یادداشت:
چگونه صدای کنسرت میتواند باعث شکستن سنگ بنای میراث فرهنگی جهانی تخت جمشید شود؟
برگزاری کنسرت در فضای باز تخت جمشید بدون شک ضرر، زیان و خسارت زیادی را به این بنای باستانی جهانی و یادگار نخستین تمدن بشریت و هخامنشیان وارد میکند.
خبرگزاری موج_فاطمه زارعی فعال میراث فرهنگی در جدیدترین یادداشت خود نوشت:
صدور مجوز برای برگزاری کنسرت در تخت جمشید بیشتر شبیه فاجعه بود، کاری ناآگاهانه و بهضرر میراث جهانی تخت جمشید است.
برگزاری کنسرت در بناهای تاریخی در جاهای دیگر دنیا مرسوم هست اما طبق استانداردهای خاصی اجرا میشود که آسیبرسان نباشد اما کنسرتی که در تخت جمشید برگزار شد فاقد استاندارهای لازم بود و صداهای گوشخراش و فرکانسهای غیر استاندارد داشت که بسیار مخرب هستند.
در فیزیک، مفهومی به نام فرکانس پایه وجود دارد که این فرکانس پایه، توسط اجسام پیرامون جذب میشود.
در واقع همه صداها دارای ارتعاش هستند و صوت نیز به خودی خود باعث ایجاد ارتعاش در اجسام مختلف میشود. صدا هم مانند الکتریسیته شکلی از انرژی است. وقتی موج صدا به شی مشخصی میرسد، خردههای تشکیل دهنده آن را بر میانگیزد و باعث لرزش و ارتعاش آن میشود. وقتی نُت یا صوت ایجاد شده، به فرکانس پایه یک جسم نزدیک و نزدیکتر شود، آن جسم با شدت بیشتری ارتعاش میکند و بالا بردن صدا هم باعث لرزش و ارتعاشِ شدیدتر جسم میشود.
بسته به میزان بلندی صوت و همچنین مطابق شدن دقیق آن با فرکانس پایه جسم، ممکن است جسم مورد نظر ترک بخورد یا بشکند. شکسته شدن یا ترک خوردن اجسام در اثر ایجاد صوت میتواند رخ دهد و اتفاقی واقعی است که از نظر علمی نیز توجیهپذیر است.
از مسئولان عزیز خواهشمندم هنگام صدور هر گونه مجوزی برای فعالیتهای فرهنگی، هنری و غیره... از استاندارد بودن و بیضرر بودن آن برای معماریهایی همچون تخت جمشید مطمئن شوند و از نظرات دانشمندان و متخصصان هم استفاده کنند. بهتر است در جایی مانند تخت جمشید که میراث آیندگان است، بهصورت علمی و فنی تصمیمگیریها انجام شود.
ارسال نظر