقتصادی، تورم و بیکاری توسط بانک مرکزی ها اعلام می شد، اما امروز در دنیا این کار به ان.اس.او سپرده می شود. این در حالی است که در ایران دو مرجع به صورت همزمان آمار رشد اقتصادی، تورم و بیکاری را تولید می کنند که این کار به جز اتلاف منابع و تخریب و تضعیف سرمایه اجتماعی و کاهش اعتماد به آمارها و مسئولان نتیجه دیگری نخواهد داشت.
آمارها در کشور ما جامع نیست
وی آمار و اطلاعات را یک کالای عمومی دانست و یادآور شد: آمارها در کشور ما جامع نیست و حدود ۵۵ درصد آمارهای مورد نیاز برنامهریزان ملی، ۳۵ درصد آمارهای مورد نیاز مقامات و مدیران استانی و حدود ۱۵ درصد آمارهای مورد نیاز مقامات شهرستانی را تولید می کنیم.
پارسا، اختلاف مرکزی آمار ایران با بانک مرکزی را در آمارهای رشد اقتصادی و تورم دانست و خاطرنشان کرد: به دنبال تداوم وضع نا به سامان و غیر عقلانی موجود نیستیم و لذا باید ان.اس.او در کشور شکل بگیرد و تبدیل به قانون شود.
وی نظام آماری بین المللی و نظام آماری منطقه ای را در بالاترین سطح خرد جمعی دانست که نسخه های توسعه و تحول نظام آماری را عرضه می کنند و گفت: دستگاه های اجرایی از جمله بانک مرکزی موظف است در چارچوب نظام ملی آماری ایران اقدام کنند.
رئیس مرکز آمار ایران، آمار و اطلاعات را یک نهاده عمومی دانست که استفاده یکی مانع از استفاده دیگری نمیشود و عنوان کرد: حاکمیت به نیابت از مردم اقدام به تولید نهاده عمومی میکند و آن را برای کاربران به اشتراک می گذارد لذا این تصور نادرست است که وجود دو مرکز تولید آمار موجب ایجاد رقابت در آنها و تولید آمار با کیفیت می شود، بلکه همه اختیارات، اعتبارات و امکانات باید برای ان.اس.او باشد.
پارسا، با بیان اینکه مرکز آمار ایران یک مرکز تولید آمار در کنار سایر دستگاه هاست؛ نه مرجع تولید آمار، یادآور شد: اس.ان.او در قالب شورای عالی آمار باید به عنوان مرجع معرفی، موازی کاری ها حذف و نظام آمارهای ثبتی جایگزین نظام آمارهای سنتی شود. خوداظهاری اساس نظام آمارهای سنتی اعم از کاغذی و اینترنتی است.
مشارکت 48 درصدی مردم ایران در سرشماری اینترنتی سال 95
وی با اشاره به مشارکت 48 درصدی مردم ایران در سرشماری اینترنتی سال 95 و کسب رتبه نخست ایران در دنیا، اضافه کرد: این سرشماری هنوز مدرن نیست و سرشماری زمانی مدرن میشود که ثبتی مبنا و بدون مراجعه به مردم باشد. لذا امکانات و زیرساخت های لازم را فراهم کردیم تا دستگاهها به صورت خودکار آمار و اطلاعات تولید کنند و در اختیار تصمیم گیران قرار دهند.
رئیس مرکز آمار ایران، نظام آمارهای ثبتی مبنا را دارای سه رویکرد هویتی، محل زندگی و کسب و کار دانست و گفت: در حال حاضر پیشنویس اصلاح قانون آمار کشور تدوین شده و تا خردادماه سال آینده به تصویب شورای عالی آمار می رسد که یک تصمیم مدیریتی هوشمندانه محسوب می شود.
روند کند حرکت نظام آماری کشور به سمت ثبتی مبنا
وی با اشاره به روند کند حرکت نظام آماری کشور به سمت ثبتی مبنا، خاطرنشان کرد: ابلاغیه ها در چرخ دندههای دستگاههای اجرایی و مدیران میانی محافظه کار، بروکرات و اقتدارگرا گیر می کند. ریزدادههای دستگاههای اجرایی باید به مرکز آمار به عنوان امین ترین و محرمترین مرکز ارائه شود.
پارسا با بیان اینکه کشور نیازمند مدیران عالم و مجاهد است، اظهار کرد: ایجاد شک و شبهه افکنی در آمارهای رسمی کشور تضعیف و تخریب سرمایه اجتماعی و ظلم به نظام و ستم به مجموعه همکاران مرکز آمار است که جزو سالم ترین، عالم ترین و شجاع ترین مردم کشور بوده و همواره در چارچوب نظام آماری جهت تولید صحیحترین و واقعیترین شکل ممکن داده ها در سطح زندگی عامه عمل می کنند.
نرخ تورم در دنیا به متوسط تورم سالیانه اطلاق می شود
وی تعاریف و استانداردهای محاسبه تورم را در دنیا یکسان دانست و متذکر شد: نرخ تورم در دنیا به متوسط تورم سالیانه اطلاق می شود لذا ممکن است سطوحی از جامعه ما نرخ تورم را متناسب با شرایط واقعی زندگی خودشان ندانند، اما تعاریف و محاسبات با توجه به استانداردهای واحد جهانی است و قیمت ها از کف بازار جمع آوری میشود. نرخ تورم نقطه به نقطه گیلان در مهرماه 30.6 درصد بوده که این نرخ برای کشور 32.4 درصد است. همچنین نرخ تورم سالیانه برای گیلان 11.6 درصد و برای کشور 13.4 درصد است.
باید فرهنگ و سواد آماری جامعه را ارتقا ببخشیم
رئیس مرکز آمار ایران تورم را متوسط افزایش قیمت همه کالاها و خدمات مصرفی مردم ایران در 12 ماه اخیر نسبت به 12 ماه قبل تر از آن دانست و تاکید کرد: آمار و ارقام رسمی کشور صحیح و قابل اعتماد بوده و هرگونه خدشه و شبهه ناشی از ناآگاهی نسبت به مفاهیم و کاربردهای آمار آب در آسیاب دشمن ریختن است لذا باید فرهنگ و سواد آماری جامعه را ارتقا ببخشیم.
ارسال نظر